Wederom hacker verbannen uit de App Store

Na een bezoekje aan de App Store ontving Sherif Hashim het volgende bericht op het scherm van zijn iPhone “This Apple ID has been disabled for security reasons.” Sherif Hashim ontdekte eerder een unlock exploit in de iPhone OS 3.1.3 baseband. De code heeft hij overhandigd aan het iPhone Dev Team en Apple is daar blijkbaar niet heel blij meer en heeft Sherif Hashim nu verbannen uit de App Store.

Dat Apple dit doet met het App Store account van Sherif Hashim is niet zo bijzonder want het gebeurde eerder ook al met hacker iH8sn0w. De software die op de iPhone draait blijft intellectueel eigendom van Apple en modificaties via een unlock of jailbreak zijn niet toegestaan. Wij verbazen ons dat Apple dit nog niet eerder heeft gedaan bij alle gebruikers van een iPhone met een jailbreak.

Uit onderzoek van het financiële blog 24/7 Wall Street bleek onlangs dat door het jailbreaken van iPhones en iPod Touches 75% van alle Apps illegaal is en dat slechts 25% gekocht is via de App Store. De illegale software is voornamelijk in trek bij iPod Touch gebruikers maar ook bij iPhone gebruikers.  Na een jailbreak is het eenvoudig om illegale applicaties te installeren op een iPhone. Er bestaan websites waar je eenvoudig duizenden Apps gratis kan downloaden. Er zijn volgens een schatting 7.5 miljoen iPhones en iPod Touches met een jailbreak in omloop.

Het financiële verlies ligt voor het grootste deel bij de software ontwikkelaars. Apple ontvangt voor elke verkochte applicatie via de App Store 30%. Apple heeft volgens een schatting al zo’n 140 miljoen dollar gemist door de illegale software downloads. Software ontwikkelaars hebben al een verlies geleden van zo’n 310 miljoen dollar.

Bron: Boy Genius Report