MobileMac review: de Samsung Portable SSD T1 is zo’n 3 maal sneller dan een portable harddisk maar ook 4 maal duurder

De Samsung SSD T1 500GB is een solid state drive waar het afgelopen jaar nogal wat gedoe over is geweest. Op internet zijn talloze problemen te vinden van OS X gebruikers die deze SSD van Samsung hebben gekocht. Het merendeel heeft de gebruiksaanwijzing niet gelezen en de schijf meteen in gebruik genomen. Althans pogingen daartoe ondernomen. Je moet de schijf eerst activeren via de Samsung software die op de SSD staat, anders werkt het niet.
samsung-T1
Meestal als je een externe harddisk koopt plug je hem in je Mac en dan werkt hij meteen. Dat is bij de Samsung T1 niet het geval. Samsung heeft namelijk bedacht dat je de T1 SSD alleen in gebruik kan nemen door eerst een driver en de bijbehorende Samsung software te installeren. Die driver is nodig voor de data encryptie en het bijbehorende wachtwoord van de T1. Als je tijdens de installatie aangeeft dat je geen wachtwoord wil kan je de Samsung software weer verwijderen en de SSD formatteren naar elke gewenst formaat. Waarom Samsung die keuze in eerste instantie niet bij de eindgebruiker neerlegt is ons niet helemaal duidelijk.
T1
Volgens Samsung heeft de T1 ingebouwde beveiliging maar om die te gebruiken moet je op elke Mac wel steeds een driver installeren. Volgens reviews is die Samsung driver niet heel stabiel en wij hebben er voor gekozen om de SSD zonder beviliging te gebruiken. Hoe je dat doet lees je in deze review. Als je er voor kiest om de driver wel te installeren dan kan je gebruik maken van 256-bits AES encryptie algoritme via een wachtwoord.
T1
SSD staat voor solid state drive en het grote voordeel is dat er geen bewegende onderdelen gebruikt worden zoals in een harddisk. De beruchte click of death is met SSD dus geschiedenis. Daarnaast is de lees en schrijfsnelheid van SSD extreem snel. Nadeel is wel dat het SSD geheugen veel duurder is dan een conventionele harddisk. Voor het geld van een 500GB Samsung T1 SSD koop al gauw 4 conventionele externe portable harddisks van een redelijk merk. Een jaar geleden vlak na de intructie was dat aantal zelfs 6, maar de prijs is inmiddels ingezakt van €300 naar zo’n €199. Nog steeds veel geld maar daar krijg je ook wel wat voor terug. Wat dat is lees je in deze MobileMac review.
Samsung-T1-review
De Samsung T1 zit verpakt in een doosje van karton met een bedrukt omhulsel van karton waar de belangrijkste kenmerken op staan. Op de achterkant staan zeer veel consumenten keurmerken en dat de T1 supersnel is. Aardig is ook om te vermelden dat Samsung 3 jaar garantie geeft op de T1.
samsung-T1
Links zie je het doosje van karton met het T1 logo. Het uitpakken van de SSD is een klein feestje, het doet je al vrij snel denken aan het unboxen van een Apple product. De opbouw van het doosje is vergelijkbaar met de verpakking van een iPhone.
Samsung-T1-review
De gitzwarte behuizing van de Samsung T1 is geheel van plastic en daardoor is het gewicht slechts 26 gram. Het formaat is het beste te vergelijken met een visitekaartje. In de T1 zitten geen bewegende onderdelen zoals bij een traditionele harddisk.
