Review: 11 inch MacBook Air (mid 2011)

Na de introductie van de nieuwe 11 en 13 inch MacBook Airs in oktober 2010 bleek al snel dat het de meest succesvolle MacBook ooit is. De vraag naar de Air overtrof alle verwachtingen en met de komst van de nieuwe 11 en 13 inch MacBook Air die tot wel 2.6x sneller zijn dan zijn voorgangers uit 2010 zal die vraag alleen nog maar toenemen. Mijn review van de 11 inch MacBook Air (najaar 2010) kan je hier lezen en via deze link de review van de 13 inch MacBook Air. Zo’n 9 maanden later ditmaal een review van de nieuwe 11 inch MacBook Air die niet alleen iets goedkoper is geworden maar ook 2.5x zo snel als zijn voorganger.

Apple introduceerde op 20 juli naast OS X Lion ook nieuwe MacBook Airs met een snellere Sandy Bridge processor, Thunderbolt, verlicht toetsenbord en de prijs daalde zo’n 50 euro. Mede door de komst van OS X Lion heb ik gekozen om een review te maken van de nieuwe 11 inch MacBook Air.

In de doos tref je de MacBook Air aan plus de MagSafe lader aan die ditmaal identiek is aan de lader van de 13 inch MacBook Air. Bij het 2010 model zat er een 35w lader in de doos maar door de komst van de Sandy Bridge processor is de 11 inch Air nu ook voorzien van een 45w adapter. Bij de MagSafe adapter zit ook een netstekker plus een losse duckhead. In het zwarte doosje de Apple stickers voor op de groenbak, een handleiding en geen USB installatie stick met OS X Lion. Waarom die er wel bij zou moeten zitten wat mij betreft kan je hieronder lezen.

OS X Lion is standaard geïnstalleerd op de nieuwe MacBook Airs en als er onverhoopt iets mis gaat kan je via een recovery partitie Lion opnieuw installeren. Ik had liever een USB stick met Lion gehad en geen recovery partitie omdat die 650MB aan flash (solid state) ruimte in beslag neemt. Bij aankoop tref je ook standaard iLife (Garageband, iPhoto, iMovie) op je flash drive aan. Heel aardig van Apple maar ik doe daar helemaal niets mee. Naast de 650MB voor de recovery partitie nog eens honderden megabytes met iLife programma’s zoals Garageband die je waarschijnlijk niet gaat gebruiken op een MacBook Air.

Als je het goed wil doen zit er dus niets anders op om je MacBook Air op te starten met de toetscombinatie cmd ⌘ + R. Je komt dan in de herstelmodus zodat je een schone installatie van OS X Lion kan installeren. De iLife programma’s naar de Prullenmand slepen kan eventueel ook maar vaak staan er dan nog allemaal extra bestanden die bij de gewiste programma’s horen op je flash drive. Het wissen van je flash drive is zo gedaan maar je moet al gauw een uur wachten op het downloaden van extra bestanden van OS X Lion van de Apple server. Mocht je iLife onderdelen willen installeren dan kan je die gratis via de Mac App Store downloaden. Apple ziet aan het serienummer van je MacBook Air en je iTunes ID dat je daar recht op hebt.

De flash opslag van je MacBook Air is klein en bij de 64GB en 128GB flash drives is het verstandig om iTunes en iPhoto bestanden op een externe USB schijf op te slaan. Foto’s in iPhoto zijn nog vrij eenvoudig te backuppen op andere externe opslag media maar  als je een iTunes bibliotheek hebt met veel muziek, video’s en app’s is het echt de moeite waard om de mappen van je flash drive te verplaatsen naar een externe harddisk.

Mijn 13 inch MacBook Air uit 2010 is ineens wel het trage broertje geworden van de nieuwe 11 inch MacBook Air maar het display van de 13 inch Air is vergelijkbaar qua resolutie met het display van een 15 inch MacBook Pro en dat blijft geweldig. Het display van de 11 inch MacBook Air (1366 x 768) is qua resolutie vergelijkbaar met een 13 inch MacBook Pro. Bij de MacBook Air kan je ook een 27 inch Thunderbolt Display kopen zodat je de content van je Air op een 27 inch display kan zien maar eerlijk gezegd zie ik het nut er niet van in. Je betaald €999 voor een display terwijl je voor hetzelfde geld een iMac hebt met meer functionaliteit. Leuk voor de pro’s maar dan ook in combinatie met een MacBook Pro en niet met een MacBook Air.

