Review Freitag F84 Mac Sleeve Air voor de 13 inch MacBook Air

Het Zwitserse Freitag maakt al enige tijd de Mac Sleeve Air, verkrijgbaar in het wit of geel voor €65,00 en alleen geschikt voor de 13 inch MacBook Air.  Niet echt goedkoop maar wel met een minimalistische vormgeving en uitstraling die ook nog eens een zeer goede bescherming  biedt. Freitag maakt producten van gerecyclede oude dekzeilen van vrachtwagens, autogordels, fietsbanden en airbags. Het concept is bedacht door de broers Markus en Daniel Freitag die in 1993 een goede waterdichte en stevige tas zochten om hun werk te vervoeren. Dat is gelukt en inmiddels zijn er miljoenen messenger bags en andere Freitag producten verkocht.

Er zijn veel knutselaars die het idee van Markus en Daniel Freitag hebben overgenomen en ook producten maken van gerecyclede grondstoffen. Probleem is dat die producten toch vaak niet zijn wat je er als consument van verwacht. De eerste blijkt toch vaak de beste te zijn en dat is ook het geval met Freitag. Inmiddels vaak geïmiteerd maar nog nooit geëvenaard. Freitag mag dan misschien wel niet meer zo hip zijn als in het begin maar er zijn nog steeds weinig sleeves voor de MacBook Air te vinden die goed zijn. Onlangs schreef ik nog een review over de Booq Viper Hardcase die ook erg goed is maar het nadeel is dat deze case je MacBook Air wel drie maal zo dik maakt. Bij de Freitag F84 Mac Sleeve Air is dat niet het geval.

De inspiratie voor de vormgeving van de Mac Sleeve Air komt uit 2008. Steve Jobs introduceerde op 15 januari 2008 tijdens een keynote de eerste generatie MacBook Air op de Macworld expo in San Francisco. Hij haalde de MacBook Air uit een enveloppe, die grote bedrijven gebruiken voor interne post om te laten zien hoe dun de MacBook Air is. Inmiddels zijn we al bij de derde generatie MacBook Air en is de vormgeving minder rond en de Air is nog dunner dan zijn voorganger uit 2008.

Ik moet bekennen dat ik een fan ben fan de Freitag producten omdat ze niet alleen eco-vriendelijk zijn maar ook zeer duurzaam. De Freitag F84 Mac Sleeve Air is gemaakt van  tarpaulin, waterdicht dekzeil wat afkomstig is van een vrachtwagen. In de sleeve zit een zachte laag van gevoerd (nep) fluweel die je MacBook Air beschermt tegen stoten. De sleeve is gemaakt voor de 13 inch Air en je kan daar natuurlijk ook en 11 inch MacBook Air in vervoeren maar als je iets zoekt wat goed past dan kan je beter de Airmail kopen van Manila Mac. Waarom nog geen 11 inch sleeve? Waarschijnlijk omdat Freitag niets aan de enveloppe vorm van de sleeve wil doen. Je kan dan beter een andere goed passende sleeve ontwerpen en wie weet komt die er ook nog.

In 2008 kreeg Freitag van Apple een van de eerste MacBook Air’s om te kijken of het concept van de Mac Sleeve Air goed was. Het resultaat was een knipoog naar de keynote van Jobs en een enveloppe van canvas die je kan afsluiten met klitteband en met het touwtje. De Freitag F23 iPad sleeve is gemaakt van duurzaam gerecycled materiaal wat vermoedelijk langer mee gaat dan de MacBook Air.

Naast het sterke dekzeil van een vrachtauto zijn de stiksels van de sleeve van nylon ijzergaren wat bij normaal gebruik onverwoestbaar is. Het imitatie fluweel aan de binnenkant van de sleeve is zeer zacht zodat er geen beschadigingen op je MacBook Air zullen komen tijdens het gebruik.

De binnenkant van de sleeve is iets gevoerd waardoor je MacBook Air goed beschermd is. De Freitag F84 Mac Sleeve Air is in 2008 ontworpen voor de eerste generatie MacBook Air maar ook de 2010 en 2011 versies van de 13 inch MacBook Air passen prima in de inmiddels retro sleeve van Freitag.

De sleeve is zeer goed voor dagelijks gebruik maar het touwtje om de sleeve af te sluiten is eigenlijk nutteloos vanwege het klitteband. De F84 Mac Sleeve Air is alleen verkrijgbaar in wit of geel en kost €65.

Ik heb de afgelopen jaren al regelmatig geschreven over de Freitag producten en hier kan je eerdere reviews van de iPhone F22, F24 sleeve en de iPad F23 sleeve lezen.

Vragen of suggesties? via Twitter bereik je mij of ons het beste.