MobileMac review: de GoPro HERO4 Session is leuk totdat het donker wordt en veel te duur voor wat het is

Sinds 2010 gebruik ik al GoPro’s en heb inmiddels vrijwel alle modellen gehad. Hieronder een foto van mijn eerste GoPro’s, links de Hero uit 2010 en de Hero 2 uit 2011. Door de jaren heen is de vormgeving van de GoPro camera’s nauwelijks gewijzigd. Ze bleven herkenbaar aan het rechthoekige design met het zwarte oogje van de camera en de behuizing van hard doorzichtig plastic.
GoPro hero
Opvallend is wel dat de GoPro HERO2 uit 2011 meer megapixels heeft dan de nieuwe GoPro Session en dat de videoresolutie vrijwel gelijk lijkt te zijn. Op papier lijkt het als je naar de technische specificaties kijkt alsof GoPro 4 jaar stil heeft gestaan maar er is toch een hoop veranderd. Wat lees je in deze uitgebreide MobileMac review over de nieuwe GoPro Session. Toen we bij de introductie de GoPro Session promotie video zagen schrokken we wel even van de beeldkwaliteit maar toen we hoorden dat die beelden voornamelijk opgenomen zijn op een videoformaat van 960p (1280 x 960) met 60 frames per seconde waren we weer wat optimistischer omdat de Session ook op hogere resolutie video kan registreren.
session-hero-2
Het kleine GoPro cameraatje rechts was in 2011 al in staat om 1080p HD video vast te leggen en 11 megapixel foto’s. Door de jaren heen is de kwaliteit van de GoPro camera’s steeds beter geworden. Sinds 2013 is er ook een Black Editie voor professionele toepassingen. Vorig jaar introduceerde GoPro de Hero4 Silver met een ingebouwd LCD-display. Dat is op dit moment een van de meest populaire edities die te koop is. De lichtsterkte van de lens is vrijwel elk jaar geoptimaliseerd en de functies van de camera’s zijn steeds meer uitgebreid en ze gaan steeds wat langer mee op een acculading. 

Ik kan niet kiezen…..

Op dit moment is dit de line-up van de GoPro camera’s die nu verkrijgbaar zijn. De black en de silver editie zijn qua specificaties vrijwel identiek. De silver editie is voorzien van een LCD-display op de achterzijde en goedkoper. Dat maakt hem net iets meer aantrekkelijk dan de Black Editie. Daarnaast de instap GoPro’s. De HERO en de HERO +LCD. De laatste lijkt qua specificaties ook veel op de Session maar is als extra nog voorzien van een touch display op de achterzijde.
GoPro 2015 lineup
Qua adviesprijs liggen de GoPro Hero4 Silver en de GoPro HERO4 Session ongeveer gelijk. Al zagen we de prijs van de Silver editie inmiddels al dalen naar € 365. Dat is vromelijk gedaan om de Hero4 Session iets meer in het zonnetje te zetten. Wat ons betreft had GoPro de Session beter in prijs kunnen laten dalen. De Hero4 Session en de Hero4 Black editie kosten op dit moment bijna hetzelfde. Als je moet kiezen dan is de Black Edition stukken beter dan de Session. De HERO + LCD is € 100 goedkoper en heeft vrijwel dezelfde specificaties als de Session. Als we je een GoPro zouden moeten aanraden dan zou dat op dit moment zeker de HERO4 Silver zijn. Begin juli 2015 introduceerde GoPro de HERO4 Session en we waren zeer benieuwd naar de nieuwe vorm waarvoor GoPro gekozen heeft. In deze review gaan we uitgebreid de plus en minpunten bespreken. Het eerste punt, de prijs van €429 is duidelijk, die is veel te hoog.
GoPro-Session-Patent
Een verassing was de introductie van de nieuwe GoPro Hero4 Session overigens niet want in maart 2015 doken er al afbeeldingen op van een patent waaruit bleek dat GoPro werkte aan een camera met een kubusvorm. De Session doet je in eerste instantie ook denken aan een Polaroid Cube imitatie maar GoPro was al ruim voor de introductie van de Polaroid Cube bezig met de het ontwerp van de Session.
rollei copycat
Opmerkelijk is wel dat Rollei in april al de 500 Sunrise actioncam introduceerde voor een prijs van slechts € 189 met dezelfde vormgeving als de Session en een aantal van de technische specificaties komen overeen met de Session. Rollei kopieerde zelfs het idee van het frame van de Session. Vermoedelijk heeft GoPro hetzelfde probleem als Apple. Tijdens de zoektocht naar componenten voor nieuwe hardware in Azië lekt er nog wel eens wat uit. Een goed voorbeeld hiervan is Samsung die hofleverancier is van Apple componenten en regelmatig de vormgeving van Apple kopieert.
Cube - Session - M10

