Review 13 inch MacBook Air

Steve Jobs introduceerde op 20 oktober 2010 twee nieuwe MacBook Air’s zonder een mechanische harddisk maar met flash opslag wat veel sneller is dan een harddisk. Daarbij is solid state, flash betrouwbaarder, lichter en kleiner en is de kans op een hard drive crash vrijwel uitgesloten. De nieuwe MacBook Air is te koop in een 11 inch en een 13 inch uitvoering. De 11 inch MacBook Air weegt slechts 1.06 kilogram en de 13 inch MacBook Air 1.32 kilogram. Daarmee zijn de nieuwe MacBook Air’s de lichtste en meest portable Mac’s ooit. Onze review van de 11 inch MacBook Air kan je hier lezen maar omdat we toch wel veel vragen hebben gekregen over de 13 inch MacBook Air hierbij een compacte review.

Verschil tussen de 11 en de 13 inch MacBook Air is niet alleen het formaat maar de 13 inch MacBook Air is zo’n 27% sneller dan de 11 inch versie. Dit komt door de 1.86GHz Intel Core 2 Duo processor met 6MB gedeeld L2 cache. De 11 inch MacBook Air heeft een 1.4GHz Intel Core 2 Duo processor met 3MB on-chip gedeeld L2 cache.

De MacBook Air’s worden standaard geleverd met 2GB, 1066MHz DDR3 geheugen wat je (op dit moment) niet achteraf kan upgraden naar het maximale geheugen van 4GB (€90 extra). Dit is dus iets waar je bij aankoop rekening me moet houden.

Beide MacBook Air’s hebben een breedbeeldscherm met glanzende toplaag, led-achtergrondverlichting en ondersteuning voor miljoenen kleuren. De 11 inch heeft een resolutie van 1366×768 en de 13 inch 1440×900 pixels.

Nieuw is het Flash opslag geheugen. De 11 inch is te koop met 64GB of 128GB en de 13 inch met 128GB of 256GB. Het geheugen is tot 2 keer sneller dan een conventionele harddisk. Dat merk je direct bij het opstarten wat nog maar 15 seconden duurt.

Beide MacBook Air’s hebben een NVIDIA GeForce 320M video kaart met 256MB, DDR3 SDRAM geheugen wat gedeeld is met het werkgeheugen. Gelijktijdige ondersteuning voor volledige native resolutie op het ingebouwde beeldscherm en tot  tot een resolutie van 2560×1600 pixels op een extern display.

 

Met de 11 inch MacBook Air kan je volgens de specificaties 5 uur draadloos werken en met de 13 inch 7 uur. Tijdens onze test haalden we op de 13 inch MacBook Air makkelijk 10 uur. Het opladen van de accu in de 13 inch MacBook Air duurt zo’n 3 uur. De MacBook Air heeft een standby tijd van 30 dagen, vergelijkbaar met de iPad.

Nieuw is ook de USB stick met OS X Snow Leopard en een versie van iLife’11. Mocht er ooit iets mis gaan dan kan je binnen 22 minuten weer aan het werk met een verse installatie van Snow Leopard en iLife.

In de doos tref je naast de MacBook Air de 45W MagSafe power adapter aan, een verlengsnoer met netstekker, een duckhead, een gedrukte handleiding, de USB restore stick en de Apple stickers voor op de groenbak.

11 inch of 13 inch MacBook Air?

Grootste dilemma is welk MacBook Air je nu moet kopen, de 11 inch of de 13 inch? Die keuze is niet eenvoudig maar hopelijk krijg je aan de hand van deze review weer wat meer informatie die de keuze wat eenvoudiger kan maken. De 11 inch MacBook Air is te koop vanaf € 999,00 en de 13 inch vanaf € 1.299,00. Verschil zit hem in snelheid, opslag, beeldscherm en de 13 inch MacBook Air heeft een ingang voor SD kaartjes.

Voor € 300 euro meer krijg je ten opzichte van de 11 inch MacBook Air een snellere 1.86GHz Intel Core 2 Duo processor, een groter beeldscherm met dezelfe resolutie als een 15 inch MacBook Pro. De 11 inch heeft een resolutie die identiek is aan de MacBook. Dubbele opslag capaciteit (128GB) ten opzichte van het standaard 64GB flash geheugen van de 11 inch MacBook Air en een ingang voor een SD kaartje. Daarbij is de 13 inch MacBook Air zo’n 27% sneller dan zijn kleinere broertje (of zusje). De 11 inch MacBook Air is ook te koop met een 1.6GHz Intel Core 2 Duo processor en de 13 inch met een 2.13 GHz Intel Core 2 Duo processor. Daarbij is het standaard interne geheugen van 2GB te upgraden naar 4GB en de opslag capaciteit kan je ook vergroten tot maximaal 256GB.

