Bij Dixons heb je (bijna) geen Apple Care meer nodig

Het was mij wel eens eerder opgevallen dat als ik de garantieperiode check van een MacBook/ Air of Pro dat de garantieperiode eerder afloopt dan dat ik dat product heb gekocht. Gisteren schreef ik over een 13 inch MacBook Air die ik op 29-01-2011 bij Dixons kocht. Toen ik de garantie online bij Apple controleerde bleek dat die op 23 november 2011 al verlopen is? 10 maanden garantie in plaats van 12?  Waarom is de garantie van mijn MacBook Air al op 23 november 2010 al ingegaan in plaats van 29-02-2011? Ik dacht zelf aan een refurbished MacBook Air maar volgens een uitvoerige reactie (waarvoor dank!) die ik van Dixons heb ontvangen is dat niet het geval:

Als eerste is het inderdaad zo in Amerika dat Apple zijn producten retour neemt die defect zijn en later nog weleens als refurbished aanbiedt. De verkoopprijs wordt dan ook lager. In Nederland zijn hier gelukkig afspraken over. Als een product als refurbished wordt aangeboden zijn wij verplicht om dit erbij te vermelden en ook om hier een gereduceerde prijs voor aan te geven. De standaard garantie van 1 jaar gaat dan terug naar 3 maanden. Voor Apple producten geldt bij defect dat de klant een omruil kan krijgen binnen een bepaalde periode van aanschaf. De klant is hierbij dan direct geholpen en de Apple machine gaat naar Apple toe. Deze krijgen wij niet gerepareerd terug maar zal altijd gecrediteerd worden aan ons.

De situatie die nu ontstaan is komt dus niet door de aanschaf van een refurbished product. Maar heeft te maken met de inkooppartij waar wij besteld hebben. Dixons besteld via verschillende leveranciers. De garantie gaat in op serienummer wanneer het product fysiek de fabriek verlaat voor transport. Veel Apple producten worden per boot verstuurd naar een bepaald land. Wanneer het product in Nederland is aangekomen gaat deze naar de distributeur. Op bestelling wordt het product verstuurd naar het verkooppunt.
Hier doet u als klant uw aanschaf. De tijd tussen verzending en aanschaf kan hiermee zeker weleens 2 maanden zijn. Wanneer u dit op serienummer bekijkt geeft deze dan korter aan dan 12 maanden.

Tot slot laat Dixons weten dat de garantie pas ingaat op de datum van aanschaf en dat je als consument bij Dixons niet standaard 1 jaar garantie krijgt op een MacBook/Pro/Air maar 2 jaar. Dat is dan wel weer bijzonder want dat krijg je bij de MediaMarkt niet (1 jaar op Apple producten) en ook niet bij de meeste APR’s want die geven allemaal standaard 1 jaar. Bij Dixons heb je dus bijna geen Apple Care meer nodig.