Was de universele Micro-USB oplader van de Europese Commissie een proefballonnetje?

Toen de iPad 2 op de Europese markt verscheen hadden wij wel verwacht dat er een oplader bij zou zitten met een micro-usb aansluiting, dat is sinds 2011 een eis van de Europese Commissie maar niet alle fabrikanten houden zich aan de afspraak. In 2009 hebben tien fabrikanten, waaronder Apple een afspraak gemaakt dat ze vanaf 2011 hardware gaan leveren die gebruik maakt van de Europese Micro-USB standaard. De Europese Commissie presenteerde de universele oplader in januari 2011 al maar tot nu toe hebben we die lader of een variant daarvan nog niet bij Apple hardware aangetroffen.

De Europese Commissie dreigde destijds zelfs met een importverbod van hardware die niet voorzien was van een Micro USB-stekker maar dat bleek al gauw prietpraat te zijn en daarbij zijn parlementariërs in de EU vorig jaar massaal voorzien van iPads 2 en iPhones zonder de verplichte micro USB-stekker en wij hebben daar nog nooit iemand over horen klagen.

Na de iPad 2 verscheen in 2011 nog de iPhone 4S op de markt en dit jaar de iPad 3, iPhone 5, iPad 4 en de iPad mini allemaal zonder Europese Micro USB-standaard. Sinds de release van de iPhone 5 is de dock connector vervangen door de nieuwe 8-pins Lightning connector die dunner, slimmer en meer duurzaam is dan zijn voorganger. In de doos tref je daarnaast een lader aan waar je wel een micro-usb kabel kan aansluiten maar het is niet de universele oplader die de EU graag had gezien. Daarbij kon je op de lader van de eerste generatie iPhone uit 2007 ook al een USB naar micro-usb kabel aansluiten. Punt is dat de universele oplader die de EU graag wil niet in de verpakking zit.

We hebben VVD-Europarlementariër Manders, die de discussie in 2009 aanzwengelde gemaild en zijn politiek assistent liet ons vanmorgen weten dat Manders een schriftelijke vraag hierover stelt aan de Europese Commissie.

Apple heeft vorige week wel een Lightning naar Micro USB Adapter op de markt gebracht maar daar moet je € 20 voor betalen. Die adapter is overigens alleen interessant voor gebruikers van een smartphone die al wel is voorzien van de universele oplader met Europese Micro USB-standaard.

Met deze adapter kun je een micro-USB-kabel of een compatibele micro-USB-oplader aansluiten op de Lightning-connector van je iPhone, iPad of iPod om dat apparaat te synchroniseren en op te laden of alleen op te laden.