Duurste MacBook Air de moeite waard?

Anantech heeft heeft wederom de utraportable 11-inch MacBook Air getest. Eerder bleek al dat de 11 inch MacBook Air ideaal is voor onderweg maar dat je voor thuisgebruik beter een 13 inch MacBook Air of Pro kan kopen.

Het RAM geheugen van de MacBook Air kan je bij aankoop upgraden van 2GB naar 4GB. Groot nadeel van de MacBook Air is dat je het geheugen later niet meer kan ugraden omdat het RAM geheugen op het moederbord vastgesoldeerd zit. 2GB is genoeg voor internetgebruik, e-mail en om bijvoorbeeld te bloggen maar 4GB is beter als je video en foto’s wil bewerken. Kortom meer is beter maar is dat het geld ook waard?

Naast het RAM geheugen kan je ook de 1.4 Ghz processor van de duurste 11 inch MacBook Air van € 1.149,00 bij aankoop upgraden naar 1.6Ghz. Daar betaal je nog eens € 90 extra voor en als je 4GB RAM geheugen wil in plaats van de standaard 2GB betaal je nog eens €90 bij. Al met al kom je dan op een bedrag van € 1.329,00. Aanzienlijk duurder dan het instapmodel van de 11 inch MacBook Air wat je koopt vanaf € 999. Anandtech heeft gekeken of een prijsverschil van € 329 wel de moeite waard is.

Snelheid

Uit de test blijkt dat de duurste 11 inch MacBook Air met de 1.6Ghz processor, 4GB RAM geheugen zo’n 15% sneller is dan de standaard MacBook Air. De standaard 13 inch MacBook Air is 19% sneller. De snellere processor heeft nauwelijks invloed op de snelheid maar het extra RAM geheugen wel.

Accu

Een snellere processor verbruikt meer energie en uit de test blijkt dat de accu in de goedkoopste MacBook Air het langste mee gaat. De accu van de 11 inch MacBook Air met de snellere 1.6Ghz processor en 4GB RAM geheugen verbruikt uiteindelijk zo’n 6% meer energie.

De 1.6GHz/4GB upgrade is kostbaar en maakt de de Air niet alleen duurder maar ook 10-20% sneller. Voor internetgebruik, tekstverwerking e.d. is de goedkoopste MacBook Air prima maar als je meer wil moet je al snel upgraden. Toch is € 1.329,00 een aanzienlijk bedrag voor een computer voor onderweg en het is de vraag of het niet zonde is om zoveel geld te investeren in een 11 inch MacBook Air, terwijl je weet dat Apple over 12 maanden weer een upgrade van de huidige MacBook Air gaat introduceren die niet alleen sneller zal zijn maar ook nog eens goedkoper. Daarbij koop je voor € 1149 een 13 inch MacBook Pro die aanzienlijk krachtiger is dan de duurste MacBook Air maar wel een iets slechter display heeft bleek eerder uit een test van Anandtech.

De 11 inch MacBook Air is leuk voor erbij en je moet er vooral niet de dingen mee doen die je beter kan doen op een MacBook Pro. Een professionele fotograaf koopt geen 11 inch MacBook Air om er foto’s op te bewerken, als consument moet je dat ook niet willen.