Tim Cook’s oude middelbare school geeft leerlingen geen MacBooks meer maar goedkopere Google Chromebooks

Tim Cook is afgestudeerd aan Robertsdale High School in Robertsdale , Alabama. Tot vorige maand kregen leerlingen en leraren van deze school (maar ook scholen in de omgeving) MacBooks en iPads. Omdat MacBooks nogal kostbaar zijn heeft het district besloten om leerlingen te voorzien van goedkopere Lenovo Chromebooks. The Washington Post ontdekte een mailwisseling van het schoolbestuur met de IT-afdeling van de middelbare school die niet blij is met de beslissing.

De overstap heeft te maken met de kosten, een Chromebook kost $200 en een MacBook al gauw $1000. Om de Chromebooks te bekostigen gaan de gebruikte MacBooks de deur uit en van de opbrengst worden er Chromebooks gekocht. Bij Google kan in ieder geval de vlag uit en het laat zien dat het Apple marktaandeel in het onderwijs aan het dalen is, zelfs op de middelbare school van Tim Cook.

In 2014 bleek ook al dat het iPad marktaandeel op scholen aan het dalen was door de goedkopere Chromebooks. Het totale marktaandeel van de Chromebooks op de educatieve markt was toen 25%. Chromebooks zijn een stuk goedkoper dan een iPad. Zo betaal je voor een Chromebook $199 terwijl je voor een iPad al gauw $379 moet betalen en dat is inclusief de educatieve korting voor het onderwijs. Veel scholen willen ook liever een device met een volledig toetsenbord. De touchscreens op een iPad werken vaak toch niet prettig en als je dit wil oplossen heb je nog eens een extern bluetooth toetsenbord nodig.

In Nederland zien we deze trend ook. Chromebooks zijn eenvoudiger te onderhouden voor IT afdelingen. Zelfs bij Nederlandse Universiteiten moeten medewerkers vaak noodgedwongen switchen van een Mac naar een PC omdat het diepgewortelde Microsoft en PC bolwerk op de campus geen goede ondersteuning wil (of kan) bieden voor een medewerker met een Mac.

apple school Tim Cook