Lion alleen beschikbaar via de Mac App Store? Bak gewoon zelf een DVD’tje

Een van de minpunten van Mac OS X Lion is dat je het alleen kan kopen via de Mac App Store. Je mag het op meerdere computers installeren maar daarvoor moet de minder technische Mac gebruiker Mac OS X Lion meerdere malen downloaden. In een gemiddeld Apple gezin komt dat al gauw neer op 20GB aan data in plaats van 4GB. Het is natuurlijk veel handiger om een keer de 4GB aan data te downloaden om de verdere “distributie” via een DVD te laten verlopen.

Hierbij de instructies om een Mac OS X Lion DVD te maken waarvan je ook nog eens kan opstarten. De instructies zijn overigens afkomstig van Apple zelf en terug te vinden in de 10.7 developer preview notes. Het zou kunnen dat Apple in de final release nog iets gaat inbouwen om dit te voorkomen maar op dit moment werkt het als volgt:

  • Download Mac OS X Lion via de Mac App Store 4GB
  • Via de Mac OS X Finder, zoek je het Mac OS X installatie bestand, met een rechter muis of trackpad klik kies je “Show Package Contents”
  • Zoek en open de “SharedSupport” map en zoek naar een bestand met de naam “InstallESD.dmg”
  • Kopieer “InstallESD.dmg” naar je desktop, dit is de Lion disk image en daar maak je een bootable DVD van
  • Start Disk Utility (/Applications/Utilities/), stop een lege DVD in je Mac, slecteer het “InstallESD.DMG” op je desktop en kies Burn.
  • Nadat het bakken van de DVD voltooid is heb je een Mac OS X Lion opstartschijf. Stop hem in een Mac en hou de C toets ingedrukt tijdens het opstarten.

Dezelfde procedure kan je ook doen met een USB stick om op die manier een Bootable Lion stick te maken voor een MacBook Air.