Een Fujifilm X-Pro 1 of X-E1 kan je beter niet in Nederland kopen want dan bespaar je al gauw honderden euro’s

In september 2010 introduceerde Fujifilm op de Photokina fotobeurs in Keulen de Fuji X100 die na de introductie meteen mijn aandacht trok. Niet alleen vanwege het retro design maar vooral vanwege de verbluffende foto’s die je met het toestel kan maken. In mijn review uit 2011 vergeleek ik de X100 met de Hexar die in het analoge fototijdperk gelijkwaardige foto’s kon maken.

Met enige kennis van fotografie maak je met de Fuji X-series camera’s al snel foto’s die een ziel hebben. Al twee jaar is de X100 en de onlangs geïntroduceerde X100S niet aan te slepen en zeer populair onder fotografen die iets meer verstand hebben van fotografie dan de gemiddelde “point and shoot” hobbyist.

De afgelopen twee jaar lees ik steeds vaker dat gerenommeerde professionele fotografen hun Canon EOS 5 MK II, MK III en EOS 7D in een kast laten verstoffen of zelfs verkopen en kiezen voor een Fuji X-Pro1, X-E1 of zelfs een X100(S). Een fotograaf die je kan zien als de Jim Dalrymple van de Fuji X-Series camera’s is Zack Arias. Hij is één van de tientallen professionele fotografen die het liefst foto’s maakt met een X100 of een Fuji X-Pro1. Professionele fotografen die niet kiezen voor een Olympus OM-D of Nex-7 maar voor de X-Pro 1 en de X100(S) van Fuji. Arias noemt die camera ook de Leica-killer: “Fuji is the new Leica.” Niet alleen qua prijs heeft hij gelijk maar ook de fotografische prestaties van de X-Pro1 en de X100S zijn vergelijkbaar met een Leica plus lens van 8000 euro.

Met behulp van Marktplaats wist ik in no-time al mijn camera’s te verkopen om te sparen voor een X-Pro 1 body en de X-E1 met XF 18-55mm F2.8-4 lens. In Nederland betaal je daar minimaal € 3000 voor maar via Google kwam ik al vrij snel op de Belgische website van Art & Craft terecht en toen bleek tot mijn grote verbazing ook dat ik al uitgespaard was. De X-Pro1 body kost bij de onze zuiderburen slecht € 999 en hier in Nederland € 1599, een verschil van € 600.

2

Fuji X-Pro 1 body België Art & Craft

3

Fuji X-Pro 1 body Nederland Kamera Express

Toen ik de prijs opzocht van de X-E1 met XF 18-55mm F2.8-4 lens viel mijn mond nog verder open want hier betaal je er € 1399 voor en blijkbaar krijg je dan ook nog eens korting van €150 bij Kamera Express op de adviesprijs van €1549.

4

Bij Art & Craft in Belgie betaal je voor dezelfde body en lens slechts €1069 een voordeel van €320 en als je bij Kamera Express je spullen koopt zelfs een voordeel van € 470 ;)

1

Ik moet eerlijk bekennen dat ik in eerste instantie dacht dat de prijzen een vergissing waren en bestelde dus gauw de X-E1 met lens. De X-Pro 1 was op dat moment helaas even uitverkocht. Betalen kan met iDeal en de volgende dag was mijn camera al voor een paar euro verzendkosten (desgewenst) verzekerd onderweg via Dynalogic waar TNT nog wat van kan leren.

5

Ik ontving keurig updates hoe laat ik mijn pakket zou ontvangen en de bestelbus waar mijn pakketje in zat was zelfs te volgen via Google Maps en perfect op tijd, hoe cool is dat!

jippie

De X-E1 zat keurig verpakt in een doos en op het kaartje in de doos staat dat de camera afkomstig is van een geautoriseerde Fujifilm dealer in België. Geen vage import uit de Verenigde Staten of uit Azië en vanwege de wereldwijde garantie kun je de camera als er iets mis is gewoon hier in Nederland laten repareren.