Sandy Bridge processor

De MacBook Air (mid 2011) is voorzien van een dual-core Sandy Bridge processor die eigenlijk al in de vorige Macbook Air had moeten zitten maar hij was toen nog niet beschikbaar. De 2010 MacBook Airs moesten het dus (noodgedwongen) doen met de wat verouderde Core 2 Duo processor. De dual-core Sandy Bridge processor is tot wel 2.6 maal sneller dan de Core 2 Duo en dat merk je vooral bij programma’s zoals Photoshop en andere multimedia toepassingen.

De 11 inch is prima om te browsen op het internet, nieuws bij te houden, Mail, Twitter en je kan er ook nog een foto op bewerken als dat nodig is. Om de 1,6-GHz dual-core Intel Core i5 processor te testen heb ik ook iMovie Pro Final Cut X geïnstalleerd op de Air en dat werkte prima, hetzij met enige beperkingen door het kleine display, maar het is te doen. Wat meteen opviel is dat de MacBook Air ook voorzien is van een ventilator die je bij normaal gebruik eigenlijk nooit hoort en dat de Intel Core i5 processor ook behoorlijk wat hitte kan produceren zodat de behuizing van je MacBook Air warm wordt. Bij het converteren van bijvoorbeeld een video is dit ook merkbaar. De 11 inch Air is niet gemaakt voor extreem (multi)media geweld maar kan het wel aan. Je moet de Air vooral zien als een werkpaard voor onderweg maar als je veelvuldig gebruik maakt van Pro toepassingen dan moet je gaan voor een MacBook Pro en niet voor een Air.

Het instapmodel van de 11 inch Air van €949 is standaard voorzien van 2GB, 1333MHz DDR3 SDRAM geheugen. De duurdere 11 inch en 13 inch Airs zijn standaard voorzien van 4GB, 1333MHz DDR3 SDRAM geheugen. Later upgraden van het geheugen is (nog) niet mogelijk dus hou daar bij aankoop rekening mee. De goedkoopste 11 inch Air is met zijn 64 GB flash-opslag en 2 GB geheugen voor mij geen optie.  64 GB flash-opslag is bij mij te snel vol en 2GB geheugen wat je niet kan upgraden is geen optie. De €949 Air  is ook voorzien van een Intel HD Graphics 3000 video kaart met 256 MB geheugen wat is gedeeld met werkgeheugen. De duurdere Airs hebben allemaal een Intel HD Graphics 3000 video kaart met 384 MB  DDR3 SDRAM geheugen.

Ik heb gekozen voor de 11 inch: 128GB Air met een 1,6-GHz dual-core Intel Core i5-processor en 4 GB geheugen. Te koop voor € 1149,- maar als je hem koopt via Pro Warehouse betaal je slechts € 1115,-

Bij de vorige reviews van de 11 en 13 inch MacBook Air heb ik nog benchmarks gedaan om de snelheid te testen maar die zijn al gemaakt en daaruit blijkt dat de 11 inch MacBook Air zelfs 2.6x sneller is dan zijn voorganger:

Waarom zou ik upgraden?

Als je al een 2010 MacBook Air hebt kan je updaten naar OS X Lion zodat je ook gebruik kan maken van de 250 nieuwe functies van Lion maar je zal al snel merken dat Lion net iets minder soepel werkt dan bij Snow Leopard het geval is. We hebben dit ervaren tijdens de beta periode van Lion en sinds de officiële release van Lion is daar geen verandering in gekomen. Een paar foto’s openen in het programma Voorvertoning was onder Snow Leopard geen probleem maar met Lion crasht het programma constant. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de beschikbare systeembronnen van de 2010 MacBook Air. Browsen op het internet, foto’s kijken via iPhoto en wat berichten tikken gaat prima op de “oude” Air maar het is duidelijk dat Lion meer geschikt is voor de huidige generatie MacBook Airs.

Als je goed kijkt op het full-size keyboard is er nog een zichtbaar verschil met zijn voorganger. Op het toetsenbord  zit nu ook een Launchpad-toets (F4) die je snel toegang geeft tot de applicaties van je Air.  

Nieuw is ook de toetsenbord verlichting die helder genoeg is om mijn vriendin te beroven van haar nachtrust. Na de introductie van de Air in 2010 was er veel kritiek over het ontbreken van de verlichting. Linksboven zie je een foto in het donker met de schermverlichting op 50% die een goede weergave geeft als de toetsenbord verlichting uit is. Rechts met verlichting. Leuk dat het er op zit maar het vraagt ook meer energie van de accu.

