Wat zijn de gevolgen van het afschaffen van de App belasting?

Na Chili hebben we in Nederland ook bijna een vrij en toegankelijk internet. Aanstaande dinsdag moet de Tweede Kamer nog stemmen over het netneutraliteit voorstel van Bruno Braakhuis van Groenlinks (zie foto) maar dat lijkt meer een formaliteit. Minister van Economische Zaken, Maxime Verhagen neemt het voorstel over en het komt er op neer dat telecombedrijven niet mogen bepalen welke internetdiensten consumenten gebruiken. De zogenaamde App belasting is daar mee van de baan. Belangrijk is ook dat Verhagen tijdens het debat in de Tweede Kamer heeft aangegeven dat wat hem betreft telecomproviders deep packet inspection niet meer mogen gebruiken om gebruikers van het netwerk te monitoren op het gebruik van applicaties. DPI mag nog wel gebruikt worden om het netwerk verkeer in zijn totaliteit te monitoren. Als de vraag toeneemt op het netwerk kunnen providers met DPI sneller anticiperen door meer capaciteit beschikbaar te stellen. Volgens Verhagen is een vrij toegankelijk internet van groot belang en die uitspraak snappen we best:

iOS 5 en netneutraliteit?

Gisteren schreven we al een bericht over het gebruik van de Personal hotspot (tethering) en FaceTime maar met de komst van iOS 5 komen er nog meer functies bij zoals Apple’s eigen WhatsApp applicatie: iMessage en daar is het hele netneutraliteit verhaal allemaal mee begonnen. Dat telecomproviders meer geld gaan vragen voor een databundel ligt voor de hand maar er is meer. Tot nu toe blokkeren sommige telecomproviders (Vodafone en T-Mobile) het gebruik van de Persoonlijke hotspot, als de wet aanstaande dinsdag wordt aangenomen dan mogen providers die functie niet meer blokkeren. De komst van Facetime via 3G en iMessage zijn ook een belasting van het netwerk en ook die functies mogen providers niet blokkeren. Voordat het zover is zal er nog een hoop gedoe zijn maar als aanstaande dinsdag de hamer van de voorzitter in de Tweede Kamer valt kan echt de vlag uit.

Telecomproviders?

die zijn natuurlijk niet blij en kunnen niets anders dan de databundels verhogen maar dat waren ze toch al van plan. In mei liet de CEO van Vodafone Nederland, Jens Schulte-Bockum al een proefballonetje op met het idee om de fabrikanten van smartphones zoals Apple en Google te laten meebetalen aan mobiel dataverkeer. Niet zelf bedacht want Deutsche Telecom, het moederbedrijf van het Nederlandse T-Mobile kwam eerder al met een vergelijkbaar idee. Bij KPN komt het doordat niemand meer een SMS verstuurt en omdat de iPhone het netwerk te zwaar belast. Dat hebben ze pas onlangs ontdekt terwijl de rest van Nederland dat al jaren wist. T-Mobile komt ditmaal ongeschonden uit het verhaal want daar kan je nog steeds abonnementen met onbeperkt internet afsluiten tegen een vast tarief per maand. Daarbij liet T-Mobile eerder dit jaar al weten dat door investeringen in het netwerrk de databundels op termijn duurder worden.

Europa en de App belasting

Als de Telecomwet is aangepast en in het Staatsblad verschijnt kan vervolgens Europa de wet nog blokkeren. Dat kan overigens jaren duren. Eurocommissaris Neelie Kroes liet eerder weten dat ze tegen het blokkeren of beperken van mobiele internetdiensten is maar telecomproviders mogen bepaalde diensten die veel bandbreedte gebruiken wel blokkeren of beperken. Het beperken van dataverkeer via het mobiele netwerk is niet verboden volgens de Europese wetgeving.