Prijs

Veel mensen maken de vergelijking tussen de Session en de Polaroid Cube en doelen dan vooral om het prijsverschil. De Cube kost slechts € 119,00 en de Session € 429,95. Er zijn zelfs nog goedkopere kubusachtige camera’s te vinden zoals de SJCAM M10 Cube van slechts € 60. De GoPro Hero4 Session is in het laatste geval 7 maal duurder. Als je de camera’s gaat vergelijken is dat hetzelfde als een Aston Martin met een Lada vergelijken. GoPro is en blijft voorlopig marktleider en zelfs Sony en inmiddels zelfs TomTom kunnen daar niet aan tippen.
session1
De GoPro HERO4 Session verpakking is bijna gehalveerd ten opzichte van de andere camera’s uit de Hero4 lijn. Bovenop de verpakking prijkt nog steeds de camera achter een display van dik doorzichtig plastic. Op de verpakking staan de belangrijkste kenmerken en een opsomming van de inhoud. Ook een verwijzing naar de App Store, Google Play en zelfs met een Windows Phone kan je de GoPro Session op afstand bedienen of de instellingen aanpassen.
session-inhoud-doos
In de doos tref je de Session aan, een gebruiksaanwijzing, snelstartgids, 3 GoPro stickers, een gebogen en een platte mount, een Micro USB kabel, Ball Joint en een normale buckle, 2 frames en een extra bevestigingsschroef voor het frame.
gopro-session
Als je de GoPro Hero4 Session uit het frame haalt zie je een perfect afgewerkte camera. De Session is standaard waterproof tot 10 meter diepte. Je kan er dus meteen meer surfen, zwemmen en snorkelen zonder een extra behuizing te gebruiken. Dat is handig omdat de waterdichte behuizing van andere GoPro’s nogal eens voor krakende bijgeluiden zorgen. In het water of in de golven hoor je al snel het water als een krakend geluid tegen de plastic behuizing.
behuizing
De Session heeft daar geen last van. Als je een klassieke GoPro gebruikt op het strand zal je ook snel te maken krijgen met zandkorrels in de behuizing of pakking. Daar heeft de Session allemaal geen last van. Tot een diepte van 10 meter heb je dus geen extra case nodig om hem in het water te gebruiken. Dat maakt de Session wel meer kwetsbaarder maar ook daar hebben ze bij GoPro wat op bedacht.
Session Lens vervanging
De voorkant van de Session is eenvoudig te vervangen door 8 schroefjes los te draaien en te vervangen door de GoPro Lens Replacement Kit (€39,95) voor de Hero4 Session. Handig want een steentje op hoge snelheid of een val kan al een aardige beschadiging veroorzaken. Dat is dus niet het einde van je camera.

