FBI-directeur plakt de webcam van zijn laptop af met tape om zijn privacy te beschermen

In 2011 waarschuwden we al dat dat je beter de camera van je Mac kan afplakken met tape. Vervolgens bleek in 2013 dat het vrij eenvoudig is om met de iSight of FaceTime camera van een Mac gebruiker mee te kijken op afstand. Apple’s FaceTime camera is zo ontworpen dat het groene lampje bij gebruik altijd aan gaat maar er bestaat software om die twee functies te scheiden. Volgens Apple kan je de iSight camera van Macs na 2008 niet meer hacken omdat de LED direct in contact staat met de voeding van de iSight camera. Als de LED uit is, is de camera ook uit.

Toch gaf de NSA in 2011 het advies aan hun eigen medewerkers dat ze beter een plakkertje op de iSight camera kunnen plakken. Dan weet je eigenlijk al genoeg, dus mocht je vreemde dingen doen achter je Mac dan is het nog steeds verstandig om een stukje tape bij de hand te hebben.

Nieuw is dat de directeur van de FBI zelf ook de de webcam van zijn laptop afplakt met een stukje tape om zijn privacy te beschermen. Dat liet FBI-directeur James Comey vorige week tijdens een lezing aan het Amerikaanse Kenyon College aan studenten weten:

“I saw something in the news, so I copied it. I put a piece of tape — I have obviously a laptop, personal laptop — I put a piece of tape over the camera. Because I saw somebody smarter than I am had a piece of tape over their camera”

Op zich niet vreemd want de FBI gebruikt ook malware om verdachten via hun webcams te bespioneren. Blijkbaar is dat zo eenvoudig dat de FBI-directeur uit voorzorg zijn eigen webcam ook maar heeft afgeplakt. Als de FBI en de NSA het kunnen dan is er online vast wel een exploit te vinden die meekijken met een webcam op afstand mogelijk maakt…

Uit de Snowden files bleek eerder ook al dat de NSA binnen 6 maanden 1.8 miljoen afbeeldingen heeft gemaakt van Yahoo gebruikers via hun webcam. De foto’s zijn opgeslagen op servers van de Amerikaanse overheid in 2008.
isight spy