Hoe snel is de nieuwe MacBook Air?

Na de lofzang over de nieuwe MacBook Air komen nu ook de eerste minpunten naar voren. Wij zijn nog bezig met een test voor de review maar wat al snel opvalt als je met de 11,6 inch MacBook Air werkt is het “spinning wheel” de cursor die verandert in een ronddraaiende standbal. Iets wat je met de huidige Macs met snellere processors niet vaak meer tegen komt.

De nieuwe MacBook Air mag dan wel nieuw zijn maar hij maakt nog steeds gebruik van een oude Core 2 Duo processor in plaats van een Core i3 of i5. Om te zien wat het verschil is tussen de nieuwe en oude MacBook Air en de MacBook Pro heeft Geekbench een benchmark gepubliceerd waarin de “snelheid” van de nieuwe MacBook Air goed te zien is. Wat opvalt is dat de nieuwe 11.6 inch MacBook Air met een 1.4GHz processor minder snel is dan de oudere MacBook Air met een 1.6 GHz processor.

Als je dit ziet zou je wel gek zijn om de nieuwe MacBook Air te kopen en kan je beter de oude in de ramsj aanschaffen hoor ik je denken. Als je alleen de gemeten processor snelheid neemt in de bovenstaande metingen dan klopt dat maar wat niet in de benchmark is meegenomen is de nieuwe videokaart van de MacBook Air, de NVIDIA GeForce 320M video kaart met 256MB, DDR3 SDRAM en het veel snellere SSD opslag geheugen. Het gebruik van SSD opslag in de nieuwe MacBook Air zorgt voor een enorm verschil in snelheid in vergelijking met een oude MacBook Air of een MacBook Pro. Dat merkt je al als je de MacBook Air binnen 11 seconden opstart.

Ik zie ook veel vergelijkingen met een MacBook Pro maar dat is toch echt appels met peren vergelijken. Als je een MacBook Air wil gaan kopen ter vervanging van een MacBook Pro dan is dat toch echt een verkeerde keuze. De MacBook Air moet je zien als een snel netbook van Apple waarmee je prima kan werken maar hij is niet geschikt als werkpaard voor het zwaardere werk en daar heeft Apple hem ook niet voor ontworpen. De MacBook Air is voor mij een goede vervanging voor de iPad en vooral voor gebruik buiten de deur. De iPad is voor mij niet geschikt als mobiele werkplek maar de MacBook Air is dat wel.

Vanaf 2003 gebruikte ik als mobiele werkplek o.a. de 12 inch Powerbook die ik later heb vervangen voor een 13 inch MacBook. Pas in februari 2008 kwam er een volgende portable mobiele werkplek op de markt de MacBook Air. Met de oude MacBook Airs (3 stuks) heb ik veel problemen gehad, te warm, harddisk problemen, accu problemen etc, etc. De nieuwe MacBook Air is na enkele dagen gebruik echt een positieve verbetering ten opzichte van zijn 13 inch voorganger(s) waarover later dus meer.