Ingebouwde accu

Wat we wel een nadeel vinden is de ingebouwde accu in de camera. Die is niet te vervangen. Dat is toch wel een minpunt en maakt de Session wel een erg dure wegwerp camera na een paar jaar. GoPro lost daarmee wel de eigen kannibalisatie met de verkoop van tweedehands GoPro camera’s op.
Session uit elkaar
Hierboven de ingewanden van een GoPro HERO4 Session. De camera is uit elkaar gehaald door iFixit en de techneuten van het bedrijf concluderen dat het kansloos is om de Session te repareren of de accu te vervangen. Je moet daarvoor het omhulsel van rubber rondom de behuizing kapot maken. Om toegang te krijgen tot de hardware van de Session moet je de behuizing kraken. Hermontage is hierdoor niet meer mogelijk.
accu
De 3.8 V, 1000 mAh, 3.8 Wh accu van de camera is vastgelijmd en gesoldeerd op andere componenten van de Session waardoor vervanging van de accu onmogelijk is. De capaciteit van de accu is overigens minder dan die van de Hero4 Silver en de Black editie. Links de 1000 mAh accu van de Session en rechts de (vervangbare) 1160 mAh accu voor de Hero4 Silver en Black. De ingebouwde accu van de Hero heeft overigens een capaciteit van 1180mAH en de Hero4 +LCD moet het doen met 1160mAh. In de praktijk komt het neer dat de Session zo’n twee uur 1080p video met een snelheid van 25fps kan registreren. Als de framerate omhoog gaat naar 50fps of als je een hogere resolutie kiest dan moet je daar zo’n 10 minuten vanaf trekken. Tijdens het gebruik van de GoPro app haal je gemiddeld iets meer dan anderhalf uur met een accu. In de praktijk wisten we met één acculading al gauw enkele dagen door te komen met het maken van video’s en heel veel (timelapse) foto’s.
opladen
We hebben met de Session een timelapse van de sterren proberen te maken door gedurende 3 uur elke 10 seconden een foto te laten maken. Na 3 uur was de accu nog vrijwel vol. Dat is met de Hero4 Silver en Black wel anders. Als je een langdurige timelapse wil vastleggen is het ook mogelijk om een portable power bank zoals de Mophie Powerstation PRO aan te sluiten op de Session. Het opladen van de interne accu van de Session via een Micro USB kabel duurt zo’n 1 uur en 42 minuten. Tijdens het laden branden de LED-indicatielampjes op de voor- en achterzijde van de camera. Als de accu opgeladen is gaan ze uit.

Geheugen

De Hero4 Session maakt gebruik van high-speed Micro SD geheugenkaartjes tot 64GB. De kaartjes van Lexar kunnen we je aanraden omdat die de minste problemen geven. Vooral bij de burst-mode of tijdens het vastleggen van twee foto’s per seconde in de standaard timelapse foto-mode is het handig om een snel klasse 10 geheugenkaartje te gebruiken. Goedkopere geheugenkaartjes geven vaak problemen waarvan men vaak GoPro de schuld geeft maar in vrijwel alle gevallen ligt het aan het geheugenkaartje wat niet snel genoeg is. Bij voorgaande GoPro modellen vloog het geheugenkaartje bij extreme impact wel eens uit de camera maar dat is nu ondervangen door het kaartje schuin in het geheugenslot te steken.
lexar

Bediening

De bediening van de GoPro Session is nieuw. Op de bovenkant van de Session zit de vertrouwde knop met een rood rondje om een opname te starten of een foto te nemen. Door de knop eenmaal in te drukken start je een video opname, door er nogmaals op te drukken stop je de opname en schakelt de Session uit. Dat klinkt logisch en dat is het ook. Bij de voorgaande GoPro’s moest je eerst op de MODE-knop drukken om de GoPro in te schakelen en dan de video model kiezen en vervolgens via de knop op de bovenkant de opname starten en weer stoppen. Daarna moest je weer op de MODE-knop drukken om de GoPro uit te schakelen. Veel handelingen die nu overbodig zijn. De video framerate en de video resolutie van de Session zijn te wijzigen via de GoPro app. Na het instellen van je favoriete video mode bewaard de Session deze instelling.
Hero 4 Silver vs Session
Om een foto te nemen moet je de knop 3 seconden ingedrukt houden. De Session neemt dan standaard elke halve seconde een foto. Deze tijdinterval is nog te wijzigen naar 1, 2, 5, 10, 30en 60 seconden. De standaard timelapse mode van de Session is op de camera niet te wijzigen naar een foto of burst-functie. Dat kan wel via de de gratis GoPro app, de Smart remote of de REMOVU R1. Wat we een beetje onhandig vinden is dat de opname functies niet zijn om te draaien. Dus eerst de timelapse mode en na drie seconden de opnameknop voor video. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat video core-bussines is voor GoPro en foto’s bijzaak.

