Belgische minister van Media stuurt brief naar Apple en de Europese Commissie

De Belgische minister van Media Ingrid Lieten heeft vandaag een brief gestuurd naar Apple en de Europese Commissie. In de brief uit ze haar zorgen over de plannen van Apple met iPad-abonnementen. Net als in Nederland met de NRC kunnen abonnees van Knack en De Standaard hun blad gratis lezen op de iPad maar Apple gaat dit verbieden en wil dat de edities alleen nog via de App Store gekocht worden en niet maar gratis kunnen worden weggegeven aan bestaande abonnees. Uitgevers zijn daar boos over en Apple eist ook nog eens tot 30% commissie op iPad-abonnementen.

Na overleg met de Vlaamse uitgevers afgelopen vrijdag stuurde Lieten vandaag een brief aan Apple en de Eurocommissarissen Kroes (Digitale Agenda) en Almunia (Mededinging):

Nu op de Vlaamse markt de eerste verkennende stappen genomen zijn en enkele succesverhalen zich ook al aftekenen, wil Apple de spelregels aanpassen. Een te stroeve, zakelijke houding vanwege Apple kan deze innovatie fnuiken en op termijn ook een impact hebben op de kwaliteit en diversiteit van het aanbod.

Ze roept Apple op om met de uitgevers te overleggen en tot een akkoord te komen dat voor alle partners en mediagebruikers “versterkend” werkt.

De Belgische minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) laat op dit moment via de Belgische mededinginsautoriteit onderzoeken of Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik door uitgevers te verplichten iPad-abonnementen op kranten of tijdschriften te verkopen via de App Store.

In Nederland verstuurde Tweede Kamerlid Afke Schaart van de VVD op 14 januari een twitter bericht waarin ze aankondigde dat ze Kamervragen ging stellen. Volgens Schaart maakt Apple misbruik van zijn positie en gaat te ver. Sindsdien is het in Nederland stil gebleven maar wellicht gaat partijgenoot Kroes samen met Almunia er nu wat aan doen want in Brussel zijn ze heel goed in het annuleren van monopolistische activiteiten.