t1
Naast de T1 tref je ook een USB3.0 kabel aan die ook compatible is met USB 2.0. Om de gebruikershandleiding te kunnen lezen moeten we eerst naar Hans Anders maar online was hij gelukkig ook te vinden met een Omroep Max lettertype.
samsung-T1
De afmetingen van de Samsung T1 zijn  9,6 x 71 x 53 mm en met een gewicht van 26 gram kan je hem altijd bij je dragen. Het is de best betaalbare ultra portable SSD drive die er op dit moment te koop is. De T1 is ook redelijk robuust zodat de kans op overleving bij een val of stoten groter is dan voorheen.
samsung-T1
De Samsung T1 maakt geen geluid omdat er geen bewegende delen in de behuizing zitten. De behuizing voelt na uren kopiëren van data ook niet warm aan. Ter vergelijking van het creditcard formaat hebben nog even een SD geheugenkaartje naast de T1 gelegd.
3D
De Samsung T1 SSD maakt gebruik van 3D V-NAND technologie wat niet alleen sneller en betrouwbaarder is dan  de eerste generatie SSD’s maar omdat het geheugen verticaal wordt opgeslagen is er meer capaciteit beschikbaar en het gebruikt 45% minder energie. Het bestandssysteem is exfat wat zowel geschikt is voor Windows als OS X.
t1
Wat veel mensen nog steeds niet weten is dat Samsung al jaren hofleverancier is van componenten voor Apple hardware. Het SSD geheugen uit deze flashdrive zit vermoedelijk ook gewoon verwerkt in de huidige MacBooks. Bij Apple heeft SSD de mechanische harde schijven al vrijwel vervangen en als je een MacBook hebt met SSD opslagcapaciteit en deze Samsung Portable SSD T1 koopt heb je een perfect duo in handen.
1
Als je de Samsung T1 voor het eerst in gebruik neemt moet je OS X of Windows software van Samsung installeren. We hebben alle opties getest en zijn begonnen met een PC. Dat leek ons ook handig omdat we dan de PC vervuilen met vreemde Samsung software in plaats van onze Mac.
1
Nadat je de Samsung T1 aansluit op een USB-poort kan je de Samsung portable SSD software installeren. Er staat een Mac en een Windows versie op de SSD. Je krijgt de vraag of je de SSD een andere naam wil geven en of je een wachtwoord wil gebruiken. Als je geen wachtwoord kiest kan je geen gebruik maken van de 256-bits AES encryptie.
1
Na deze procedure was de Samsung SSD meteen zichtbaar op het bureaublad van mijn iMac. Via het Schijfhulpprogramma van OS X heb ik de Samsung_T1 meteen geformatteerd naar de OSX uitgebreid (journaled) structuur.
T1
De capaciteit van de Samsung T1 is 500,11 GB en na het formatteren via de uitgebreide OSX structuur blijft er nog 499,66 GB over. De Schijf beschikt niet meer over een wachtwoord met data encryptie. Ik wil dat niet en wil ook niet dat Samsung vreemde drivers en kernel extensies in mijn systeem plaatst die de werking van andere USB-devices of mijn Mac nadelig kunnen beïnvloeden. Daarbij werkt de T1 nu probleemloos op vrijwel elke Mac vanaf OS X 10.7 of hoger.
SAT
In de gebruiksaanwijzing van de T1 lezen we overigens het volgende:

