De GoPro Hero 4 Silver is een stuk beter dan de GoPro Hero 4 Session en ook nog eens goedkoper

Gisteren introduceerde GoPro de Hero 4 Session, een minuscule kubus action camera die met magere specificaties toch nog zo’n €429 moet gaan kosten. Inmiddels hebben we iemand gesproken die de Hero 4 Session al heeft getest en diegene is het eens dat de Hero 4 Session te duur is voor wat het is. De nieuwe vierkante action camera is vooral geschikt als instapmodel en heeft basisfuncties die goed genoeg zijn voor de meeste mensen. Dat klinkt mooi maar de beeldkwaliteit is niet zo goed als bijvoorbeeld de Hero 4 Silver die technisch gezien meer kan, goedkoper is en ook nog eens voorzien is van een LCD schermpje op de achterzijde.
GoPro session
Behuizing en lens

Wat wij niet helemaal begrijpen is dat de camera geen case heeft. Als je de buitenkant van de lens beschadigd, en die kans is vrij groot met een action camera kan je hem weg gooien. Het is mooi dat de Hero 4 Session waterdicht is tot een diepte van 10 meter want dieper gaan de meeste GoPro gebruikers toch niet maar deze constructie maakt de camera toch wel extra gevoelig voor beschadigingen.

Video resolutie

Qua video mode is de 1440p optie (4:3 version of 1080) eigenlijk nutteloos omdat de maximale framerate te laag is en 720p met maximaal 100fps is echt niet meer van deze tijd.

Bediening

Zelf hebben we de Hero 4 Session nog niet kunnen testen maar we begrijpen dat de instellingen van de camera alleen te wijzigen zijn via de GoPro app op je iPhone of via een GoPro Wi-Fi remote.

Accu

De ingebouwde 1030 mAH, 3.8V, 3.23Wh lithium-ion accu gaat maximaal twee uur mee en dat is een pluspunt. Nadeel is wel dat de accu niet te vervangen is. Als de Hero 4 Session leeg is moet je naar huis of opladen via bijvoorbeeld de Mophie Powerstation PRO.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Hero 4 Silver en de Hero 4 Black is aanzienlijk beter dan de Hero 4 Session. In het GoPro promotie video over de Hero 4 Session krijg je vermoedelijk een andere indruk van de camera maar schijn bedriegt en zo ook GoPro. In een review lezen we dit over de beeldkwaliteit:

Images on the Silver are far sharper, while the details on the Session look smudged. The Silver delivers excellent dynamic range and color depth, while the Session loses details in the shadows and its colors are bland and muted. The images you get off the Silver are far superior—no contest.

Te duur? 

We hebben met een paar GoPro freaks van het eerst uur overleg gehad en concluderen gezamelijk dat de Hero 4 Session te duur is voor wat het is. Een prijs tussen de €250 en €300 is meer realistisch. Daarbij vragen we ons ook af wat GoPro gaat doen met een toekomstige Pro versie in de nieuwe kubus uitvoering. Wat moet die wel niet gaan kosten en is die dan ook minder dan de GoPro Hero Black die nu al te koop is voor €444?

Welke GoPro is dan wel goed?

MobileMac heeft de Hero, Hero 4 Silver en de Hero 4 Black de afgelopen tijd uitvoerig getest en de conclusie is dat de Hero 4 Silver de beste koop is. De functies van de Hero zijn te mager en de 4K functies van de Black voegen voor veel consumenten weinig toe. Daarbij heeft de Silver een vrijwel identieke performance en beeldkwaliteit als de Black en ook nog eens voorzien van een erg handig Touch-display op de achterzijde. De Hero 4 Session gaan we ook nog wel eens aan de tand voelen maar door de prijs en de beeldkwaliteit staan we nog niet echt te juichen.
session2