Door de combinatie van de Multi-Touch-bewegingen en de mogelijkheid van schermvullende programma’s is het 11.6 inch display van de MacBook Air een stuk handiger te gebruiken dan bij Snow Leopard het geval was. Om in te zoomen op tekst of afbeeldingen in bijvoorbeeld Safari kun je dubbel tikken op het trackpad. Safari zoomt slim in zodat je een goede weergave krijgt van bijvoorbeeld test die soms op een 11.6 inch MacBook Air net iets te klein is. Het is ook mogelijk om met twee vingers een uitrekkende beweging te maken op het trackpad zodat je kan in- of uitzoomen in programma’s.

De MacBook Air is nu ook voorzien van een Thunderbolt poort (480 Mbps) en daar kan je op dit moment nog weinig mee. Er is nog geen externe (portable) opslag media te koop met een Thunderbolt aansluiting. Met de Thunderbolt poort kan je tot wel 12 maal sneller data transporteren dan via een FireWire 800 poort en 20 maal sneller dan USB 2.0. De poort kan ook gebruikt worden om een Apple Thunderbolt Display aan te sluiten om van je MacBook Air een complete desktopomgeving te maken. Op dit moment (augustus 2011) is de aansluiting dus vooral handig om te onderscheiden dat je echt een 2011 MacBook Air hebt gekocht in plaats van een Air uit 2010.

De aansluiting van de MagSafe adapter, USB poort, audio ingang en microfoon (links) zijn identiek aan de vorige generatie MacBook Air. Nieuw is ook dat de Air nu standaard is voorzien van Bluetooth 4.0 technologie en gebruik maakt van 802.11n Wi-Fi. Bluetooth 4.0 verbruikt veel minder energie in de stand-by mode en heeft een datadoorvoer snelheid van 1 mb/s en een bereik van 200 meter. Het energieverbruik is maximaal 15 mA en dat is de helft van zijn voorganger.

 

Naast de Thunderbolt poort zit er nog steeds een tweede USB poort aan de rechterkant van de Air. De accu van de 11 inch Air is in 2 uur volledig op te laden. Volgens Apple gaat de accu 5 uur mee maar dat heb ik bij normaal gebruik niet weten te halen. Op dit moment maximaal 3,5 uur met de helderheid van het beeldscherm op 50% en de toetsenbord verlichting uit. De MacBook Air heeft een standby tijd van 30 dagen, vergelijkbaar met de iPad.

Net als zijn voorganger is de 11 inch Air niet alleen de meest Mobiele Mac ooit maar het blijft verbazingwekkend dat Apple zo’n dun MacBook heeft kunnen maken. De nieuwe vormgeving heb ik vorig jaar al uitvoerig besproken maar het blijft een lust voor het oog.

De nieuwe MacBook Air is de Air die Apple graag in oktober 2010 had willen lanceren. Toen was de Intel Core i5 processor nog niet klaar en moest Apple vermoedelijk kiezen voor beproefde maar oude technologie. De nieuwe MacBook Airs zijn nu wel voorzien van de nieuwste  technologie en daardoor nog beter dan zijn voorgangers. De vorige MacBook Air was wereldwijd al een groot succes en het zou mij niet verbazen als Apple tot wel 2.5x meer MacBook Airs gaat verkopen. De 11 inch Air lijkt op dit moment iets meer in trek dan de 13 inch en de eerste berichten dat de MacBook Air al volledig is uitverkocht zijn inmiddels al verschenen.

Zelf hoop ik dat Apple ooit nog een MacBook iOS met een A5 of A6 processor gaat introduceren. Qua snelheid en techniek vergelijkbaar met de iPad maar dan met een volledig toetsenbord en een gebruiksduur van meer dan 10 uur. Geen OS X Lion maar een lichtgewicht iOS besturingssysteem en met Apps uit de iPad App Store.

De MacBook Air is te koop vanaf € 949. Ik kocht mijn Air via Pro Warehouse en meer informatie over de MacBook Air is te vinden op de website van Apple.

Bij mijn voorgaande reviews viel het op dat sommige websites de foto’s zonder bronvermelding overnemen en er soms zelfs een geheel nieuwe review van maken. Allemaal leuk en aardig maar dat is niet toegestaan zonder bronvermelding.