Veelvuldig iPad gebruik zorgt bij kinderen voor Digitale Dementie

Manfred Spitzer is afgelopen vrijdag publiekelijk uitgelachen op Twitter vanwege een artikel in de Volkskrant. Uit het artikel blijkt dat je een iPad voor kinderen vooral moet zien als kindermishandeling volgens psychiater Spitzer. Aanleiding is zijn boek over Digitale Dementie dat later deze week te koop is. In Duitsland is het boek een bestseller en de auteur wist afgelopen zondag in een uitzending van Brandpunt feilloos uit te leggen waarom het gebruik van een computer of iPad slecht is voor het brein van kinderen.

In de uitzending horen we hoe veel van het oude hand en denkwerk is overgenomen door het internet, de computer, Google en de iPad. Kinderen kopiëren hun werkstuk van Wikipedia naar een Powerpoint presentatie en krijgen daarvoor een goed cijfer. Echt zoeken, denken en een bezoek aan de bibliotheek bestaat niet meer. Studieboek en schoolbord zijn inmiddels vervangen door iPads, laptops en smartboards.

Manfred Spitzer is niet alleen Dr, Dr maar ook de klokkenluider, geheugenonderzoeker en psychiater die wil aantonen dat hoe meer we gebruikmaken van digitale media, hoe meer ons geheugen achteruitgaat. Dat doet hij aan de hand van alarmerend wetenschappelijk onderzoek via een overtuigende uitzending van Brandpunt die je hier terug kan kijken. Continue gebruik van digitale media brengt zichtbaar schade toe aan de hersenen. Sterker nog:  het zorgt ervoor dat het geheugen ongetraind blijft en daardoor letterlijk verschrompelt.

brandpunt