Vraag naar iPhone daalde fors in het afgelopen kwartaal met als gevolg een forse omzetdaling voor Apple

Tim Cook waarschuwde Apple aandeelhouders in januari al voor een omzetdaling voor het afgelopen kwartaal en voor het aankomende kwartaal gaf hij vandaag opnieuw een winstwaarschuwing. De daling heeft vooral te maken met de afnemende vraag naar de iPhone. Apple verkocht het afgelopen kwartaal 51.1 miljoen iPhones en in het zelfde kwartaal in 2015 waren dat er nog 61.2 miljoen. Ook de verkoop van de Mac daalde van 4.56 miljoen stuks in 2015 tot 4.03 miljoen nu. De verkoop van de iPad daalde fors van 12.6 stuks in 2015 naar 10.25 miljoen nu.

De omzet was 50,6 miljard dollar en dat is ten opzichte van het zelfde kwartaal vorig jaar een daling van 13% want toen was de omzet 58 miljard dollar. Bijzonder want dat is voor het eerst sinds de introductie van de iPhone in 2007. Er is wel een kanttekening, de introductie van de iPhone SE is nog niet opgenomen in de kwartaalcijfers die lopen van 26 december 2015 tot en met 26 maart 2016.

Toch zijn de kwartaalcijfers historisch te noemen voor Apple omdat een daling van de omzet voor het laatst in 2003 te zien was. Tim Cook sprak na de bekendmaking van de kwartaalcijfers nog met aandeelhouders. Zoals verwacht geen cijfers over de Apple Watch maar Cook liet wel weten dat er meer slimme Apple Watches zijn verkocht dan iPhones in 2007: “Unit sales of watch during first year exceeded iPhone first year.” Volgens onze gegevens verkocht Apple in 2007 1.39 miljoen iPhones en in januari 2008 waren het er 3.7 miljoen. Dat zijn er in ieder geval aanzienlijk minder dan de aantallen die de meeste analisten presenteren in hun prognoses.

Net als bij de iPad is de groei van de iPhone voorlopig voorbij en we zien ook een daling bij het aantal verkochte Macs. In China daalde de vraag naar de iPhone met 25%. De komst van de iPhone SE zou dat moeten keren. Of dat ook echt zo is zien we over 3 maanden.
iPhone SE