Als u het SAT-besturingsprogramma niet installeert, kunt u T1 niet gebruiken met Mac OS.

Dat lijkt ons onzin maar het is natuurlijk goed om hier even op te wijzen. Waarom Samsung dat stelt gaan we nog voorleggen aan Samsung en als we een reactie hebben updaten we deze review. Vooralsnog werkt de T1 bij ons prima zonder het SAT-besturingsprogramma en we vinden het vreemd dat Samsung dat niet op de verpakking zet. Bij aankoop is dat niet duidelijk.

Via een iMac en een MacBook Air hebben we getest hoe snel de T1 nu echt is. Dat hebben we gedaan met de gratis Black Magic Disk Speed Test. Via het menu selecteer je de optie File en Select target Drive…. Na het selecteren van de Samsung T1 SSD kon de test beginnen.
DiskSpeedTest
De Samsung T1 heeft op een iMac een schrijfsnelheid van 374.3MB/s en een leessnelheid van 426.8MB/s. Bij een MacBook Air ligt dat nog iets sneller omdat die standaard ook is voorzien van een SSD met een hogere doorvoersnelheid.
1
De T1 haalde met de MacBook Air een schrijfsnelheid van 392.4MB/s en een leessnelheid van 408.4MB/s. Het wijkt niet extreem veel af van het testresultaat van de iMac. Volgens de technische specificaties van Samsung is een overdrachtsnelheid van maximaal 450 MB/s mogelijk.
Toshiba HD vs Samsung SSD
We hebben ook nog even de snelheid van een standaard portable 500GB portable harddisk van Toshiba gemeten en die heeft een schrijfsnelheid van 102.4MB/s en een leessnelheid van 74.5MB/s. Met name de leessnelheid van de Samsung T1 is dus extreem snel, bijna 6 maal sneller dan een conventionele harddisk. De schrijfsnelheid is 3,5 maal sneller.
1
Het kopiëren van een mapje met 144,9 GB aan video bestanden van de desktop van een iMac naar de T1 duurt volgens OS X zo’n 36 minuten maar onze iPhone 6s stopwatch wist een tijd te registreren van 51 minuten en dat is toch best lang. Bij andere bestanden gaat het weer een stuk vlotter. We hebben dezelfde map met 144,9GB aan video bestanden ook naar een portable harddisk van Toshiba gekopieerd en dan duurt het 2,5 uur. Bij alle testen die we hebben gedaan komt het erop neer dat het SSD geheugen van de T1 zo’n 3 keer sneller is dan een harddisk.
1
Tot slot hebben we de Samsung T1 weer hersteld en volgens het boekje in gebruik genomen op een Mac. Dat werkt allemaal prima als je de installatie procedure doorloopt. Het enige wat vervelend is dat je Mac nu drivers en software van Samsung bevat die je niet wil hebben. Hieronder lees je hoe je die software kan verwijderen. Als je het bovenstaande scherm hebt gezien tijdens het in gebruik nemen van de Samsung T1 en op OK hebt geklikt staat de driver plus bijbehorende software al op de harddisk van je Mac.

Verwijder de drive van je bureaublad via de unmount optie door het Samsung T1 SSD icoontje naar je prullenbak te slepen. Open de applicatie Terminal in de map programma’s, hulpprogramma’s. Kopieer en plak de volgende twee regeles één voor één in Terminal en sluit steeds af met een return. Als je een wachtwoord moet invoeren gebruik dan het standaard admin wachtwoord van je Mac.

sudo rm -r /System/Library/Extensions/SATSMARTDriver.kex

sudo rm -r /System/Library/Extensions/SATSMARTLib.plugin

1
Ga via het finder menu naar Ga, Ga naar map…   /Users/JOUW GEBRUIKERSNAAM/Library/Application Support/ Wis de PortableSSD map. Bij jouw gebruikersnaam in het rood vul je, je (gebruikers)naam in van je home folder.
1
Ga naar Programma’s, Hulpprogramma’s en op Activiteitenweergave. Onder het menu CPU zoek je naar Samsung_Portable_SSD_Daemon. Dubbelklik op de regel en kies stop en sluit de activiteitenweergave af.

Stop nu de Samsung T1 weer in een USB-pport van je Mac. Je bent nu verlost van vreemde drivers en kan de Samsung T1 gewoon formatteren en gebruiken maar dus zonder de 256-bits AES encryptie.
t1
SSD opslag kost veel geld maar is volgens Samsung betrouwbaarder dan een klassieke hardddisk met bewegende delen. De 500GB T1 die we getest hebben is inmiddels al weer een stuk goedkoper maar het blijft nog steeds een hoop geld. Het is belangrijk dat je regelmatig een backup maakt van bestanden die je dierbaar zijn. Wij doen het al jaren dubbel en als je harddisk of SSD het dan ineens begeeft heb je nog iets om op terug te vallen. Wat we echt niet snappen is waarom Samsung een jaar na de introductie van de T1 nog steeds eist dat je de bijgeleverde software en drivers moet gebruiken. Dat gaan we nog even uitzoeken bij de deskundigen van Samsung.

De Samsung T1 is verkrijgbaar in 3 smaken. 250GB voor zo’n €125, 500GB voor €199 en 1TB voor €408.

Samsung heeft overigens net ook de T3 heeft geïntroduceerd die vanaf februari te koop zal zijn. De prijs is nog niet bekend maar de T3 is voorzien van een USB 3.1 Type C connector en dus uitermate geschikt voor eigenaren van een 12-inch MacBook. Naast 250GB, 500GB, 1TB is er nu ook een 2TB versie beschikbaar en de behuizing is niet meer van plastic maar van metaal.
T3 USB-C