Waar haalt KPN de iPhones vandaan?

KPN Mobile, de mobiele dochter van KPN werkt samen met de Italiaanse mobiele aanbieder TIM (Telecom Italia Mobile). TIM verkoopt de 16GB iPhone in Italië simlock vrij voor € 619 en het is zeer waarschijnlijk dat KPN op die manier iPhones in Nederland gaat verkopen. KPN heeft zakelijk ook zeer goede contacten met Mobistar en het is ook mogelijk dat de simlock vrije iPhones uit België komen. Of Apple blij is met zo’n U-bocht constructie is onduidelijk maar ze hebben KPN lang genoeg aan het lijntje gehouden.

Bijzonder is dat niet want op bijna elke straathoek in Nederland is de iPhone 3GS te koop. Het gaat dan voornamelijk om Italiaanse en Belgische iPhones omdat die simlock vrij zijn. Wij kennen een telecom winkel in Den Haag die dit jaar al honderden Italiaanse iPhones heeft verkocht in combinatie met een KPN of een Vodafone abonnement. Een 16GB iPhone 3GS is ook los te koop voor zo’n € 800.

€180 euro winst per toestel is op die manier interessante handel maar uiteindelijk is de consument die veel te veel geld betaald daarvan de dupe. Het zou goed zijn als Apple het verkoopmodel via provider loslaat en de iPhone ook in Nederland gaat verkopen via Apple stores en meerdere telecom providers.

TIM