iPod touch, nano en shuffle krijgen update

Steve Jobs lanceerde gisteren tijdens het Music Event 3 nieuwe iPods. De iPod classic heeft een geen update gekregen maar ook nog geen end of life (EOL) status. Er zijn inmiddels wereldwijd  275 miljoen iPod verkocht. De iPod touch is vooral populair om games te spelen en Steve Jobs maakte tijdens de introductie van de nieuwe en nog dunnere iPod touch bekend dat Apple met de touch een wereldwijd marktaandeel heeft van 50% op de markt van portable gameconsoles. De iPod touch verkoopt beter dan de Ninteno DS (i) en de Sony PSP samen.

Het instapmodel de Shuffle is verkrijgbaar in 5 kleuren en kost 49 euro. Daarvoor krijg je 2GB opslag capaciteit en een accuduur van 15 uur. De bediening van de Shuffle gaat via het bekende clickwheel.

De iPod nano is veel kleiner geworden en voorzien van een multitouch beeldscherm. Er zijn twee versies te koop in zes verschillende kleuren. De 8GB versie kost € 159 en de 16GB € 189. De camera is verdwenen en de mogelijkheid om video’s te bekijken ook. Het is nog wel mogelijk om foto’s te bekijken. De iPod nano heeft een accuduur van 24 uur en een FM radio.

Vanaf volgende week is er naast de nieuwe iPod Shuffle en iPod nano ook een geheel nieuwe iPod touch te koop. De nieuwe iPod touch is net als de iPhone 4 voorzien van een retina display en een A4-chip. Zoals eerder al bleek uit geruchten krijgt de touch 2 camera’s. Op de voorzijde een camera om facetime te kunnen gebruiken en simpele foto’s te maken en op de achterkant een camera met de mogelijkheid voor HD video opname. Het is helaas niet mogelijk om foto’s te maken volgens de technische specificaties. De touch is vooral een game device en heeft daarom ook een gyroscoop met 3 assen. Het goedkoopste model met 8GB gaat € 229 kosten, de 32Gb touch € 299 en het topmodel met 64GB € 399 De accuduur is zo’n 40 uur.

Alle iPods zijn vanaf volgende week te koop via de online Apple Store of via de Apple dealer.