Zo gaat de 12-inch MacBook Air eruit zien volgens een Apple medewerker

Inmiddels 12 jaar geleden introduceerde Apple in 2003 de 12-inch PowerBook G4. Het 12-inch display was afkomstig van de iBook maar de technologie in de aluminium behuizing kwam in afgeslankte vorm deels van de 15-inch PowerBook. Volgens geruchten gaat Apple dit jaar het populaire formaat van de onderstaande 12-inch PowerBook opnieuw gebruiken voor een 12-inch MacBook Air. Deze 12-inch MacBook van 12 jaar oud werkt overigens nog steeds en zullen we na de release van de nieuwe 12-inch MacBook Air in onze review nog even naast elkaar fotograferen om de MobileMac evolutie te laten zien.
powerbook MobileMac
De 2015 MacBook Air met een 12-inch display is vooralsnog een gerucht maar vandaag dook weer interessante informatie op over Apple’s nieuwe MacBook. Het design zal radicaal wijzigen en het 12-inch display krijgt een zeer hoge Retina resolutie.
mba 12inch
Medewerkers van Apple die prototypes hebben gebruikt, hebben het design verklapt aan 9to5Mac en die hebben een designer de bovenstaande afbeelding van laten maken. Boven het toetsenbord zie je 4 speakers die ook fungeren als koeling omdat de 12-inch MacBook Air geen ventilator meer aan boord heeft. Het is de eerste zichtbare indicatie dat Apple “mobile Mac computing” dit jaar naar een nieuw niveau gaat brengen sinds de lancering van de Retina MacBook Pro in 2012.
mba
De 12-inch MacBook Air (op de bovenstaande afbeelding in het midden) zal aanzienlijk kleiner zijn dan de huidige 13-inch versie (rechts) en ook iets smaller dan het 11-inch model (links). Het display is iets hoger dan de 11 inch versie. De randen naast het display zijn dunner gemaakt om het formaat van de 12-inch Macbook Air compact te houden.
12 inch MacBook Air
Niet alleen het design doet denken aan de 12-inch PowerBook maar ook het toetsenbord wat doorloopt van rand tot rand. Ook sommige functietoetsen zijn aangepast en verplaatst. Het trackpad is gewijzigd en lijkt het meest op het trackpad van de huidige 11-inch MacBook Air maar dan breder en groter.
toetsen
Het toetsenbord heeft een redesign gekregen waardoor de toetsen ook iets dichter naast elkaar liggen. Dit is nodig voor de compacte vorm.
dikte
Het nieuwe ultradunne design brengt met zich mee dat er geen plaats meer is voor full-sized USB poorten, MagSafe connector en een uitsparing voor SD kaarten. De 12-inch Air is de eerste Apple computer met een USB Type-C poort. De Thunderbolt en MagSafe poorten zijn verdwenen omdat de USB type-C poort ook kan dienen als voeding voor de 12-inch Air. Het is onduidelijk of alle poorten op het eindproduct verdwenen zullen zijn omdat de informatie gelekt is aan de hand van een prototype. Voordeel van USB Type-C is dat je er via een hub? ook randapparatuur zoals een externe harddisk of andere devices op kan aansluiten. USB Type-C heeft ook geen boven of onderkant zodat het net als bij een lightning-connector niet uitmaakt hoe je de stekker in de poort stopt.
dun
Hoe ultradun de 12-inch MacBook Air is zie je op de bovenstaande afbeelding, links naast een 11-inch MacBook Air. De Apple medewerker die de informatie heeft gelekt zegt dat de 12-inch MacBook Air zo dun is dat hij en zijn collega’s intern liever spreken over de MacBook Stealth, nou maar hopen dat hij zelf ook onzichtbaar weet te blijven omdat het lekken van de bovenstaande informatie genoeg is voor ontslag op staande voet….

Gisteren zagen we al de nieuwe Intel Broadwell-U processoren verschijnen dus de komst van de nieuwe 12-inch MacBook Air zal niet al te lang meer duren. Eerder waren er geruchten dat de release mid-2015 zou zijn. Op enkele van de bovenstaande afbeeldingen is de kleur Space Gray te zien. Het is heel goed mogelijk dat Apple de 12-inch MacBook Air in deze “nieuwe” grijze kleur gaat lanceren.