VVD stelt kamervragen over privacyvoorwaarden van Apple

In navolging van hun Duitse collega’s hebben nu ook Tweede Kamerleden Jeanine Hennis-Plasschaert en Ton Elias van de VVD kamervragen gesteld aan Maria van der Hoeven, demissionair minister van Economische Zaken vanwege de opslag, het gebruik en het doorverkopen van locatiegegevens door Apple.

Bij de release van de nieuwe Apple iOS 4 software voor de iPhone en de iPod touch is duidelijk geworden dat Apple locatiegegevens van gebruikers gaat verzamelen. Deze gegevens worden anoniem verzameld en volgens de voorwaarden verstrekt aan Apple, partners van Apple en licentiehouders. De Androidtoestellen van Google maken al langer gebruik van deze gegevens maar daar bepaalt de consument of hij de gegevens wil delen met derden. Bij het gebruik van Google maps op de Android toestellen en de iPhone gelden overigens de onderstaande voorwaarden waarvan volstrekt onduidelijk is wie deze gegevens gebruikt.

If you use location-enabled products and services, such as Google Maps for mobile, you may be sending us location information. This information may reveal your actual location, such as GPS data, or it may not, such as when you submit a partial address to look at a map of the area.

Via de instellingen van de iPhone, iPod touch en de iPad kan je de instelling voor locatiediensten uitschakelen maar die zijn alleen voor geïnstalleerde applicaties die op de iPhone staan en niet voor het doorsturen van locatiegegevens naar Apple zelf.

Hennis-Plasschaert en Elias willen weten of de minister op de hoogte is van het probleem en of zij net als Apple stelt dat “de vergaarde informatie niet te herleiden is naar individuele gebruikers.” Als de minister dit standpunt niet met het bedrijf deelt willen de Kamerleden weten wat voor maatregelen ze van plan is te nemen tegen deze kwestie. De minister heeft nog niet geantwoord.

In Duitsland is ook ophef ontstaan over de nieuwe voorwaarden van Apple. In het weekblad Der Spiegel staat dat de Duitse minister van justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger wil dat Apple uitlegt wat voor gegevens van gebruikers worden bekeken en opgeslagen. Zij ‘verwacht dat Apple zijn databases openstelt voor Duitse privacybewakers’ en uitlegt wat er bewaard wordt en met welk doel. Volgens haar is Apple moreel verplicht om te voldoen aan transparantiestandaarden die Steve Jobs zelf publiekelijk heeft aangekondigd.

Apple benadrukt dat het de data anonimiseert zodat gebruikers niet persoonlijk zijn te identificeren. In de privacyvoorwaarden staat vermeld dat Apple niet persoonlijke informatie vergaart:

“Data in een vorm die directe associatie met een specifiek individu niet toestaat”.

Geanonimiseerde data blijkt toch vaak te herleiden naar individuen. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de universiteit van Texas. Apple is al sinds 2008 locatie gegevens aan het verzamelen via verschillende Apple hardware. In dat jaar zijn de End User License Agreements al aangepast.

Via: Nu.nl