Apple verkoopt in Nederland refurbished MacBook Airs als nieuw

Het was mij wel eens eerder opgevallen dat als ik de garantieperiode check van een MacBook/ Air of Pro dat de garantieperiode eerder afloopt dan dat ik dat product heb gekocht. Ik heb dat wel eens eerder meegemaakt met een MacBook Air en er verder geen aandacht aan besteed totdat ik vanmorgen ergens oppikte dat Apple refurbished producten als nieuw verkoopt.

Toen ik zojuist de garantie periode van een 2010 MacBook Air controleerde viel mij wederom op dat er bijna twee maanden verschil tussen de aankoop en het einde van de garantie periode zit. Ik kocht op 29-01-2011 een MacBook Air (die ik overigens pas een maand later in gebruik heb genomen wegens tijdgebrek) en volgens Apple loopt de garantie af op 23 november 2011. Zo’n 10 maanden garantie in plaats van 12?

In de periode toen ik de MacBook Air kocht was er een enorme vraag naar en de december periode was net achter de rug. Het is vrijwel uitgesloten dat de 13 inch MacBook Air die ik kocht 2 maanden op de plank is blijven liggen en het lijkt er op dat Apple in Nederland MacBooks die na aankoop retour komen i.v.m een defect weer opnieuw verpakt en verkoopt. In Amerika doet Apple dat ook maar dan betaal je daar minder voor en krijgt zo’n product een rufurbished status. Eerder verkocht, terug gekomen en opnieuw te koop met korting zoals het hoort.

Veel mensen denken dat wij de MacBooks voor de reviews van Apple krijgen maar dat is niet het geval. Die kopen we gewoon en als dan blijkt dat je bij de Dixons een gesealde 13 inch MacBook Air koopt die vermoedelijk refurbished is dan wordt je daar niet blij van. Zeker niet als je dit ook al eens eerder mee hebt gemaakt bij de MediaMarkt, waar mensen van Apple Nederland werken die blijkbaar ook refurbished producten verkopen tegen een nieuwprijs.

Voor de refurbished 13 inch MacBook Air  betaalde ik bij de Dixons de gangbare verkoopprijs van €1300. terwijl je in de Verenigde Staten voor een refurbished model €1050 betaald. Afgezien dat ik voor mijn gevoel €250 teveel heb moeten betalen heb ik ook nog eens twee maanden minder garantie omdat Apple kennelijk is vergeten om de periode te “resetten.”

In de Verenigde Staten verkoopt Apple refurbished producten keurig via de website, in Nederland is dat blijkbaar niet het geval en koop je als consument refurbished producten blijkbaar opnieuw ingesealed gewoon bij de Dixons en bij de Mediamarkt. Een andere verklaring kan ik er niet voor geven want de doorvoersnelheid van een MacBook Air is eerder een week en geen twee maanden.