Waarom je in Nederland niet opgewonden hoeft te zijn over de Verizon iPhone

Zoals we eerder deze week al schreven is aanstaande dinsdag de lancering van de CMDA iPhone 4 door de grootste Amerikaanse telecomprovider Verizon Wireless. Toen we het schreven was het nog een gerucht en gisteren kwam de bevestiging via de Wall Street Journal en inmiddels ook via Reuters. We zien op twitter veel opgewonden berichten over de Verizon CMDA iPhone en dat die ook in Nederland gebruikt kan worden. Dat is dus helaas niet zo want we hebben nog geen (bruikbaar) CMDA netwerk in Nederland.

CMDA?

The Wall Street Journal wist vorig jaar voor het eerst te melden dat Apple een iPhone voor Verizon ging produceren en dat daarmee dit jaar ook een eind zou komen aan de monopolie van AT&T. Verizon en AT&T kan je vergelijken met het Vodafone/KPN en T-Mobile. Het netwerk van Verizon is veel beter dan dat van AT&T. Daarbij is het ook het grootste netwerk in Amerika en Verizon maakt gebruik van CMDA-technologie. De huidige iPhone is alleen geschikt voor het GSM-netwerk. Voordeel van Code Division Multiple Access is een grotere capaciteit voor dataverbruik, betere geluidskwaliteit, een beter bereikbaarheid op het netwerk en een betere veiligheid. CDMA wijst geen specifieke frequentie toe aan iedere gebruiker. In plaats van het toegewezen frequentiebereik te verdelen in kanalen, en kanalen in tijdslots, zoals bij GSM en TDMA, gebruikt ieder kanaal het volledig beschikbare spectrum.

Groot nieuws in Amerika?

Alle Amerikaanse blogs en kranten brengen het nieuws over de Verizon iPhone groot omdat het een belangrijke mijlpaal is voor de consument en voor Apple. Verizon is het grootste en beste netwerk in Amerika en de Amerikaanse consument gaat er ten opzichte van de AT&T iPhone op vooruit. AT&T heeft ook geen onbeperkt dataverkeer en Verizon heeft dat (nog) wel. De verwachting is dat de huidige AT&T gebruikers massaal zullen overstappen naar Verizon. Slecht nieuws voor AT&T omdat volgens een schatting 75% van de consumenten op het netwerk gebruik maakt van een iPhone.

iPhone marktaandeel VS

op dit moment heeft de iPhone in de VS nog “last” van het marktaandeel van de Android, veel van die Android gebruikers zitten op het Verizon netwerk maar door de komst van de CMDA iPhone krijgt het marktaandeel in de VS een flinke klap. Veel bestaande Android en Blackberry gebruikers op het Verizon netwerk zullen overstappen op de iPhone. Als Verizon ook nog eens een deal gaat aanbieden zodat bestaande gebruikers van het netwerk eerder kunnen upgraden naar een iPhone zal het iPhone marktaandeel in de VS exploderen verwachten wij.

Verizon iPhone?

de Verizon iPhone is waarschijnlijk gewoon een iPhone 4 die alleen geschikt is voor het CMDA-netwerk van Verizon. De enige wijziging die wij verwachten is dat de antenne nu aan de bovenkant van het toestel zit om het ontvangstprobleem op te lossen. Vorige week doken de eerste afbeeldingen op van de Verizon iPhone maar die kunnen natuurlijk ook van de iPhone 5 zijn.


Keynote van Apple of Verizon?

Lowell McAdam, directeur van Verizon heeft uitnodigingen verzonden aan de media voor een bijeenkomst aanstaande dinsdag, 11-01-11 om 11:oo uur. Volgens de Wall Street Journal zal Steve Jobs ook aanwezig zijn bij de lancering van de Verizon iPhone en dat is dan wel weer vreemd want waarom zou je hetzelfde product 2 keer lanceren als er alleen een ander netwerk gebruikt gaat worden? Wie weet zien dinsdag ook nog iets leuks behalve een CMDA iPhone die niet in Nederland werkt.