@ahmedmarcouch gebruikt gestolen iMac van @CorineZelf als voorbeeld tijdens pakkansdebat

Niet tijdens het wekelijkse Vragenuurtje maar tijdens het debat over de verhoging van de pakkans kwam de gestolen iMac van @CorineZelf aan de orde. Zowel @dijkhoff, Klaas Dijkhoff van de VVD en @ahmedmarcouch, Ahmed Marcouch van de PvdA stelden zojuist vragen aan Ivo Opstelten, Minister van Veiligheid en Justitie  om de pakkans te vergroten.

opstelten

Tijdens het dertigledendebat liet Ahmed Marcouch weten dat een eigenaar van een gestolen “iPad” (hij bedoelde natuurlijk een iMac) afgelopen weekend de locatie aan de politie wist te melden maar dat justitie niet alle deuren wilde langs gaan omdat de dader of heler in een flat woont. Marcouch wil dat de politie zich dan gaat inspannen via buurtonderzoek om de dief of heler te achterhalen. Ook Klaas Dijkhoff van de VVD liet weten dat het onbegrijpelijk blijft dat het soms wel 3 dagen duurt totdat de politie tot huiszoeking kan overgaan terwijl de locatie van gestolen goederen al dagen bekend is.

Doordat Marcouch de iMac van @CorineZelf een iPad noemde beantwoorde de minister de vragen als volgt:

justitie gaat diefstal van smartphones zoals de iPhone en iPads via providers op afstand onklaar maken. Voor de zomer gaat hij dat ‘hands-on’ regelen met hulp van minister Kamp van Economische Zaken.

Na de ingreep is een en smartphone voorgoed onbruikbaar. In België en het Verenigd Koninkrijk zorgde dit al voor een aanzienlijke daling van het aantal berovingen. Een telefoon of tablet waarvan het IMEI-nummer is geblokkeerd wordt onbruikbaar, ook als er een nieuwe SIM-kaart wordt geplaatst. Vanaf deze zomer dus ook in Nederland.

Klaas Dijkhoff van de VVD stelde gestolen goederen (die via GPS of internet getraceerd zijn) nogmaals aan de orde via termen als “mijn spullen zijn gejat hier zijn ze” waarop de minister antwoordde dat er geen  juridische bezwaren zijn om dat snel op te lossen. Hoe hij dat gaat doen bleef tijdens het debat onduidelijk. Kamerleden die het verschil tussen een iMac en iPad niet weten en een minister die digibeet is helpt natuurlijk ook niet echt mee…..

Update: de reacties van Corine en Marcouch na het debat via Twitter ;) 

tweets

Tot slot nog een tip van de Politie in Tilburg….

tilburg