Lo-Fi iPhoneography voor je Mac en Windows Desktop

Voor de iPhone zijn inmiddels honderden applicaties verkrijgbaar waarmee je lomografie of lo-fi effecten kan toepassen op je foto’s. Door de effecten krijg je de indruk dat de foto is gemaakt met een goedkope analoge (wegwerp) of speelgoed camera met de bijbehorende effecten. Eind jaren 90 was lomografie zeer populair in Nederland maar door de komst van de iPhone en de iPhoneography apps is het sinds 2009 weer helemaal terug. Als je meer over Lomografie wil weten dan kunnen we je de BBC documentaire Shoot from the hip aanraden. Te zien op YouTube via deze link.

Als je een analoge foto wil maken met LO-FI effecten van een digitale foto die je hebt gemaakt met bijvoorbeeld een DSLR of pocket camera moest je tot voor kort flink aan de slag met Photoshop. Wingnut heeft daar iets op bedacht en introduceerde eerder deze week Lo-Fi voor pc en Mac. Wingnut is onderdeel van Alien Skin Software die al jaren eenvoudige software en plugins maakt voor het toepassen van effecten op foto’s.

Na het openen van Lo-Fi, verschijnt er een digitale camera op je beeldscherm waarmee je foto’s kan importeren om te bewerken. Voor de retro-effecten kan je kiezen uit film, mood en frames. Deze effecten zijn in of uit te schakelen en onderling te combineren. Boven in beeld zie je de foto’s die je hebt geïmporteerd. Lo-Fi werkt zeer eenvoudig en met een paar klikken verander je de film, korrel, cross processing, lens blur, lens en frames. Door deze effecten te combineren maak je snel en eenvoudig een Lo-Fi foto.

Je hebt de keuze uit 13 soorten film en met de mood optie bepaal je de korrel, structuur of kleur van de foto.

Via de frame optie kan je een foto nog voorzien van een kader. Wat wij missen in Lo-Fi is het bekende Polaroid frame maar misschien komt dat later nog met een update.

Door de effecten te combineren kan je een foto snel een retro look geven met Lo-Fi. De software voelt alsof je met een camera aan het werk bent. Je sleept een aantal foto’s naar de camera en kan direct de foto’s omtoveren tot “analoge” retro-snapshots. Via Lo-Fi zijn foto’s ook te delen via Flickr of Facebook. Lo-Fi is een stand-alone applicatie en geschikt voor Macintosh OS-X 10.5 en Windows XP of nieuwer.

Lo-Fi is te koop voor $29 maar je kan eerst de probeerversie downloaden om te kijken of het wat is. Meer informatie via deze link.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=TU5e-IHOC1c’]