Apple lapt in 21 EU lidstaten de wettelijke garantieregels aan zijn laars

Viviane Reding, eurocommissaris voor justitie heeft vanmiddag tijdens haar betoog in Brussel opnieuw aangekaart dat Apple nog steeds misleidende informatie geeft over garantie in de Europese Unie.

In september 2012 vroeg ze aan haar collega’s in de lidstaten om te controleren of Apple de wettelijke 2 jaar garantie geeft op haar producten. Vandaag liet ze weten dat gezien de reacties die ze heeft ontvangen dat nog steeds niet het geval is. In tenminste 21 EU lidstaten komt Apple de wettelijke Europese garantieregels van 2 jaar niet na:

In at least 21 EU Member States Apple is not informing consumers correctly about the legal warranty rights they have. This is simply not good enough.

Volgens Reding hebben consumenten organisaties in België, Duitsland, Luxemburg en Portugal Apple hierover al voor de rechter gesleept. Opvallend is dat ze Nederland niet noemde in haar betoog.

Volgens Europese wetgeving moet Apple standaard twee jaar garantie geven, maar dat doet het bedrijf niet. Standaard krijg je 1 jaar garantie, als je na een jaar problemen hebt met Apple hardware moet je als consument gaan bedelen om de wettelijke garantie. Standaard antwoord bij Apple en de Nederlandse Premium Resellers is dat je dan maar Apple Care had moeten kopen. Net als de Europese Commissie is de Consumentenbond ook al maanden bezig met het afdwingen van de wettelijke garantie op Apple producten maar dat heeft nog niet het beoogde resultaat opgeleverd. In Italië is dat inmiddels wel gelukt en krijgen consumenten sinds 2012 twee jaar garantie op Apple hardware.

Consumenten die hun Apple hardware bij Dixons kopen krijgen standaard 3 jaar garantie. Als je via Apple of de Premium Resellers koopt dan is het Russische roulette, je krijgt in ieder geval 1 jaar en daarna hangt het er vanaf hoe mondig je bent of hoe goed je kennis is van het consumentenrecht.

We zijn benieuwd of de sneer van Reding aan het adres van Apple wat teweeg brengt. In Nederland maakt het eigenlijk ook niet zoveel meer uit. Apple hardware koop je bij Dixons omdat je daar 3 jaar garantie krijgt en het zou goed zijn als Apple dat zelf ook gaat doen.

eu apple