Final Cut Pro X krijgt Editors Choice voor high-end video editing software van PCMag

Sinds de release van Final Cut Pro X vorig jaar heeft de montage tool van Apple weinig lof gekregen. Toen wij het installeerden konden we het nog net predikaat iMovie Pro geven en dat was nog gunstig uitgedrukt. Pro kon je Final Cut X na de release van de voorgaande Final Cut Pro 7 versie niet meer noemen en al gauw bleek dat Apple snel aan de slag moest want anders zou het wel eens echt de Final Cut kunnen worden voor de montage software van Apple. De meest simpele dingen die je verwacht in een Pro versie zaten er niet meer in verwerkt en professionele editors waren zwaar teleurgesteld omdat Apple van een Pro versie een consumenten editing tool had gemaakt.

Inmiddels zijn er veel productiehuizen die hun workflow al volledig anders hebben ingericht en Final Cut Pro X niet gebruiken en zijn overgestapt op Adobe premiere en Avid. Adobe verkocht na de release van Final Cut Pro X al 45% meer video editing software dan in voorgaande jaren.

Apple heeft die kritiek aangetrokken en heeft onlangs, meer dan een half jaar na de release een grote gratis update vrijgegeven die al veel goed maakt. De 10.0.3 update brengt ondersteuning voor XML import, multicam editing en ondersteuning voor broadcast monitoren. Die update viel ook op bij een review van Final Cut Pro X op de de toonaangevende redactie van PCMag en zij nomineerden de editing tool van Apple met het predikaat Editors Choice for high-end video editing:

“Final Cut Pro X is a delight to work in compared with other serious video editing software. Final Cut Pro X brings the prosumer loads of power, ease-of-use, and no-wait performance.”

Vreemd is nog wel dat je oude Final Cut Pro 7 projecten via de 7toX plugin van Intelligent Assistance moet installeren. De plugin is te koop via de Mac App Store voor €7,99 Met de 7toX plugin grote productiehuizen weer een groot deel van de workflow van Final Cut Pro 7 oppakken maar de vraag is of dat inmiddels al niet te laat is omdat veel pro’s al over zijn gestapt op andere montage software.