>XROAD G-Map scoort beter dan TomTom in test

>De iPhone domineert de mobiele telefoon industrie al twee jaar maar goede GPS navigatie is nog niet mogelijk in Europa. De Amerikanen hebben meer geluk want in de App Store is XRoads G-Map te koop waarmee je redelijk kan navigeren. Het Amerikaanse Cars.com heeft de Xroad GPS software getest net zoals ze dat zouden doen met nieuwe navigatie (software) van TomTom, Garmin of Mio om te kijken hoe de software zich staande weet te houden tussen de grote jongens in de navigatie wereld.

Ook hier is het beleid van Apple voor de goedkeuring van software voor distributie in de App Store weer erg vreemd. TomTom heeft al navigatie software voor de iPhone klaar sinds 9 juni 2008 maar volgens de SDK is real-time, turn-by-turn navigatie niet toegestaan. Die real-time turn-by-turn navigatie zit gewoon in de Xroad software en het is onduidelijk waarom deze software nu wel ineens is toegestaan. Gelijkheidsbeginsel is een woord dat ze bij Apple nog niet steeds niet kennen.

De Xroad navigatie software kost 19 dollar en er zijn op dit moment alleen twee kaarten te koop voor navigatie in Amerika.

Gebruiksgemak scoort in de test 12 van 15 punten.

Het invoeren van tekst in het scherm van de iPhone is erg eenvoudig en gaat beter dan andere mobiele telefoons. Je kan de software zonder gebruiksaanwijzing gebruiken. De geteste applicatie neemt 900MB in beslag en dat is erg veel.

Navigeren: 13 van 15 punten

de aangegeven rijinstructies worden goed op het scherm weergegeven. Tijd van aankomst is niet te zien, de af te leggen afstand en gemiddelde snelheid.

Kwaliteit van de kaarten: 5 van 10 punten

Er is geen goede weergave van straatnamen op de kaarten maar dat kan worden opgelost met een update. Omdat het er (nog) niet in zit een slechte score.

Nuttige plaatsen: 9 van 10 punten

De tester van Cars was onder de indruk van de zoek functionaliteit naar nuttige plaatsen maar via het adres boek naar een persoon of bedrijf navigeren is niet mogelijk.

GPS nauwkeurigheid: 8 van 10 punten

De Xroad applicatie is net zo nauwkeurig als navigatie van TomTom en Garmin.

Multimedia mogelijkheden: 4 van 10 punten

Als je aan het navigeren bent kan je de iPod functionaliteit gewoon gebruiken.

Gesproken navigatie: 0 van 5 punten

die is er niet.

Design: 5 van 5 punten

Het gebruiksgemak is prima.

Waar voor je geld: 20 van 20 punten

De software is goedkoper dan de traditionele navigatie units. Vergelijkbare navigatie met een scherm net zo groot als de iPhone kost $200. Volgens Cars moet er nog veel gedaan worden aan de software maar de basis is er.

Totaal: 80 van 100 punten

Ter vergelijking de TomTom One 130s scoorde in een review van Cars.com 72 van de 100 punten.

Bron: Cars.com

De Europese versie van Xroad zou het 1e kwartaal van dit jaar worden gereleased.