Wat heb je aan een iPhone zonder een goed netwerk?

Op 3 januari kondigden we op MobileMac al aan waar veel T-Mobile gebruikers nu meer zitten, de overbelasting van het 3G netwerk door het gebruik van de iPhone. Zelf hadden we er vorig jaar ook al last van maar dat was alleen in een klein gebied meetbaar maar inmiddels lijkt het landelijk te zijn. Door de enorme toename van het aantal iPhone en smartphone gebruikers op het T-Mobile netwerk zal het mobiele gebruiksgemak er dit jaar niet beter op worden. De klachten over slecht 3G ontvangst en slechte data verbindingen zullen voorlopig alleen maar toenemen. Het aantal smartphone gebruikers blijft stijgen en de uitbreiding van het netwerk zal pas over enkele maanden zijn voltooid.

Een iPhone is leuk maar als je provider alleen maar GPRS snelheid kan leveren omdat het netwerk volledig overbelast is door de enorme toename van het aantal smartphone gebruikers heb je er weinig aan. De komst van de volgende generatie iPhone die vandaag over een week door Steve Jobs gelanceerd zal worden is normaal een feestje maar wat heb je er aan als de provider die tot nu toe het exclusieve recht heeft om de iPhone te verkopen de groei van het aantal smartphones op het netwerk niet kan bijbenen?

In Amerika is door de populariteit van de iPhone het AT&T netwerk in sommige grote steden ook volledig overbelast en vorig jaar bleek dat O2 de grootste telecom provider in Engeland en leverancier van de iPhone al geruime tijd ernstige netwerk problemen heeft in Londen. Vooral het laatste half jaar is het vaak niet mogelijk om normaal gesprekken te voeren en is data verkeer nauwelijks mogelijk. De oorzaak ligt ook daar bij het groeiende aantal smartphones, zoals de iPhone op het O2 netwerk.

T-Mobile Nederland is als hofleverancier van de iPhone de eerste provider in Nederland die hier last van heeft en had het probleem natuurlijk wel kunnen zien aankomen. De berichten over “network outage” van buitenlandse collega providers die de iPhone exclusief leveren kan ze niet ontgaan zijn.

Het probleem is (tijdelijk) eenvoudig op te lossen. Als Apple de iPhone niet meer via één provider verkoopt. Door spreiding van de verkoop via meerdere providers zullen de netwerk problemen minder erg worden en Apple heeft er zelf ook baat bij want de meeste mensen denken nog steeds als ze geen 3G bereik hebben met een iPhone dat het aan het toestel ligt. Nog zeven dagen en dan hopen wij dat Steve Jobs gaat zeggen dat de “iPhone HD” ook verkrijgbaar zal zijn via andere telecom providers. Zo niet dan is de nieuwe iPhone die binnenkort op de markt verschijnt een vrij nutteloos ding zonder een 100% werkend netwerk.