13 inch MacBook Air review

met de 11 inch MacBook Air hebben we inmiddels al enkele maanden gewerkt en de overgang naar het beeldscherm van de 13 inch MacBook Air is groot. Zelf werk ik al jaren met een 15 inch MacBook Pro en qua resolutie merk je nauwelijks verschil. Tussen door heb ik ook nog wel eens een 13 inch MacBook Pro en de oude 13 inch MacBook Air gehad  en die zijn qua resolutie vergelijkbaar met de 11 inch MacBook Air. Eigenlijk net iets te klein als je na een lange werkdag nog even iets wil doen.

In 2008 kwam de eerste MacBook Air op de markt, revolutionair maar met enige beperkingen. Slechts 1 USB-poort en als je er een YouTube video op keek steeg de temperatuur naar ongekende hoogte en maakte de ventilator in de MacBook Air overuren. Na de introductie begin 2008 verscheen er al gauw een opvolger die dezelfde problemen had. Vreemd was ook dat het opladen van de accu van de MacBook Air’s soms wel tien uur kon duren. Prachtig apparaat maar onbruikbaar voor de echte zakelijke gebruiker die na een paar uur slaap weer op pad moet met een accu die nog niet opgeladen is.

De nieuwe 13 inch MacBook Air heeft van de bovenstaande problemen geen last meer en na de review van de 11 inch MacBook Air die we vlak na de release in oktober al publiceerden hierbij een review van zijn grotere broer.

De nieuwe 13 inch MacBook Air is voorzien van een accu die bijna een werkdag meegaat als je geen Flash installeerd en de mogelijkheid om het RAM geheugen bij aankoop te upgraden van 2 naar 4GB. Qua opslag capaciteit heb je de keuze uit 128 of 256GB flash geheugen en wie overstapt van een oudere MacBook Air zal de snelheid daarvan meteen opmerken. Geen tergend trage machine maar snelheid en ook geen vertragingen meer tijdens het opslaan van gegevens. Het hitte probleem is ook verdwenen maar Apple heeft er wel voor gekozen om Flash niet meer standaard te installeren op de nieuwe MacBook Air. Als je Flash installeert op een MacBook Air gaat de accu 2 uur minder lang mee.

Dit komt omdat bijvoorbeeld Flash advertenties constant gebruik maken van de CPU van de MacBook Air. Na het installeren van Flash verbruikt je MacBook Air 33% meer energie en dat is de voornaamste reden waarom Apple er voor heeft gekozen om niet standaard Flash te installeren op een MacBook Air. Adobe heeft een update vrijgegeven waardoor de grootste problemen inmiddels verholpen zijn. De MacBook Air is vrijwel geruisloos en je hoort de ventilator alleen als je gebruik maakt van zware toepassingen of als je naar Flash video’s kijkt op YouTube met een hoge (HD) resolutie.

Groot voordeel van de nieuwe 13 inch MacBook Air is niet alleen de verbeterde hardware maar ook de prijs. Voor het instap model betaal je nu 1299 euro in plaats van 1800. Nieuw is ook een uitsparing voor een SD-geheugenkaart en een display met een 1440 x 900 (native) resolutie die identiek is aan de maximale resolutie van de 15 inch MacBook Pro.

De nieuwe wigvormige vormgeving van de MacBook Air met minder ronde hoeken is erg mooi gemaakt en door een maximale dikte van 1.7cm en een gewicht van slechts 1,32kg is de 13 inch MacBook Air een ultra portable vervanging van een 13 inch Macbook Pro die niet alleen meer weegt maar ook nog eens een display heeft met een lagere resolutie dan de MacBook Air.

Geheugen

Nadeel van de MacBook Air is dat het interne RAM en opslaggeheugen na aankoop niet meer up te graden is. Standaard is het RAM geheugen 2GB wat zit vast gesoldeerd op het moederbord. Bij aankoop (BTO) kan je er voor kiezen om te upgraden naar 4GB 1066MHz DDR3 SDRAM voor € 100. Als je veel gebruik maakt van grafische toepassingen die veel geheugen gebruiken dan is dat een verstandige upgrade. Voor normaal huis tuin en keuken werk heb je de update niet nodig maar meer is altijd beter.

De 13 inch MacBook Air is verkrijgbaar met 128GB flash-opslag of 256GB ook dat geheugen is na aankoop (nog) niet te upgraden. Snow Leopard heeft overigens nog geen ondersteuning voor TRIM. De SSD wordt hierdoor trager. Bij het schrijven in eerder gebruikte ruimte moet dit gebied eerst gewist worden, en deze extra handeling kost tijd. TRIM verhelpt dat maar zal pas in OS X Lion verschijnen. TRIM zorgt dat OS X zoekt naar gebieden op de SSD die niet meer gebruikt worden. Vervolgens krijgt de controller van de SSD opdracht om deze gebieden alvast te wissen, zodat er zonder vertraging weer op geschreven kan worden.

Multi-Touch trackpad

De MacBook Air is voorzien van een Multi-Touch trackpad van glas die 10 verschillende bewegingen kan verwerken. De traditionele rechtermuisknop op het trackpad zit niet meer aan de rechterkant van het trackpad maar is nu verdeeld over het hele trackpad. Veel functies die je gebruikt met een iPhone of iPad zijn nu verwerkt in OS X en met de komst van OS X Lion deze zomer zal dat alleen maar toenemen.