Video

Hieronder zie je de video formaten die de GoPro Hero4 Session kan registreren. In de praktijk is 1080p met 50 frames per seconde voor al je huis, tuin en keukenwerk prima. De kwaliteit van de video’s is bij goed licht prima. Als de 4K resolutie wil moet je voor de Silver gaan of voor de Black maar in de praktijk zullen vrij weinig mensen ook daadwerkelijk iets hebben aan een resolutie van 4K. Je accu gaat supersnel leeg en als je geen snelle computer hebt zal je al snel de indruk krijgen dat er iets niet goed is. De weergave zal niet vloeiend maar schokkerig zijn en regelmatig vastlopen. 4K is vooral handig voor pro’s die niet goed kunnen mikken. Via een edit programma kunnen ze later zelf een 1080p uitsnede bepalen uit het 4K materiaal. De GoPro Session maakt gebruik van een H.264 codec en de .mp4 bestanden zijn prima te delen of te bewerken.
video Session
De Session heeft ook nog een paar snufjes die voor sommige gebruikers handig kunnen zijn. De Looping-mode neemt continue video op en als je nogmaals op de opname knop drukt bewaart hij een vooraf ingestelde opnameduur. Zeg maar een dashboard camera functie. Na de botsing druk je op de knop en je hebt het bewijs voor de verzekering dat je toch echt van rechts kwam. De Auto Low Light functie is handig voor slechte lichtomstandigheden. De Session past dan automatisch de frame rate aan, aan de lichtsituatie. Maar als het echt donker is doet die functie weinig.

Protune

Via de app zijn Protune instellingen te gebruiken om de ISO limiet in te stellen en de scherpte van de video, lees minder compressie. Protune is niet beschikbaar voor foto’s en de Looping-mode. Via de 1440p, 1080p en 960p video instellingen kan je Protune gebruiken. Standaard staat de ISO mode op 1600 maar om ruis te voorkomen kan je via Protune 400 ISO instellen. De scherpte van de video’s staat standaard op aan maar door het uit te zetten via Protune kan je tijdens de nabewerking van je video meer correcties toepassen op het beeld.

Hierboven de GoPro HERO4 Session promotie video die vrijwel helemaal met een Session is opgenomen op 960p met 60 frames per seconde. Je begrijpt het, alles wat je in de video ziet kan je nog beter registreren met de nieuwe Session op een hogere video resolutie totdat de zon ondergaat want dan kan je de Session beter thuis laten en voor de Hero4 Silver gaan omdat die beter is.
ruisbak
We hebben afgelopen weekend tijdens Sail 2015 de GoPro Session en een Hero4 Silver meegenomen op het IJ tijdens een vaartochtje in het donker. Uit al het video materiaal blijkt de Hero4 Silver de grote winnaar in het donker. De ruisonderdrukking is met de standaard instellingen (1080p – 25 fps) aanzienlijk beter dan de Session.
session in the dark
We zullen je het videomateriaal besparen van nog meer Sail 2015 bootjes op het IJ maar de kwaliteit van de Session in het donker lijkt wel op een bewakingscamera van 30 euro van de Aldi. Op het moment dat de camera wat licht opvangt verschijnt er meteen veel ruis in beeld en lichtpunten fikken er helemaal uit. De kwaliteit is vergelijkbaar met de GoPro’s van een aantal jaren geleden. Overdag is er bij voldoende licht weinig aan de hand maar op een bewolkte dag stort de kwaliteit ook al vrij snel in. De GoPro Session is vooral een mooi weer camera omdat de technologie in de camera wat achterloopt bij de huidige action camera’s. Niet slecht op een zonnige dag maar voor minder geld krijg je een iets grotere camera maar wel met een betere kwaliteit.

