MobileMac review: het ultraportable 12-inch Retina MacBook is erg kostbaar maar zijn geld meer dan waard

In 2014 verschenen er al geruchten dat Apple werkte aan een ultradunne Retina MacBook zonder ventilator met een touchpad zonder bewegende (klikbare) delen. In maart 2015 introduceerde Apple de 12-inch MacBook die sinds mei 2015 ook in Nederland en België te koop is vanaf € 1449. Ik noemde het eerder een veredelde typemachine die niet geschikt is als werkpaard maar is dat ook echt zo? Hoog tijd voor een uitgebreide review over de prachtige 12-inch Retina MacBook.
MacBook-doos
De 12-inch MacBook mag dan wel nieuw zijn maar de verpakking is nog steeds hetzelfde. In de witte doos met MacBook afbeelding tref je naast de MacBook een 29 Watt USB-C-lichtnetadapter aan, een USB-C-oplaadkabel en een snelstartgids in het bekende witte Apple envelopje.
MB
Als je de MacBook uit de doos pakt valt meteen het gewicht van slechts 900 gram op. Daarna ga je, je verbazen over het ultradunne design. Het is de ideale reisgenoot voor iedereen die zijn MacBook altijd bij zich wil hebben. Als je de MacBook in je tas stopt denk je op enig moment ook of je hem er wel ingestopt hebt. Groot voordeel is ook dat de accu zeer lang meegaat zodat je niet ook nog eens de USB-C lader moet meenemen.
12-inch-MBA
De 12-inch MacBook is ontworpen met het oog op mobiliteit en weegt 100 gram minder dan een 11-inch Macbook Air. De performance van de 12-inch MacBook is volgens benchmarks vergelijkbaar met een high-end MacBook Air uit 2011.
12-inch MacBook
Om het te vergelijken met techniek uit 2011 is wat kort door de bocht want de hardware in de 12-inch MacBook is geheel vernieuwd. Je kan de componenten qua volume en prestaties beter vergelijken met de hardware in een iPad Pro of iPhone maar dan omhult met heel veel accu’s.

Lichtgevend Apple logo

Het lichtgevende logo is gesneuveld door het ultradunne design van de 12-inch MacBook. Dat is jammer maar blijkbaar is een logo met verlichting niet meer weg te werken in zo’n dunne behuizing met daarachter een Retina display.
studenten MacBooks
Op termijn zal je tijdens grote evenementen in het persvak of op universiteiten het bovenstaande beeld van een groeiend aantal MacBook gebruikers met lichtgevende Apple logo’s langzaam zien verdwijnen en dat is best wel jammer.
logo
Het lichtgevende Apple logo is vervangen door een zwart Apple logo wat vergelijkbaar is met het logo op een iPad. Nadeel is wel dat het donkere Apple logo erg gevoelig is voor vlekken en krassen.

12-inch MacBook versus MacBook Air

Als je de nieuwe 120inch MacBook ziet moet je in eerste instantie vooral denken aan de MacBook Air maar dan nog dunner. Door gebruik te maken van technologie uit de iPad en van de Apple Watch is de MacBook slechts 13,1mm dik. Ter vergelijking de 11-inch MacBook Air is 17,3mm dik. Die 4,2 mm verschil maakt de 12-inch MacBook een kwart dunner dan de Air. Dat komt ook door het ultradunne Retina display wat een dikte heeft van slechts 0,88mm. Als je de displays met elkaar vergelijkt dan zie je een wereld van verschil. Als je de resolutie van de 11 inch MacBook Air met 1366 x 768 pixels vergelijkt met de 2304 x 1440 pixels van de MacBook dan snap je dat het bijna een verdubbeling is qua resolutie. In pixels per inch komt dat neer op 135 versus 226 pixels per inch met ondersteuning voor miljoenen kleuren.
logo

