Zoek mijn iPhone, iPad, MacBook krijgt in de toekomst mogelijk een observatie mode

Je gestolen iPhone op afstand opblazen is helaas nog niet mogelijk maar er is een patent opgedoken waarin Apple een aantal nieuwe functies van Find My iPhone beschrijft die we vermoedelijk wel terug gaan zien in toekomstige versies van Zoek mijn iPhone. Een belangrijke vernieuwing van Find My iPhone zullen we deze zomer al zien, omdat OS X Lion de functie ook krijgt.

Als je een iPhone verliest kan een (eerlijke) vinder de informatie op je iPhone vrij eenvoudig benaderen. De meeste boefjes weten al dat je een iPhone zo snel mogelijk moet wissen om niet getraceerd te kunnen worden. Je iPhone via het IMEI nummer traceren nadat een boefje hem na een wis actie aansluit via iTunes is helaas nog niet mogelijk. Op dit moment kan je via de applicatie Zoek Mijn iPhone een gestolen of verloren iPhone of iPad op afstand wissen, vergrendelen of een bericht sturen zodat de vinder van je iDevice je kan bereiken.

Wissen of vergrendelen op afstand lijkt het meest effectief maar als je iPhone buiten het bereik van een (WiFi) netwerk is werkt het vaak niet. Dat heeft Apple waarschijnlijk ook gemerkt en in het patent staan een aantal interessante nieuwe opties die de terugkeer van je iPhone na verlies of diefstal vergroten.

Via data encryptie is het mogelijk om de meest persoonlijk gegevens zoals adressen, email, wachtwoorden en persoonlijke content te blokkeren. Je kan de toegang tot VPN WiFi blokkeren en interessant is ook dat je de belfunctie van je iPhone op afstand kan uitschakelen.

In het patent staat ook een mogelijkheid beschreven waarmee je het boefje van je gestolen iDevice of MacBook.Air/Pro kan bespioneren. Er bestaan al een aantal van die applicaties voor je Mac en een daarvan is Hidden. Onlangs wist Joshua Kaufman op die manier zijn gestolen MacBook te traceren. Na de diefstal van zijn MacBook gaf hij de locatie door aan de plaatselijke politie maar die had het te druk met andere dingen. Daarop startte Kaufman de Tumblr website ThisGuyHasMyMacBook op en plaatste de foto’s die genomen werden van het boefje via Hidden en de iSight camera van zijn MacBook op de website. Het resultaat was dat hij zijn MacBook al vrij snel weer terug had. Alleen zie je via de observatie mode van Hidden en in de toekomst ook via Zoek mijn iPhone, iPad, MacBook ook dingen die je liever niet wil zien….

I really don’t want to know what this guy is doing with my MacBook.