VVD wil dat overheid geen iPhones meer gebruikt

Toen we gisteren als een van de eersten in Nederland het “nieuws” overnamen van de Guardian met het bericht over de opslag van de locatiegegevens duurde het vervolgens nog uren voordat de traditionele oude media het bericht ook publiceerden. Inmiddels is het bericht ook geland in de Tweede Kamer en de Tweede Kamerleden Afke Schaart en Ard van der Steur van de VVD hebben schriftelijke vragen gesteld aan Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken Landbouw en Innovatie, zelf ook iPhone gebruiker en aan Ivo Opstelten, de minister van Veiligheid en Justitie.

Van der Steur en Schaart willen dat consumenten geïnformeerd worden over de opslag van de persoonlijke gegevens en dat de overheid voorlopig stopt met het gebruik van de iPhone.

De VVD-Kamerleden willen dat consumenten bij aanschaf van producten van Apple gewezen worden op het feit dat hun locatiegegevens bewaard worden. De leden  willen daarnaast dat het  College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat onderzoeken hoe consumenten bij aanschaf van Apple producten beter geïnformeerd kunnen worden. De Kamerleden maken zich ernstige zorgen over de vertrouwelijkheid van de communicatie bij justitie, politie en defensie.

Ze eisen tot slot dat de overheid geen Apple producten meer koopt tot volledige openheid is geboden en willen een stop komt op het gebruik van de iPhone door functionarissen in kritische functies.

“Het is zeer onwenselijk dat bijvoorbeeld boeven door even een iPhone te ‘lenen’ gevoelige informatie van politie en justitie zouden kunnen uitlezen”, aldus Schaart. “Daarom willen we van de ministers weten of het voor de overheid wijs zou zijn om even pas op de plaats te maken tot er duidelijk is.”

Veel indruk hebben de Kamervragen in Den Haag nog niet gemaakt want we zien op dit moment nog steeds de meeste Tweede Kamerleden rondlopen met een iPhone, ook van de VVD en de minister van Economische Zaken was vanmiddag in Vak K ook nog heel tevreden met zijn iPhone.

Via: Nu.nl