xe1

Voordat ik de camera bestelde heb ik FUJIFILM Nederland gevraagd waarom de prijs bij Art & Craft zo enorm afwijkt van de Nederlandse dealers. Dit was de reactie op mijn vraag:

Er kunnen in Europa verschillde prijzen worden gehanteerd voor dezelfde producten. Hoewel Europa economisch gezien een geheel is, gelden er per land toch nog verschillende belastingen en heffingen en kan de markt per land verschillen. Ook wordt er niet altijd ingekocht bij de officiele importeur maar in een ander land of zelfs ander continent. Amerika biedt in een summersale diverse combinaties aan waarbij in totaal ook honderden euro’s bespaard kan worden.

Fujifilm Nederland laat verder weten dat ze een onderzoek is gestart. We hebben aangegeven dat we benieuwd zijn naar de uitkomst maar dat we tot die tijd onze X-Series hardware toch via de U-bocht constructie in België bestellen. Ik heb tevens gemeld dat er geen sprake is van vreemde import uit een ander continent en dat de camera afkomstig is van een officiële geautoriseerde Belgische Fujifilm dealer die geleverd is via de officiële Belgische importeur. Tenminste dat staat op het onderstaande kaartje in de doos:

garantie

Totdat Fujifilm Nederland uitsluitsel geeft over de extreem hoge prijzen voor de Fujifilm X-Pro 1 en de Fujifilm X-E1 in Nederland willen we potentiële X-series fotografen vooral adviseren om hun Fuji hardware via de U-bocht constructie in België te bestellen en niet in Nederland te kopen.

Het is voor mij ook onbegrijpelijk dat een Nederlands fotoblog, fotoblad of website hier nog niet over geschreven heeft. Dit is niet iets van gisteren maar speelt al bijna een jaar en niet alleen in België want in september 2012 bestelde ik nog een X100 Limited Black Edition voor slecht €900 in Engeland terwijl je hier in Nederland € 1600 moest betalen. Op Marktplaats staan ze momenteel tweedehands te koop voor prijzen tot wel €1000 maar een nieuwe zwarte Fuji X100 Limited Edition kan je nog steeds in Engeland nieuw kopen voor slechts €840.

ukpeter

Fujifilm Nederland gaf bij mij aan dat “de prijsverschillen tussen Nederland, België en Duitsland slechts Nihil zijn.” Om het verhaal compleet te maken heb ik ook nog even virtueel geshopped bij onze oosterburen en in Frankrijk. De X-Pro 1 is in Duitsland te koop voor €846 en in Frankrijk zijn ze online te koop vanaf €859 en in de winkel betaal je slechts € 1059.

duitsland1

Waarom we in Nederland voor de Fujifilm X-series camera’s honderden euro’s meer moeten betalen dan in onze buurlanden is mij nog steeds volstrekt onduidelijk maar als ik onlangs een X-Pro 1 body of een Fuji X-E1 in Nederland had gekocht zou ik niet echt blij worden als ik dit soort berichten zou lezen. Sterker nog, ik zou mij behoorlijk genomen voelen en dat is ook precies waarom ik dit graag wil delen.

Dat ik verder geen reactie meer heb ontvangen van Fujifilm Nederland is begrijpelijk want dit is niet meer uit te leggen. Ik heb enkele fotowinkels gewezen op het enorme prijsverschil met België en die doen daar nogal lacherig over. Ze zeggen dat het onmogelijk is en dat de camera’s waarschijnlijk afkomstig zijn via parallelimport en niet via de officiële Belgische importeur. Mijn conclusie is dat de prijzen van Fujifilm Nederland enorm afwijken van andere lidstaten in de Europese Unie. Als ik alsnog een update van Fujifilm Nederland over de prijzen ontvang dan update ik deze pagina….

Ondertussen heb ik nog maar een X-Pro 1 body besteld via de U-bocht constructie in België. Scheelt toch weer € 600 ten opzichte van de prijs in Nederland.

Update 30-07-2013: FUJIFILM liet ons zojuist weten dat de prijzen van de X-serie line-up per 1 augustus worden aangepast.

xpro