Vernieuwing MacBook Pro zit in de processor, grafische chip en Thunderbolt

Eerder vandaag wisten we je al te voorzien van de uitgelekte technische specificaties van de nieuwe MacBook Pro’s en inmiddels zijn ze ook op de Apple website te aanschouwen en te bestellen. De specificaties blijken te kloppen en na alle geruchten is het zoals we vanmorgen al melden niet meer dan een update van de huidige aluminium unibody MacBook Pro’s.

Geen SSD maar gewone “antieke” 5400rpm harddisks, geen Liquid Metal en het instapmodel de 13 inch MacBook Pro heeft een lage schermresolutie van slechts 1280×800 pixels. Ter vergelijking de goedkoopste MacBook Air met een 11 inch display heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels. Ook de prijzen voor de Pro’s zijn identiek aan zijn voorgangers. De 13 inch is te koop vanaf € 1.149,-, de 15 inch vanaf € 1.749,- en de 17 inch kost € 2.499,-

De vernieuwing zit hem in de de nieuwe generatie Core i-processor van Intel die verkrijgbaar zijn in een dual-core en een Quad-core variant voor de duurdere MacBook Pro’s. Hoe snel de processor is zal moeten blijken uit vergelijkingen met de oude MacBook Pro’s. Volgens Apple zijn de MacBook Pro’s met de nieuwe processor twee keer zo snel als zijn voorgangers.

De grafische chips op de duurdere MacBook Pro’s zijn nu van AMD en samen met de Intel HD Graphics chip tot 3 keer sneller dan zijn voorganger. Op de 17 inch MacBook pro zit standaard een AMD Radeon HD graphics processor van 1GB. De goedkoopste 13 inch en 15 inch MBP maken gebruik van Intel HD Graphics 3000 met 384 MB gedeeld RAM geheugen.

Alle MacBook Pro’s zijn nu voorzien van een Light Peak aansluiting van Intel. Apple noemt het Thunderbolt en geschikt voor een suppersnelle dataoverdracht van 10 Gb per seconde. Ideaal voor video en tien keer sneller dan FireWire en tweemaal zo snel als usb 3.0 Meer over Light Peak kan je hier zien.

.

Alle MacBook Pro’s zijn voorzien van een High Definition FaceTime camera die het mogelijk maakt om te videchatten met een resolutie van 720p (1280×720) FaceTime gesprekken zijn op dit moment alleen mogelijk tussen Mac, iPhone en iPod touch gebruikers. FaceTime kost € 0,79 en is via deze link te koop.

Meer kunnen we er helaas niet van maken maar de update van de processor en de grafische chip zijn vooral vernieuwend. De MacBook Pro is daarmee nog meer Pro geworden en vooral interessant als je veel met video of andere grafische toepassingen werkt die de kracht van een MacBook Pro ook kunnen gebruiken. De echte update waar iedereen op zat te wachten komt volgens geruchten pas volgend jaar.