Vodafone netwerk is een week na de brand vrijwel onbruikbaar rond getroffen gebied

Een week geleden brak er brand uit bij de buren van een Rotterdamse netwerk locatie van Vodafone zodat een kwart van de vijf miljoen klanten niet meer kon bellen, sms-en of gebruik kon maken van mobiel internet. Afgezien dat het bizar is dat Vodafone blijkbaar geen back-up  heeft voor calamiteiten werkt het netwerk een week later nog steeds voor geen meter en werkt de provider op dit moment nog steeds aan verdere stabilisering van het netwerk.

Vodafone stuurt al dagen tweets en berichten waaruit blijkt dat er met man en macht, dag en nacht wordt gewerkt aan herstel van het netwerk. CEO Rob Shuter van Vodafone Nederland gaf regelmatig video updates van de voorgang van het herstel van het netwerk waardoor je als klant al gauw de indruk kreeg dat het na de paasdagen wel over zou zijn.

Volgens Vodafone was het netwerk gisteren stabiel tijdens de ochtend- en avondspits zodat klanten probleemloos konden bellen, sms’en en gebruik konden maken van mobiel internet. Die conclusie lijkt ons wat voorbarig want van vrijwel alle Vodafone gebruikers in het getroffen gebied horen we nog steeds klachten. Afgebroken gesprekken, onbereikbaar en mobiel internet werkt niet.

Uit eigen waarneming kunnen we melden dat het al een week bijna onmogelijk is om mobiel te internetten in Delft en Den Haag. Gesprekken voeren gaat sinds gisteren weer beter want we krijgen nu ook diegene aan de lijn die we bellen maar echt stabiel is het netwerk niet te noemen.

Minister Verhagen van Economische Zaken gaat binnenkort met de Nederlandse telecomproviders praten om te onderzoeken of het mogelijk is om bij uitval van netwerken te roamen op andere netwerken. Volgens kenners is dat technisch onuitvoerbaar en het is de minister blijkbaar ontgaan dat de meeste mobiele netwerken in Nederland al enige tijd op instorten staan. Als het ene netwerk plat gaat en honderdduizenden gebruikers of meer ineens gebruik gaan maken van een netwerk van een ander telecombedrijf zal dat vrij snel bezwijken door het aantal gebruikers.