Dualcore Intel Core M Broadwell processor

De 12-inch MacBook is voorzien van een vijfde generatie Intel Core M Broadwell-processor van 1,1 GHz of 1,2 Ghz met respectievelijk turboboosts van 2,4 en 2,9 GHz en een Intel HD Graphics 5300 grafische processor. De Intel Core M Broadwell processor verbruikt zeer weinig energie zodat dit het eerste Intel MacBook is zonder ventilator.
logicboard Macbook
De  Intel Core M Broadwell chip is vervaardigd met 14-nanometer proces technologie en stelt Apple voor het eerst in staat om een logic board in een MacBook te gebruiken dat 67% kleiner is dan van een 11-inch MacBook Air. De processor verbruikt slechts 4.5W zodat de behuizing van de 12-inch MacBook voldoende is om de hitte af te voeren. Op het moederbord zit een anisotrope grafietplaat die eventuele warmte naar de zijkant van de MacBook moet afvoeren. De overgebleven ruimte in de behuizing heeft Apple gebruikt om te vullen met 39.7Wh aan accu’s.

Intel HD Graphics 5300 grafische processor

De krachtige grafische Intel HD 5300 processor is in staat om tegelijkertijd volledige native resolutie op het ingebouwde Retina beeldscherm te tonen en tot 3840 x 2160 pixels op een extern beeldscherm, met miljoenen kleuren.

Opslag en geheugen

De MacBook is standaard voorzien van 8 GB 1600-MHz LPDDR3-geheugen. Voor opslag kan je kiezen tussen supersnel 256 GB of 512 GB flashopslag. Deze opslag is erg snel en samen met een externe solid state drive zoals de Samsung SSD T1 creëer je een extreem snelle workflow.
USB-c

USB-C-poort

De nieuwe MacBook heeft slechts één dynamische USB-C-poort. Via deze poort kan je niet alleen je MacBook opladen maar het is ook een USB, display, HDMI en VGA uitgang. Net als de MagSafe-lichtnetadapter is de connector van de nieuwe type c usb-poort ook ondersteboven te gebruiken.
aansluitingen
Hierboven de 12-inch MacBook op een 12-inch PowerBook G4 uit 2004. Het laat vooral zien dat al die aansluitingen aan de zijkant van je MacBook geschiedenis zijn. Als je tegelijkertijd meerdere functies van de type c usb-poort wil gebruiken moet je een extra hub kopen die zo’n €90 kost. Dat is wel een minpuntje maar er zijn ook al USB-C hubjes te koop van andere fabrikanten die minder geld kosten en ook prima werken.
poort
Slechts één USB-C-poort heb ik het niet als een belemmering gezien. Je moet hier en daar je workflow wel eens aanpassen maar draadloos is de nabije toekomst dus ik zie het niet als een probleem. Bestanden kan je ook snel uitwisselen via WeTransfer of AirDrop maar een tweede USB-C-poort op de rechterkant van de MacBook was geen overbodige luxe geweest.
adapter
Mijn iPhone of iPad ga ik niet opladen via mijn MacBook en via de USB-C-naar USB adapter van €25 kan ik vrijwel alles aansluiten op mijn MacBook. Via deze adapter kan ik trouwens ook de 5263 mAh accu’s (39.71 Wh) in mijn MacBook opladen via een externe accu zoals de Xtorm powerbank of bijna met de Mophie Powerstation Pro. Net als alle accu’s hebben de batterijen in de MacBook een beperkt aantal laadcycli voordat deze als opgebruikt worden beschouwd. Het maximale aantal oplaadcycli voor de accu in de MacBook is 1000.
laden

