Apple MacBook Air 11 inch (2013) MobileMac review

De meest portable MacBook is nog steeds de 11 inch Air. Apple introduceerde afgelopen zomer weer een update van de 11 en 13 inch MacBook Air met een 1,3-GHz dual-core Intel Haswell i5 processor met Turbo Boost tot 2,6 GHz, standaard 128GB flashopslag en een accuduur die zo lang is dat je de hele dag kan werken zonder je oplader mee te nemen. Dit alles koop je al vanaf € 1029 De architectuur van de MacBook Air maakt optimaal gebruik van OS X 10.9 Mavericks en dat verscheen pas eind oktober en toen hadden we chronisch tijdgebrek. Vandaar dat we deze review van de 11-inch MacBook Air nu pas publiceren.

11 inch MacBook Air review

De verpakking van de MacBook Air is hetzelfde als zijn voorgangers maar het blijft toch elke keer een klein feestje om Apple hardware uit te pakken. Het uiterlijk van de MacBook Air is vrijwel gelijk gebleven aan zijn voorganger alleen zitten er aan de linkerkant nu twee miniscule microfoongaatjes. Op die plek hadden we net als in de 13-inch MacBook Air liever een SDXC kaart slot gehad maar waarschijnlijk past dat niet. Daarbij zijn veel (consumenten) camera’s inmiddels uitgerust met WiFi zodat synchronisatie van foto’s niet echt een probleem zal zijn.

MMMBA2

Aan de linkerkant treffen we de MagSafe 2-voedingspoort aan, USB 3-poort (tot 5 Gbps), koptelefoon ingang en de twee microfoongaatjes in plaats van één. Dat tweede gaatje zorgt ervoor dat je beter Skype en FaceTime gesprekken kan voeren zonder vervelende achtergrondgeluiden. De MacBook Air is voorzien van 802.11ac-technologie waarmee draadloze WiFi verbinding tot 3x sneller is dan met de vorige generatie Air. Om die snelheden te bereiken heb je wel een 802.11ac-basisstation zoals de AirPort Extreme of een AirPort Time Capsule nodig. Als je onderweg de persoonlijke hotspot functie gebruikt van je iPad of iPhone kan je op veel netwerken inmiddels ook via 4G het internet op en dat werkt erg prettig en snel als 4G beschikbaar is.

MMMBA3

Aan de rechterkant nog een USB 3-poort en een Thunderbolt-poort (tot 10 Gbps). De accuduur vanb de 11 inch MacBook Air is met OS X 10.8 zo’n 9 uur. Na de update naar 10.9 Mavericks halen we met gemak tijden van 12 uur en een werkdag zonder lader is bijzonder prettig. Dankzij de nieuwe Intel Haswell i5 processor en vierde generatie Intel HD Graphics 5000 grafische kaart heeft Apple een innovatieve energiezuinige architectuur die minder energie vergt van de batterij van de MacBook Air.

MMMBA4

Wat we jammer vinden is dat de Air niet is voorzien van een Retina display. Fabrikanten zoals Acer en Sony leveren momenteel 11,6 inch ultrabooks met een standaard resolutie van 1920 x 1080 pixels. De resolutie van de 11 inch MacBook Air is slechts 1366 x 768 pixels. Dat moet volgend jaar echt beter want Apple loopt hierin achter en zelfs de iPad Air heeft een hogere resolutie dan de MacBook Air.

MMMBA5

De 11 inch Air is voorzien van sneller RAM en de standaard 128GB flashopslag is tot 45 procent sneller dan de vorige generatie. Die snelheid merk je al snel als je een stapel van 30 foto’s van 16 megapixels op het icoontje van Photoshop CS6 laat vallen. Bij de vorige generatie MacBook Air zag je dan veelvuldig het zogenaamde “spinnig wheel” in beeld met de kleuren van de regenboog. Als we de Air vergelijken met een 13 inch Retina MacBook Pro uit 2012 dan liggen de prestaties vrijwel gelijk voor de grafische dingen die wij er mee doen alleen het display zou wel iets beter mogen of misschien moeten we gewoon een keer naar Hans Anders. De Air is snel en start binnen 12 seconden op. De Geekbench score (snelheid processor en het geheugen) is 6809 en daarmee is de 11 inch MacBook Air ook het snelste ultrabook wat op dit moment te koop is in de 11 inch categorie.

MMMBA6

Het toetsenbord van de MacBook Air was al geweldig en is dat nog steeds. Ook hier net zoals het touchpad geen wijzigingen. De audio output van de kleine speakers is voldoende om een FaceTime gesprek te voeren. Als je langdurig naar een video of film kijkt kan je beter een hoofdtelefoon gebruiken. Niet dat de speakers slecht zijn maar door de ultradunne behuizing zitten er nu eenmaal geen JBL achtige luidsprekers in de MacBook Air. Naar muziek luisteren kan natuurlijk ook maar verwacht geen krachtige diepe bassen.

MMMBA7

Onze MacBook Air was standaard voorzien van OS X Mountain Lion en moesten we updaten naar Mavericks. Dat verliep zonder problemen. Bij elke nieuwe Mac krijg je nu ook standaard nóg betere versies van iPhoto, iMovie, GarageBand, Pages, Numbers en Keynote. Doordat je applicaties fullscreen kan gebruiken is het 11 inch display niet echt een beperking.

MMMBA8

Het design van de 11 inch MacBook Air is prachtig, goed in verhouding en verslaat 3 jaar na de introductie nog steeds met gemak alle imitaties van de competitie. De Intel Haswell i5 processor maakt de MacBook Air zeer krachtig en verslaat op dat vlak ook alle ultrabooks in dezelfde 11 inch categorie. De 11 inch MacBook Air is een prima werkpaard voor onderweg en dit is inmiddels de derde 11 inch MacBook Air die wij reviewen en dagelijks gebruiken sinds de introductie in 2010. De 13 inch MacBook Air en de 13 inch Retina MacBook Pro konden ons onderweg niet genoeg overtuigen om over te stappen. De 11 inch MacBook Air blijft nog steeds onze favoriet voor onderweg maar daarnaast gebruiken we ook veel een iPad mini om content tot ons te nemen. De Macbook Air is uitermate geschikt om content uit te werken. Dat zou ook kunnen op een iPad maar op een MacBook Air gaat dat toch net even iets sneller en soepeler.

MMMBA9

Het blijft knap om te zien hoe Apple in 10 jaar het volume en het gewicht van een PowerBook G4 heeft weten terug te voeren naar een ultra-compacte 11 inch MacBook Air. De PowerBook G4 heeft een GeekBench score van 968 en de Air 6809. Evolutie van 10 jaar MacBook technologie brengt ons techniek met bijbehorende software die 7 maal sneller is en die superdrive daar horen wij echt nooit meer iemand over.

Lees ook de review van de 11 inch MacBook Air (mid 2011) en de 13 inch MacBook Air plus de review van de 11 inch MacBook Air (najaar 2010)