iFixit heeft de 13 inch MacBook Air nu al gecontroleerd gesloopt

Afgelopen maandag introduceerde Apple de nieuwe MacBook Air met de vierde generatie Intel Haswell chips, snellere 802.11ac WiFi, Flash opslag die 45% sneller is en de Airs hebben nu twee microfoons. Wat er verder allemaal onder de motorklep zit blijft altijd geheim totdat iFixit de traditionele teardown doet.

1

iFixit heeft de 13 inch Air uit elkaar gehaald en zag dat de accu van de Air iets groter is geworden. Dat moet ook wel want de batterij van de Air gaat maar liefst 12 uur mee. De nieuwe Air heeft een 7.6 V, 7150 mAh batterij en die is ook iets krachtiger ten opzichte van de voorgaand batterij van 7.3 V, 6700 mAh.

2

Wat ook opvalt is dat Apple nog steeds componenten van Samsung gebruikt in de Macbook Air. Eerder verschenen geruchten dat Apple daar volledig van af wil. In de nieuwe Air zit een kleinere SSD module van acht 16GB opslag chips plus 512MB RAM met een flash controller gemaakt door Samsung.

  • Samsung S4LN053X01-8030 (ARM) flash controller
  • 8 x Samsung K9LDGY8SIC-XCK0 16 GB flash storage
  • Samsung K4P2G324ED-FGC2 512 MB RAM (on the SSD!)

3

Als je na de garantie periode je MacBook Air wil laten repareren dan wenst iFixit je veel succes want de score van de repareerbaarheid is slechts 4 van 10. Dit komt vooral door het gebruik van afwijkende schroeven maar ook door de afwijkende SSD & RAM. De teardown van de 13 inch Air kan je hier zien.

Net als voorgaande MacBook Airs moet je bij aankoop goed nadenken hoeveel RAM en flash opslag je nodig denkt te hebben. Achteraf upgraden is geen optie.