Toetsenbord

Het dunne design van de MacBook komt ook door een geheel vernieuwd toetsenbord met toesten die 40% dunner zijn dan de toetsen uit voorgaande MacBooks. Hieronder zie je links mijn 12-inch PowerBook G4 uit 2004. Rechts de MacBook uit 2015.
toetsen
Wat meteen opvalt is dat Apple het toetsenbord in de loop der jaren veel kleiner heeft weten te maken. Daarnaast is er zelfs nog ruimte gevonden om de ruimte tussen de toetsen te vergroten. Hierdoor is er minder kans dat je per ongeluk een verkeerde toets aanslaat.
vergelijking
Hierboven nog even ter indicatie de vergelijking met een 12-inch PowerBook G4. De MacBook is nu bijna in zijn geheel net zo dik als een toetsenbord uit het PowerBook uit 2004. Als je zelf ooit ook een PowerBook G4 hebt gehad kan je de rammelende toetsen nog wel herinneren. De toetsen in de MacBook werken vrijwel geruisloos en de aanslag van de toetsen is erg prettig.
macbook-toetsenbord
Elke zogenaamde butterfly-toets van het toetsenbord heeft een eigen LED lampje voor de verlichting van het toetsenbord. Het is daarmee een comfortabel toetsenbord van volledig formaat zodat je prettig op je MacBook kan werken. Apple heeft het toetsenbord volledig nieuw ontworpen en  het onderliggende mechanisme van elke toets volledig herzien. Als je een toets aanslaat gaat deze naar beneden en veert hij terug in een soepele en constante beweging. Hierdoor kun je nog nauwkeuriger typen.
pijltjes
Enige minpuntje van het toetsenbord wat ik heb kunnen ontdekken zijn de pijltjestoetsen. De naar boven en naar beneden toesten zijn wat aan de kleine kant en voor links en rechts moet je in het begin even kijken waar ze zitten.
toetsen
Als je de MacBook voor het eerst gebruikt heb je de indruk dat je niet hard genoeg op een toets drukt maar de response van de toesten is erg goed, zo goed dat je er even aan moet wennen. Veel reviews die ik gelezen heb waren nogal negatief over het toetsenbord maar ik kan gerust stellen dat het, het beste toetsenbord is wat Apple ooit heeft gemaakt voor een MacBook. Het is een kwestie van even wennen.
licht
Apple heeft het toetsenbord ook dunner kunnen maken door gebruik te maken van nieuwe licht technieken. Klassieke toetsenborden worden verlicht door een rij met ledlampjes en een geleider die het licht over het toetsenbord verdeeld. Apple heeft nu elke toets voorzien van een eigen ledlampje. Ze zijn allemaal even veel licht en daardoor zien de toetsen er in het donker allemaal hetzelfde uit qua verlichting. Wat ons opviel is dat de lampjes ook weinig energie verbruiken.
toetsen
Ten opzichte van voorgaande MacBooks zijn de toetsen 17% groter, ze hebben een groter oppervlak en een sterkere kromming, waardoor je vingers makkelijker de juiste toetsen vinden. Klassieke toetsenborden hebben een schaarmechanisme zodat ze aan de rand instabiel zijn. Hierdoor mis je wel eens een letter als je de toets niet precies in het midden raakt. Om dat te ondervangen heeft Apple een toets met een vlinder­mechanisme ontwikkeld. Ze nemen minder ruimte in, zijn stabieler en reageren beter met een zekere toetsaanslag ongeacht waar je op de toets drukt.

Trackpad

De MacBook heeft in het trackpad technologie die afkomstig is uit de Apple Watch. Het force touch-trackpad heeft een taptic engine die met druksensoren werkt en direct voelbare feedback geeft aan de gebruiker. Tijdens de MacBook introductie was te zien hoe je met deze nieuwe techniek een video sneller kan doorspoelen door harder op het trackpad te drukken. Qua uiterlijk zie je geen verschil tussen een Force Touch-trackpad en een ouder trackpad.
FTTP
Onder het Force Touch-trackpad van glas zitten druksensoren die subtiele verschillen in de hoeveelheid druk die je uitoefent kan omzetten in een opdracht. Het trackpad van glas geeft voelbare feedback zodat het meteen duidelijk is of je opdracht is aangekomen. De haptische (voelbare) feedback via de taptic engine is bij mijn MacBook vermoedelijk kapot wat ik voel helemaal geen response als ik ergens op druk. Het trackpad werkt verder wel prima inclusief Multi-Touch gebaren.

FaceTime-camera

De Macbook is voorzien van een 480p FaceTime-camera. Zeg maar de kwaliteit waar uitzending gemist gebruik van maakt. Ministeck video van een formaat waarvan je afvraagt waarom het geen 1080p is. Dat is de norm en 480p werkt maar is niet meer van deze tijd. Het past wat mij betreft niet meer in zo’n hightech MacBook en had op zijn minst 720p moeten zijn.

