Als Apple geen wettelijke garantie geeft mag ze ook geen producten meer verkopen in Italië

Apple geeft in Italië net als in Nederland officieel slechts 1 jaar garantie op Apple hardware. In Nederland denken consumenten dat zij standaard minimaal recht hebben op twee jaar garantie. Dat is leuk maar de praktijk is anders. Ze beroepen zich op de overheid die een wettelijke termijn van twee jaar voorschrijft aan de lidstaten van de EU. In de Nederlandse wet staat dat het product dat je koopt ‘deugdelijk’ moet zijn. Daar bedoelen ze mee dat een MacBook Pro en een iMac langer mee moet gaan dan twee jaar. Is dat niet het geval dan mag je als consument de verkoper daarop aanspreken. In het geval van Apple producten krijgt de consument na 1 jaar vaak te horen dat je dan maar Apple Care had moeten kopen. Zo ook in Italië en daar pikken ze die arrogante manier van garantie geven niet.

Net als in Nederland hebben consumenten in Italië ook recht op standaard twee jaar garantie. Alleen geeft Apple dat net als in Nederland niet. Ook daar hetzelfde verhaal als er na 1 jaar iets mis is met Apple hardware: “had u maar AppleCare moeten kopen” om de garantietermijn te verlengen naar 3 jaar.

De Italiaanse mededingingsautoriteit gaf Apple vorig jaar al een boete vanwege het “oplichten” van klanten. De autoriteit stelde dat Apple AppleCare pakketten verkoopt terwijl consumenten al wettelijk recht hebben op een garantieperiode van twee jaar. Er was zelfs even sprake dat Apple deels het geld van de AppleCare pakketten die zijn verkocht moest terug betalen aan consumenten.

De eis van de mededingingsautoriteit was dat Apple de garantietermijn zou aanpassen naar twee jaar maar de boete van $1.2 miljoen die Apple vorig jaar ontving heeft blijkbaar weinig indruk gemaakt. In Italië is nog steeds een garantietermijn van 1 jaar van kracht en als je meer garantie wil dan moet je betalen via een AppleCare pakket.

“free one-year guarantee scheme, which can be extended” with a fee of course. The underhanded aspect of Apple’s “scheme” is that the company encourages customers to purchase the extended AppleCare without informing them Apple is required to offer a two-year free warranty by EU law.

Volgens Reuters komt er volgende week een nieuwe uitspraak die de Apple garantie periode en de misleidende verkoop van AppleCare in de EU snel recht moet gaan zetten. Apple zal dan wederom een boete moeten betalen maar er dreigt ook een tijdelijk verkoop verbod op Apple producten in Italië.
Als we voor het gemak even het gelijkheidsbeginsel toepassen, (Italie is net als Nederland een EU lidstaat waar op aankoop van goederen dezelfe Europese wetgeving van toepassing is) dan kunnen we hier en in België hopelijk ook snel een gelijkwaardige officiële garantie termijn van minimaal 2 jaar verwachten op Apple producten.  Apple hardware kan je overigens beter bij Dixons kopen omdat je daar 3 jaar garantie krijgt.