Audio

De Session heeft geen extra waterdichte behuizing meer zodat het geluid beter opgevangen kan worden. Onder water is dat merkbaar omdat je niet meer het geknars van de behuizing hoort. De Session heeft een microfoon aan de voor- en achterzijde die een goede weergave geeft van het audio.

Foto kwaliteit

De afgelopen week heb ik honderden foto’s gemaakt om de kwaliteit van de HERO4 Session goed te testen. De Silver heeft een 12-megapixel camera en de Session een 8-megapixel camera. Veel foto’s zijn vaak bijna identiek aan elkaar en het verschil zit hem vooral in het formaat en de doortekening van de foto’s.
vb
Onder slechte lichtomstandigheden is de Hero4 Silver beter en de Session heeft ook geen Night Photo mode en Night Lapse functie waarmee je de sluitertijd kan bepalen. De Session heeft een ƒ/2.8 lensje van glas met een ultra wijde groothoek met een gereduceerde vertekening. Dat zie je vooral bij het uitkaderen van de horizon in het midden.
vergelijk
We hebben de GoPro Session ook vergeleken met de iPhone 6 Plus maar dat is geen competitie. De iPhone heeft net als de Session een 8-megapixel camera maar de lens, processor en de software zijn beter. De Hero4 Silver is ten opzichte van de iPhone 6 Plus al een stuk beter maar haalt het vaak ook niet.
6-plus-vs-session
De iPhone 6 Plus heeft een 8-megapixel (iSight) camera met een diafragma van ƒ/2.2 De Session heeft een ƒ/2.8 lensje die minder lichtgevoelig is en ook minder van kwaliteit. Als we naar de bovenstaande foto kijken zie je ook meteen dat de iPhone veel beter weet om te gaan met de voor- en achtergrond. Op de GoPro moet je dan waarschijnlijk de spotmeter activeren maar veel mensen die een Session gebruiken zullen dat teveel gedoe vinden of niet weten dat die functie beschikbaar is.
sample
Linksboven zie je een foto die genomen is met de Hero4 Silver en rechts met de GoPro Hero 3 Session. De foto van de Session is net iets donkerder en heeft iets minder doortekening en scherpte dan de foto’s van de Hero4 Silver. Dit kan je corrigeren via GoPro Studio, Photoshop of Snapseed.
sample2
We tekenen graag aan dat de foto’s van de hond en de koe zijn genomen onder erg donkere lichtomstandigheden op een volledig bewolkte dag. De Hero4 Silver weet de beelden net een stop helderder vast te leggen. We hebben geen idee waarom GoPro de Sesion net iets te donker heeft afgesteld maar gaan er vanuit dat ze dat met een toekomstige firmware update zullen verhelpen.
session donker
Tot die tijd kan je de belichting tweaken via software. Dat nabewerken kost nauwelijks tijd en is vaak gewoon een kwestie van de helderheid iets verhogen. Toch begrijpen we niet helemaal waarom GoPro zelf zo opgewonden is over de Session. Het is zeker knap dat ze zoveel techniek in zo’n kleine behuizing hebben gestopt maar voor minder geld koop je een veel betere GoPro die optisch ook nog eens veel betere prestaties geeft.
donker
Op de foto hierboven is het probleem van de helderheid goed te zien. Links de Hero4 Silver en rechts de foto die de Session heeft gemaakt. Net 1 stop te donker. Beide camera’s waren ingesteld op de timelapse mode met een intervaltijd van 1 seconde. Om een indruk te krijgen van de kwaliteit van de foto’s van de GoPro Session kan je hier 10 snapshots downloaden in een .zip archief.

