Weer een iPhone 4 nemen in juli als je contract afloopt of toch een iPhone 5?

We schreven al eerder dat Apple niet blij is met de geruchten over het mogelijke uitstel van de iPhone 5 lancering in juni. De geruchten hebben inmiddels al invloed op het aandeel Apple dat sinds de geruchten over een lancering in september al met 7% is gezakt. Het lijkt ons zeer onwaarschijnlijk dat Apple de lancering in juni gaat uitstellen omdat de concurrentie ook niet stil zit en een vertraging van zo’n 3 maanden zal ook grote invloed hebben op het koopgedrag van consumenten. Veel iPhone liefhebbers hebben contracten die in juli aflopen, dat is ook het moment dat er moet worden gekozen voor een verlenging van het contract met een bijbehorend toestel. De afgelopen 4 jaar lanceerde Apple altijd in juni een nieuwe iPhone en rond die maand loopt wereldwijd bij veel mensen het contract af. Aandeelhouders zien dat ook aankomen en maken zich grote zorgen over een mogelijke lancering in september.

Analist Brian White van Ticonderoga Securities is op pad gestuurd door Apple aandeelhouders om poolshoogte te nemen bij de leveranciers van Apple in Azië om een indruk te krijgen of de iPhone 5 lancering echt pas in het najaar zal zijn. Volgens White wil Apple geruchten over een lancering in juni vermijden om de verkoop van de huidige iPhone 4 niet onder druk te zetten. Als de media gaat melden dat Apple in juni een nieuwe iPhone 5 gaat lanceren stellen veel consumenten de aankoop van een iPhone 4 uit en dat kost Apple geld. Eerder zagen we dat met de geruchten over de iPad 2.

Dat is ook de voornaamste reden dat we weinig te horen krijgen van toeleveranciers van Apple volgens White, Apple wil kost wat kost alle geruchten over een nieuwe iPhone 5 voorkomen. Zelf op de uitnodiging voor het WWDC wat in juni zal worden gehouden wordt de indruk gewekt dat het een congres is dat alleen gaat over iOS en Mac OS X Lion:  At this year’s conference we are going to unveil the future of iOS and Mac OS. Allemaal leuk die nieuwe software maar de consument en de Apple aandeelhouders willen daarnaast ook een nieuwe iPhone 5 zien en de kans dat dat ook gaat gebeuren is groter dan dat de iPhone 5 pas in september zal worden geïntroduceerd.

Sinds 2007 heeft Apple elk jaar in juni een nieuwe iPhone gelanceerd, het zou erg vreemd zijn als Apple bij de vijfde iPhone ineens van de jaarlijkse cyclus afwijkt en gezien de snelle groei van het Android platform en miljoenen iPhone eigenaren waarvan het contract in juli afloopt zou het ook geen verstandige zet zijn van Apple.