Na de opening van de Mac App Store kan je ook je Mac jailbreaken

Jay Freeman, a.k.a. Saurik, de software ontwikkelaar van de populaire alternatieve App Store, Cydia voor iDevices met een jailbreak heeft deelnemers op de 360|MacDev conferentie laten weten dat Cydia ook voor de Mac beschikbaar zal zijn na de opening van de Mac App Store.

Cydia is zeer populair en inmiddels geïnstalleerd op 10 miljoen iDevices zoals de iPhone, iPad en de iPod touch. Via de applicatie kunnen gebruikers tweaks toepassen die Apple niet toestaat, software downloaden waarmee je bijvoorbeeld tethering kan activeren en illegale software downloaden.  Freeman denkt dat Cydia een goede aanvulling zou kunnen zijn voor het Mac platform en kondigde vandaag aan dat de Cydia software voor de Mac binnen enkele weken beschikbaar is.

Wij zien het nut nog niet helemaal omdat je een Mac in tegenstelling tot een iDevice wel kan tweaken. Wij besteden weinig aandacht aan het jailbreaken van iDevices omdat een jailbreak in Nederland vooral dient om illegale software te downloaden.

Vorig jaar kwamen er voor software ontwikkelaars al schrikbarende berichten over het grote aantal illegale applicaties die in omloop zijn. De verspreiding van illegale Apps lijkt dezelfde vorm aan te nemen als de illegale downloads van films en muziek. Volgens schattingen is 75% van de populaire Apps illegaal en is slechts 25% gekocht via de App Store. De illegale software is voornamelijk in trek bij iPod touch gebruikers maar ook bij iPhone en iPad gebruikers. Na een jailbreak is het eenvoudig om illegale applicaties te installeren op een iDevice. Er bestaan websites waar je duizenden populaire apps gratis kan downloaden. Zo zijn er software ontwikkelaars die 10% applicaties verkopen via de App Store en 90% van de software verdwijnt via het illegale circuit. Apple maakt zich nog geen zorgen om de illegale downloads. De illegale software zorgt ook voor een toename van het aantal verkochte iDevices.