iPhone VOIP applicaties over 3G nu wel toegestaan

AT&T heeft aan Apple gevraagd om applicaties die VOIP bieden toe te laten in de App Store. Deze omslag komt door de FCC die onderzoek heeft gedaan naar het verbieden van o.a. de Google Voice applicatie in de App Store. Apple en AT&T hebben een afspraak om applicaties die veel data streamen tegen te houden. Volgens Apple was het VOIP element in de Google Voice applicatie geen aanleiding om de applicatie tegen te houden. Zolang de VOIP verbindingen maar niet via een 3G verbinding gebruikt worden. Skype, Nimbuzz en iCall hebben ook een VOIP functie die alleen via WiFi te gebruiken is.

AT&T ontkende dat ze iets te maken hadden met het verwijderen van VOIP applicaties uit de App Store. Volgens AT&T past een VOIP functie beter bij de wensen van de klanten en is het ook al mogelijk via andere mobiele telefoons. Het is onduidelijk wanneer Google Voice verkrijgbaar is via de App Store.

Eurocommissaris Viviane Reding werkt aan regels die verbieden dat telecomproviders VOIP toepassingen over 3G netwerken tegenhouden. Aanleiding is het verbod in Duitsland voor het gebruik van Skype op de iPhone. Providers dreigden met afsluiten als mensen de Skype applicatie op hun iPhone gebruiken. De regels zouden moeten worden opgenomen in voorstellen voor Europese telecomwetgeving van Eurocommissaris Reding.

T-Mobile Nederland staat het gebruik van VOIP wel toe.

Bron: Macnn

apple-blocks-google-voice-iphone-app-0