Retina display

Het 12-inch Retina display heeft een resolutie van 2304 x 1440 pixels en dat is volgens Apple het beste display ooit. Ik kan dat beamen omdat ik ben overgestapt van een 11-inch MacBook naar een 12-inch MacBook. Het 11-inch MacBook Air was soms alleen te gebruiken met een leesbril en met de nieuwe 12-ich Retina Macbook heb je geen leesbril meer nodig. het is het dunste Retina-display wat Apple ooit heeft gemaakt voor een Mac en volgens mij ook het scherpste qua beeld wat ik ooit heb gezien op een MacBook (Air).
MacBook-review
Het Retina-display van de MacBook is met 0,88 mm het dunste Retina-display wat Apple ooit voor een Mac heeft gemaakt. Het display is voorzien van glas wat slechts 0,5 mm dik is. De pixels van het display hebben een groter diafragma zodat ze meer licht doorlaten. Daardoor kon Apple ook led-achtergrondverlichting gebruiken die 30% zuiniger is dan andere MacBooks met een Retina display.

Audio

De 12-inch MacBook is voorzoen van stereoluidsprekers, twee microfoons en een traditionele koptelefoonaansluiting. Aan de rechterkant van het MacBook tref je twee minuscule gaatjes aan. Dat zijn de microfoons van je MacBook.
audio
Daarnaast de koptelefoonaansluiting met ondersteuning voor een Apple iPhone-headset met afstandsbediening en microfoon. In die aansluiting kan je natuurlijk ook koptelefoons gebruiken van andere fabrikanten of gebruik maken van de draadloze Bluetooth 4.0-technologie van de MacBook.
audio
Wat we niet helemaal begrijpen is waarom Apple niet naast de koptelefoonaansluiting nog een USB-C-poort heeft geplaatst. Dan was de MacBook qua aansluitingen helemaal perfect geweest. Nu is het werkbaar maar soms niet handig als je hem wil opladen en bijvoorbeeld ook je iPhone wil synchroniseren of wat bestanden wil kopiëren via een externe hard- of flashdisk.
speaker
Een absoluut pluspunt zijn de stereoluidsprekers die verborgen zitten onder de miniscule gaatjes boven het toetsenbord. We vermoeden dat de invloed van Dr. Dre en Jimmy Iovine van Beats Electronics in de techniek van de speakers zit verwerkt. Het stereo geluid tijdens een film was perfect en weergave van muziek klinkt echt helemaal prima.

Draadloos

De MacBook is voorzien van de nieuwste draadloze voorzieningen zoals 802.11ac wifi (compatibel met IEEE 802.11a/b/g/n) en draadloze Bluetooth 4.0-technologie. Later dit jaar zal bij de introductie van de iPhone 7 blijken dat Apple helemaal klaar is voor de draadloze wereld, de MacBook is dat nu al. Apple wil natuurlijk ook graag dat je gebruik maakt van iCloud zodat je altijd draadloos toegang hebt tot je documenten.
mb
Via AirDrop kan je snel en eenvoudig bestanden delen met een andere Mac of een iOS-device. Je hoeft dus niet meer steeds bestanden rond te mailen en je bent ook niet meer gelimiteerd aan de grootte van een bestand. Via bluetooth-accessoires die later dit jaar als paddestoelen uit de grond zullen schieten als Apple de hoofdtelefooningang in de iPhone 7 afschaft, kan je naar muziek luisteren via bijvoorbeeld een draadloze koptelefoon of Bluetooth luidsprekers.
draadloos
Via Airplay kijk je naar een presentatie of video(clip) op je televisie via een Apple TV. Als er geen WiFi in de buurt is lan je gebruik maken van de mobiele netwerkverbinding van je iPhone via een Hotspot.

Accu

Door de ruimtebesparing vanwege nieuwe technologie is er in de nieuwe MacBook 35% meer ruimte over voor accu’s. Door slim gebruik te maken van accu’s die stapelbaar en afgerond zijn is elk gaatje in de nieuwe MacBook volgepropt met accu’s.
accu
Je kan makkelijk een hele dag werken met de nieuwe MacBook of 10 uur video kijken. De accu’s gaan lang mee en dat is bijzonder omdat er vermoedelijk veel energie naar het 2304 x 1440 Retina-display gaat.
accu
In de MacBook zit 39.71 Wh aan accu’s en dat is 5263 mAh. Bijzonder is ook dat je de gestapelde accu’s in de MacBook maar liefst 1000 maal kan opladen. Daarna is het verstandig om ze te laten vervangen of de adapter te gebruiken.

