Vingerafdruk van Duitse ambtsgenoot van Jeanine Hennis eenvoudig gekopieerd

De Duitste hacker Jan Krissler ook wel bekend onder de naam Starbug heeft de vingerafdruk van de Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen in handen gekregen via een foto die onlangs van haar is genomen tijdens een persconferentie. Krissler laat met zijn “hack” zien dat het kinderlijk eenvoudig is om biometrische data te verzamelen en dat een Touch ID vingerafdrukscanner als identificatiemethode onveilig is.

id

Krissler kreeg hulp van Tobias Fiebig van de technische universiteit in Berlijn en samen wisten ze met VeriFinger software en wat foto’s van de minister eenvoudig haar vingerafdruk te kopiëren.

hennis
En ja onze minister van defensie gebruikt ook een iPhone en een hoge resolutie foto waar al haar vingerafdrukken op staan is onlangs ook al gemaakt tijdens een persconferentie in Duitsland, maar dat is natuurlijk gewoon toeval.

In 2013 wisten Duitse knutselaars van de Chaos Computer Club ook al de Touch ID vingerafdrukscanner van de iPhone 5s te omzeilen via een gekopieerde vingerafdruk van glas. Dat trucje was overigens niet nieuw want dat deden ze in 2008 ook al met de vingerafdruk van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.