GoPro app

om de instellingen van de Session te wijzigen heb je de gratis GoPro app nodig. Voor het eerste gebruik moet je de camera via de app een unieke naam en een wachtwoord geven. Het verbinden van de GoPro Session gaat eenvoudiger dan voorgaande modellen. Via wifi maakt de Session een verbinding met de Gopro-app. Inschakelen gaat via een knopje aan de achterkant van de camera. Via de app is o.a. de resolutie en framerate van video te wijzigen. Burst foto’s maak je via de app vanwege de timing of via de Smart Remote die als extra accessoire te koop is.
setup

Afmetingen

De GoPro Hero4 Session is slechts 3,81 x 3,81 centimeter en daarmee 50 procent kleiner en 40 procent lichter dan de Hero4 Silver. Door het gewicht van 73 gram kan je de camera makkelijk aan een keycord om je nek hangen. Dat vinden we een pluspunt want de Session is een camera die je altijd bij je kan dragen. In je jaszak, broekzak, zwembroek, aan een keycord of gewoon in je tas.
gebruik

Case en mounts

In de verpakking van de Session tref je twee nieuwe mounts aan die speciaal voor de Session zijn ontwikkeld. Ze doen je meteen denken aan The Frame die GoPro al eerder introduceerde. Samen met het low-profile frame en de bijgeleverde ball joint buckle kan je de camera zeer dicht op een helm plaatsen en de hoek eenvoudig aanpassen. Hierdoor heb je tijdens een snelle afdaling of een race veel minder luchtweerstand dan met een Hero4 Silver of Black.
frames
De GoPro Session is ook prima te gebruiken met eerder verschenen GoPro-mounts. Nieuw is ook dat de camera standaard tot 10 meter waterdicht is waardoor je geen behuizing meer nodig hebt. De Session is ook op zijn kant te gebruiken in de frames. Doordat er meerdere uitsparingen in de case zitten is de aan/uitknop altijd goed bereikbaar.
mini
De Session valt door zijn formaat nauwelijks op en is daarmee ook uitermate geschikt voor candid shots of straatfotografie. Je kan de rode LED-opnamelampjes aan de voor- en achterkant uitschakelen zodat de Session niet snel opvalt. Via de standaard timelapse mode met een interval van 0,5 seconde mis je geen shot meer. Wat we ons wel afvragen is hoe de Session omgaat met de belichting. Onder donkere lichtomstandigheden heb je al gauw weinig aan een interval van 0,5 seconde. Je kan dan beter omschakelen via de app of een remote naar de foto mode.
Hero 4 Silver vs GoPro Session
Na een week intensief gebruik zou ik persoonlijk in eerste instantie kiezen voor de GoPro Hero4 Silver. Die is net iets beter, heeft meer video en foto opties en een handig LCD-display op de achterzijde. De GoPro Session is wel een camera om altijd bij je te dragen maar de prijs van €429 draagt niet echt bij aan de populariteit van de camera. De firmware van de camera is gebaseerd op de GoPro HERO3+ Silver en draait op Linux. De software is te tweaken maar dan moet je wel weten wat je doet en hopelijk komt er snel een firmware update uit die de helderheid van de foto’s iets omhoog trekt. De CEO van GoPro was zelf tijdens een interview in Forbes nogal opgewonden over de GoPro Hero4 Session maar dat is wat overdreven. Als de kwaliteit net zo goed was geweest als de Hero 3+ had hij een punt maar nu is het vooral oude wijn in nieuwe zakken met verouderde technologie. In het interview zegt Nicholas Woodman, CEO van GoPro het volgende over de Session:

This is a GoPro. This is the same engineering know-how that goes into Hero4 Black or Silver, just in a different form factor. There’s absolutely no comparison in quality.

Het kan best zijn dat de GoPro Hero4 Session die wij hebben getest kapot is maar wij gokken dat de CEO van GoPro inmiddels meer geeft om het aandeel GoPro op de beurs dan de kwaliteit van de camera’s die hij verkoopt en dat is toch best jammer.

De GoPro Hero4 Session is te koop vanaf €429,99 via WvM Design Wat ons betreft de enige GoPro leverancier in Nederland die ook nog eens wat geeft om zijn klanten. Naast de Session kan je ook de GoPro Hero4 Silver Edition kopen vanaf € 389,00 en de Black Edition voor € 469 Voor de meest actuele prijzen is het verstandig om contact op te nemen met WvM Design omdat ze vaak per week wijzigen. Als je de GoPro Hero4 Session of andere GoPro’s eerst wil testen dan is het ook mogelijk om ze eerst via WvM Design te huren.

session