Toetsenbord

De 13 inch MacBook Air is voorzien van een toetsenbord met 78 (VS) of 79 (ISO) toetsen. Het toetsenbord is vergelijkbaar met het toetsenbord van een 15 inch MacBook Pro en werkt erg prettig met een goede aanslag. Nieuw is dat de aan/uit knop nu onderdeel is van het toestenbord. Voor de nachtelijke werkers is het goed om te weten dat het toestenbord niet is voorzien van verlichting en geen Ambient Light Sensor heeft. Mocht je toch nachtelijke werkzaamheden willen doen dan geeft het 13 inch display nog genoeg licht om de toetsen te kunnen zien.

8GB USB stick

In de doos van de MacBook Air zitten geen recovery DVD’s meer maar een 8GB USB stick met OS X en iLife. Na juni 2011 zal de distributie van OS X Lion ook via de 8GB USB stick worden gedaan bij aankoop van een nieuwe MacBook Air. Op de 8GB USB stick zit geen schrijfbeveiling dus je moet er geen vreemde dingen mee doen.

Accu

De 13 inch MacBook Air is voorzien van een accu die bij normaal gebruik meer dan 10 uur mee gaat. Zoals we eerder al schreven neemt die tijd af als je gebruik maakt van de Flash plugin. Met de helderheid van het display op 50% en alleen wat browsen via WiFi op het web en het schrijven van artikelen haal je 11 uur maar als je gebruik maakt van een Apple USB Ethernet Adapter daalt het niveau van de accu sneller en kan je 6 tot 7 uur werken op een volle accu. Hoe meer gebruik je maakt van de CPU hoe meer energie je verbruikt en als je bijvoorbeeld een video gaat converteren merk je dat zo’n handeling erg veel energie vraagt. Grafische toepassingen via bijvoorbeeld Photoshop vergen ook meer energie van de MacBook Air en hebben een nadelige invloed op de batterij.

SD kaart lezer en audio

Doordat je in de 13 inch MacBook Air ook gebruik kan maken van SD kaartjes kan je eenvoudig het geheugen uitbreiden. Hou bij aankoop wel rekening met de snelheid van de SDHC kaart. De SD kaarrtlezer kan 30 MByte/sec verwerken en je kan er SDHC (SD High Capacity) kaarten in gebruiken tot 32GB. Er zijn ook meldingen van MacBook Air gebruikers die SDXC (Secure Digital Extended Capacity) kaarten gebruiken met een capaciteit van 64GB.

De luidsprekers van de MacBook Air zijn nu ook eindelijk stereo en klinken aanzienlijk beter dan het kleine mono luisprekertje van zijn voorganger. Aan de linkerkant van de MacBook Air zit een kleine microfoon en een ingang voor een hoofdtelefoon.

Voor gebruikers van de oude MacBook Air (zie onder) zullen de twee USB-poorten een prettige verbetering zijn en je hoeft geen vreemde klepjes meer te openen als je een USB-device wil aansluiten aan je MacBook Air. Alle aansluitingen zijn direct toegankelijk.

Conclusie

De prestaties van de 13 inch MacBook Air zijn beter dan zijn kleinere broertje en dat is logisch want er zit ook een snellere CPU in. Het beeldscherm van de 13 inch MacBook Air is ten opzichte van de 11 inch Air ook een stuk prettiger als je er langer op werkt. Zelf heb ik jaren gewerkt op een 15 inch MacBook Pro en merk nauwelijks verschil en de 13 inch Air heeft inmiddels zelfs mijn MacBook Pro vervangen. De kracht van de Pro mis ik soms wel eens als ik zwaardere toepassingen gebruik maar daar is de Air ook niet voor gemaakt. Uit benchmarks blijkt overigens dat de 13-inch MacBook Air net zo goed presteert als een 15 inch MacBook Pro van twee jaar geleden en beter dan een PowerMac G5 met een 2.5 GHz dual processor.

De 11 inch Air is Apple’s netbook en de 13 inch Air is bijna een vervanging van een MacBook Pro. Op dit moment nog net niet krachtig genoeg maar bij de volgende update zullen de 13 en de 15 inch MacBook Pro het moeilijk krijgen. De resolutie van de 11 inch MacBook Air was al hoger dan het display van de 13-inch MacBook Pro en de resolutie van de 13-inch MacBook Air is gelijk aan een 15 inch MacBook Pro, dat is indrukwekkend en een van de grote pluspunten van de 13 inch MacBook Air.

De MacBook Air is de toekomst van de MacBook en dat merk je niet alleen als je hem gebruikt maar dat zie je ook aan de verkoopcijfers. De 11 en de 13 inch MacBook Air zijn vooral zeer geschikt om naast een krachtige Mac te gebruiken als tweede computer. Voor sommige gebruikers die alleen wat browsen, mailen, muziek luisteren en af en toe wat schrijven is het al een volledige vervanging van een desktop Mac of pc. Als je veel grafische toepassingen gebruikt of veel met video werkt dan is de Air op dit moment nog geen optie en kan je beter kiezen voor een MacBook Pro.