Eerste indruk van de 11.6 inch MacBook Air

In 2008 zei Steve Jobs dat de iPhone en de iPod touch Apple’s antwoord zijn op de netbook. In januari 2009 zei Tim Cook van Apple min of meer hetzelfde over netbooks:

“much less powerful” than consumers wanted, with cramped keyboards and small displays”.

Maar Cook voegde daar aan toe:

“We’ll see. We are watching the space… We’ve got some ideas here.”

Vervolgens ontkende Cook in april 2009 voor de tweede keer de komst van een Apple netbook:

“For us, it’s about doing great products. And when I look at what is being sold in the netbook space today, I see cramped keyboards, terrible software, junky hardware, very small screens, and just not a consumer experience… that we would put the Mac brand on, quite frankly. And so it’s not a space, as it exists today, that we’re interested in, nor do we believe that customers in the long term would be interested in.”

“That said, we do look at the space and are interested to see how customers respond to it. People that want a small computer (so to speak) that does browsing and e-mail might want to buy an iPod touch or an iPhone. So we have other products to accomplish some of what people buy netbooks for. So in that way we play in an indirect basis”.

“And if we can find a way to deliver an innovative product that really makes a contribution, then we’ll do that. We have some interesting ideas in this space. The product pipeline is fantastic for the Mac. If you look at the past, in 17 of the last 18 quarters we’ve exceeded the market rate of growth, and to exceed it in this horrendous economy is quite an accomplishment, especially if you look at these very low-cost netbooks that I think is a stretch to call it a personal computer, that are really propping up unit numbers as a whole”.

De uitspraak van Cook uit januari 2009 “We’ll see. We are watching the space… We’ve got some ideas here.” kreeg afgelopen woensdag toch nog een opvallende uitkomst, de lancering van de 11.6 inch MacBook Air. Van Apple mag je het geen netbook noemen maar toen we vandaag de doos uitpakten en de 11.6 inch MacBook Air voor de eerste keer gebruikten kregen we toch wel even het gevoel alsof we een Mac netbook aan het opstarten waren.

Verschil met de netbooks van andere fabrikanten is de afwerking, de snelheid, schoonheid etc, etc. We gaan daar later in ons review van de 11.6 inch MacBook Air nog verder op in maar dit is alvast een eerste indruk van een prachtig, krachtig en zeer portable netbook van Apple.

De 11.6 inch MacBook Air zit verpakt in een prachtige doos met een afbeelding van de wigvormige zijkant van de MacBook Air. Na het openen van de doos zie je de aluminium unibody MacBook Air verpakt in verzegelde folie.

Onder de MacBook Air zit de handleiding, USB Flash drive en de Apple stickers voor op de groenbak, verpakt in een zwarte verpakking met de bekende tekst : Designed by Apple in California. Daarnaast de 45W MagSafe adapter en rechts in de doos een duckhead en een netsnoer.

Wij zijn nog geen foto’s tegen gekomen om de grootte van een 11.6 inch MacBook Air met een iPad te vergelijken. Dat ziet er zo uit. Qua gewicht: een iPad weeg slechts 0,68 kg en de 11.6 inch MacBook Air 1.06 kg. De dikte van een iPad is 1,3 cm en de dikte van de MacBook Air is 0.3 tot 1.7 cm.

Geheel nieuw is de USB flash drive in de verpakking met de handleiding. Op de stick staat een backup van Snow Leopard en iLife’ 11. We hebben even getest of iLife ook te installeren is op een MacBook Pro maar dat gaat helaas niet lukken. De software op de flash drive is alleen geschikt voor de MacBook Air.

Voor wie geen iPad heeft en benieuwd is naar de afmetingen van de 11.6 inch MacBook Air, hierbij ook nog een foto met een iPhone 4 om een indruk te krijgen van het minuscule formaat van de 11.6 inch MacBook Air.

Het laagste punt van de MacBook Air is qua dikte vergelijkbaar met de dikte van de iphone 4.

De dikte van de MacBook Air verschilt van 0.3 cm aan de voorkant tot 1.7 cm bij de achterkant.

Na het openen van de MacBook Air zie je een volwaardig toetsenbord wat vergelijkbaar is met het toetsenbord van een MacBook Pro. De eerste indruk: het typt erg prettig, snel en de aanslag van de toetsen voelt goed aan. Enig verschil met het toetsenbord van de MacBook (Pro) is dat de aan en uit toets nu onderdeel is geworden van het toetsenbord. Waarschijnlijk was er geen ruimte meer voor een aluminium aan en uit knopje in de behuizing.

Als je online bij Apple Benelux een MacBook Air besteld staat er dat het toetsenbord van de MacBook Air verlichting heeft. Dit klopt niet of wij kunnen het niet vinden?

Ter vergelijking met ons huidige werkpaard een 15 inch MacBook Pro is de MacBook Air wel even wennen in het begin. Hoe dat verder gaat uitpakken weten we nog niet maar als je direct van een 15 inch MacBook Pro overstapt op een 11.6 inch MacBook Air heb je wel even het idee dat je toe bent aan een bril. Het beeldscherm van de MacBook Air is overigens prachtig en heeft een zeer hoge resolutie.

We gaan de standaard 11.6 inch Macbook Air met een 1.4GHz Core2Duo processor, 2GB RAM en een opslag capaciteit van 128GB SSD deze week verder testen en zullen onze bevindingen in een uitgebreide review beschrijven. Voor de review zijn jullie vragen of input ook van harte welkom.

Onze eerste indruk van de MacBook Air is goed en het lijkt een zeer degelijk ultra portable Mac(net)Book. De ultieme tool voor iedereen die onderweg wil kunnen werken en niet de hele dag met een paar kilo MacBook (Pro) in zijn of haar tas wil rondlopen. Mocht je overwegen om een 64GB WiFi only iPad te kopen voor € 699,00 om te kunnen werken onderweg spaar dan nog even door want voor € 300 meer heb je meer multimedia, grafische en zakelijke mogelijkheden.