Apple toont 12-inch MacBook met een geheel nieuw ultradun ontwerp

Apple introduceerde vanavond een nieuwe MacBook die in eerste instantie vooral doet denken aan de MacBook Air maar nog dunner is door gebruik te maken van technologie uit de iPad en de Apple Watch. De nieuwe MacBook is slechts 13,1mm dik. Ter vergelijking de 11-inch MacBook Air is 17,3mm dik. Die 4,2mm verschil maakt Apple’s dunste MacBook ooit een kwart dunner. Dat komt o.a. door het Retina display wat een dikte heeft van slechts 0,88mm.
macbook toetsenbord
Het dunne design van de MacBook komt ook door een geheel vernieuwd toetsenbord met toesten die 40% dunner zijn dan de toetsen uit voorgaande MacBooks. Elke zogenaamde butterfly-toets van het toetsenbord heeft een eigen LED lampje voor de verlichting van het toetsenbord.  Het gewicht van de MacBook is slechts 900 gram.
MB
Het 12-inch display heeft een resolutie van 2304 x 1440 pixels en dat is volgens Apple het beste display ooit. De MacBook heeft in het trackpad technologie die afkomstig is uit de Apple Watch. Het force touch-trackpad heeft een taptic engine die met druksensoren werkt en direct voelbare feedback geeft aan de gebruiker. Tijdens de keynote was te zien hoe je met deze nieuwe techniek een video sneller kan doorspoelen door harder op het trackpad te drukken.

De nieuwe MacBook is voorzien van een dualcore Intel Core M Broadwell processor van 1,1 GHz of 1,2 Ghz met respectievelijk turboboosts van 2,4 en 2,9 GHz en een Intel HD Graphics 5300 grafische processor. In de nieuwe MacBook zit geen ventilator meer omdat de nieuwe Intel Core M Broadwell processor van Intel weinig energie verbruikt en ook minder hitte produceert.
MacBook
Door de ruimtebesparing vanwege nieuwe technologie is er in de nieuwe MacBook 35% meer ruimte over voor accu’s. Door slim gebruik te maken van accu’s die stapelbaar en afgerond zijn is elk gaatje in de nieuwe MacBook volgepropt met accu’s. Hierdoor zou je een hele dag moeten kunnen werken met de nieuwe MacBook of 10 uur video kijken.
1
Hierboven ter illustratie van de extra ruimte die in het nieuwe MacBook beschikbaar is het nieuwe logic board en daaronder het logic board uit een 11-inch MacBook Air.
poort
De nieuwe MacBook heeft slechts één type c usb-poort. Via deze poort kan je niet alleen je MacBook opladen maar het is ook een USB, display, HDMI en VGA uitgang. Net als de MagSafe-lichtnetadapter is de connector van de nieuwe type c usb-poort ook ondersteboven te gebruiken. Als je tegelijkertijd meerdere functies van de type c usb-poort wil gebruiken moet je een extra hub kopen die zo’n €90 gaat kosten.
kleuren
Nieuw is ook ook dat de nieuwe MacBooks in de kleuren Space Grey, goud en zilver verkrijgbaar zal zijn. Het instapmodel met een 1,1GHz processor, 8GB geheugen en 256GB flash opslag is vanaf €1449 verkrijgbaar. De duurdere versie met een 1,2GHz en 512 GB flash opslagcapaciteit kost €1799. De nieuwe MacBooks zijn vanaf vrijdag 10 april te koop. Minpunt is wel dat het kenmerkende lichtgevende Apple logo door het nieuwe ultradunne design is gesneuveld.