Gewicht en afmetingen

De 12-inch Macbook is met een gewicht van iets meer dan 900 gram ultraportable. Qua afmetingen past de MacBook vrijwel in elke tas of rugtas. We schreven eerder al dat je nauwelijks zal voelen dat je hem bij je hebt. Ideaal voor reizigers maar ook als je, je Mac elke dag mee wil nemen naar college of kantoor.
dikte
Ter indicatie nog even mijn 12-inch MacBook op de PowerBook G4. Apple heeft binnen 10 jaar de MacBook weten te vierendelen qua dikte en gewicht. Dat is bijzonder en net als toen Apple de floppydrive en later de DVD-speler verwijderde zal binnenkort niemand meer klagen over een verdwenen USB-poort.
MacBook-review

USB-C is de norm en daar passen de onderstaande afmetingen bij:

  • Hoogte: 0,35–1,31 cm
  • Breedte: 28,05 cm
  • Diepte: 19,65 cm
  • Gewicht: 0,92 kg

poorten
Qua vormgeving moest ik ook veel denken aan de MacBook Air maar als Apple die niet snel update dan is die binnenkort ook geschiedenis. Het display van de MacBook is aanzienlijk beter en qua portabiliteit eigenlijk nog beter.
mb
Ik vervoerde mijn iPad ooit in een enveloppe, nu past mijn MacBook daar ook in. De 12-inch MacBook doet mij ook denken aan de introductie van de eerste generatie MacBook Air op de Macworld expo in San Francisco in 2008.
mbasj
Steve Jobs haalde de eerste generatie MacBook Air uit een enveloppe om te laten zien hoe dun en klein de MacBook Air is. Een revolutionair product wat 8 jaar later wat mij betreft vervangen is door de MacBook. Waarom Apple niet stopt met de productie van de MacBook Air snap ik niet helemaal maar wellicht wil Apple eerst nog even even de kat uit de boom kijken. Daarbij moet je ook niet vreemd opkijken als Apple ineens een Macbook gaat introduceren met een ARM-processor.
MB-MM-review

Conclusie

Als je een MacBook zoekt waar je onderweg ook op kan monteren of uitgebreid foto’s op kan bewerken dan is een MacBook Pro handiger en krachtiger. In de praktijk blijkt dat ik eigenlijk alles op de 12-inch MacBook kan doen. Ingewikkelde bewerkingen doe ik al jaren op een iMac en de MacBook is als tweede ultraportable computer voor onderweg perfect. Om foto’s te bewerken gebruik ik Pixelmator in plaats van Photoshop en dat werkt prima. Voor het bewerken van video iMovie in plaats van Avid of Final Cut Pro. Zeg maar de light versies voor onderweg.
12 inch MacBook
Ik gebruik mijn 12-inch MacBook vooral om onderweg reviews en updates te schrijven voor MobileMac, om email te verwerken en te browsen op internet. Daar is hij echt perfect voor en het toetsenbord werkt erg fijn. De beeldkwaliteit van het Retina-display is prachtig met 3 miljoen pixels. Enig minpuntje is dat er maar één dynamische USB-C-poort in de 12-inch MacBook zit. En ja ik weet dat je voor €1449 ook een 13-inch MacBook Pro kan kopen met een Retina display met wel 4 miljoen pixels en een processor die krachtiger is maar de vraag is of je dat ook nodig hebt. Die afweging was moeilijk maar ik ben om, het is wat mij betreft de beste typemachine voor onderweg.
MacBook
De 12-inch MacBooks zijn verkrijgbaar in de kleuren Space Grey, goud en zilver. Het instapmodel met een 1,1GHz processor, 8GB geheugen en 256GB flash opslag uit deze MobileMac review is vanaf €1449 verkrijgbaar. De duurdere versie met een 1,2GHz en 512 GB flash opslagcapaciteit kost €1799. Ja ik weet het, het blijft een hoop geld maar wellicht kan de onderstaande video van Jony Ive je nog overtuigen….