Vijf jaar iPhone: “This is the phone that have changed phones forever.”

Vandaag is de vijfde verjaardag van de iPhone. Niet alleen voor Apple een mijlpaal maar voor de gehele mobiele telefoon industrie. De geschiedenis van de iPhone is begonnen toen Steve Jobs in 2003 opdracht gaf aan technici om touchscreen technologie te onderzoeken in combinatie met een gsm. Eerder had Apple al de Newton en veel Apple fans hoopten al jaren op een nieuwe Newton met bel functie.

In april 2003 gaf Steve Jobs aan dat mobiele telefoons de toekomst hebben in combinatie met PDA functies. Op dat moment stopte Apple alle energie in de iPod en iTunes en minder in de nieuwe Newton GSM. In september 2005 introduceerden Motorola en Apple de ROKR E1 de eerste mobile telefoon met itunes synchronisatie functie.

Jobs zelf was niet blij met de ROKR omdat een Motorola designer het toestel had ontworpen. Dat was ook te zien het was een lelijk toestel en daarnaast ook een flop. Een jaar later in september 2006 is het toestel uit productie genomen.

In datzelfde jaar kwam Apple ook met ondersteuning in iTunes voor een onbekend gsm toestel. Het toestel zou video kunnen afspelen en foto’s laten zien. Op 9 januari 2007 introduceerde Apple de iPhone op de Macworld expo: “Apple Reinvents the Phone with iPhone”.

Op 29 juni 2007 was de iPhone voor het eerst te koop. Eerst alleen in Amerika. Voor de verkoop van de iPhone stonden er dagen lang duizenden mensen in de rij voor de Apple stores in Amerika. De beelden gingen de hele wereld over. De prijs voor een iPhone was $499 voor het 4Gb model en $599 voor het 8GB model. Dit in combinatie met een 2-jarig contract via AT&T. Mensen die de iPhone niet kunnen betalen en dat ook konden aantonen kregen de mogelijkheid om een prepaid iPhone te kopen.

Op 1 juli 2007 kocht Apple de domeinnaam iPhone.com voor 1 miljoen dollar van Michael Kovatch die de naam al in 1995 had geregistreerd. Tijdens de eerste dagen van de lancering waren er problemen met de activatie van de iPhone. Binnen een weekend zijn er 700.000 iPhones verkocht. Volgens AT&T zijn er in dat weekend 146.000 iPhones geactiveerd.

Meteen na de introductie kochten buitenlanders op vakantie in Amerika ook een iPhone. Omdat je de iPhone alleen kon gebruiken in combinatie met een AT&T contract had je daar niets aan omdat er een simlock op het toestel zat. Hackers begonnen meteen met pogingen om deze simlock + activatie te kraken.

Op 3 juli 2007 schreef Lech Johansen op zijn blog dat hij de iPhone had gekraakt. Het was hem gelukt om de activatie via iTunes te omzeilen.
Op 14 augustus 2007 is de simlock omzeild. Deze methode genaamd Turbo Sim koste $80 en kwam er op neer dat de iPhone dacht dat hij met een AT&T kaartje werkte terwijl dit niet zo was.
Op 24 augustus kraakte een 17 jarige hacker George Hotz de simlock van de iPhone. Hotz en vier mede hackers zijn in totaal 500 uur bezig geweest om de simlock te kraken. Nadeel van deze hack was dat je, je iPhone moest open maken.
Op 10 september kwam “iPhoneSimFree” uit een betaalde manier om de simlock van de iPhone te verwijderen.
Op 11 september publiceerde het iPhoneDevTeam de eerste gratis software unlock methode. Hierna kwam er een wereldwijde interesse in de iPhone.

In september 2007 stopte Apple met de levering van het 4GB model omdat alleen het 8GB model populair was. Tegelijkertijd kwam er ook een prijsdaling van de 8GB iPhone van $599 naar $399. Die prijsverlaging zorgde voor en golf van protesten. Uiteindelijk kwam Apple mensen die 14 dagen voor de prijsverlaging een toestel hadden gekocht tegemoet en gaf ze $200 terug. Steve Jobs schreef in een open brief aan iPhone bezitters ze een bon (te besteden in de online Apple store) van $100 konden krijgen om de aanhoudende kritiek te smoren.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=6Bvfs4ai5XU’]

In de afgelopen vijf jaar introduceerde Apple jaarlijks een iPhone en inmiddels verwachten we al vrij snel de zesde generatie iPhone. Drie op de vier iPhone eigenaren is in het bezit van een iPhone 4 of 4S. Het aandeel van iPhone 4 eigenaren was in mei 2012 bijna 40%. De eerste iPhone gebruikt bijna niemand meer en dat aandeel is nog maar 2%. In het onderstaande overzicht is goed te zien hoe snel de groei van het aantal iPhone gebruikers in de Verenigde Staten is gegaan.

De release van de iPhone op 29 juni 2007 trok in Amerika vooral mannen aan die meer verdienen dan de gemiddelde consument en zich (soms) tiener voelen maar het al lang niet meer zijn. Om precies te zijn was 61% van de iPhone eigenaren in 2007 man en de helft daarvan was in de leeftijd van 25-44 jaar. 48% had een inkomen van $100,000 of meer.

Cijfers in Nederland zijn niet duidelijk omdat telecomproviders niet willen delen hoeveel iPhones ze hebben verkocht of hoeveel er gebruik maken van het netwerk. Dat het er veel zijn en dat ze zich als Hummers gedragen qua dataverkeer moest T-Mobile in 2009 al ondervinden. Dankzij de komst van de iPhone ging het dataverkeer op het T-Mobile netwerk van wekelijks 3,1TB in juni 2008 naar 20,5TB in december 2008 naar zo’n 50TB per week in 2009. In 2009 zaten er één jaar na de exclusieve introductie van de iPhone zo’n 240.000 iPhones op het netwerk. In december 2010 liep het exclusieve contract op de verkoop van de iPhone in Nederland af en konden Vodafone en KPN ook starten met de verkoop van de iPhone. Dat ging bij de introductie met veel bombarie omdat hun netwerk de iPhone en het bijbehorende dataverkeer wel zou kunnen verwerken maar inmiddels weet de consument wel beter. Wij hebben de afgelopen vijf jaar beste ervaring met het netwerk van KPN.

Inmiddels in 2012 ziet het landschap van iPhone gebruikers er heel anders uit. 47% is vrouw en 53% man. De leeftijd van 46% van de iPhone eigenaren ligt tussen de 25-44 jaar. In het jongste en het oudste gebruikers segment is de groei groot.

In september 2007 kocht ik mijn allereerste iPhone voor 535 euro. Omdat de iPhone toen nog alleen exclusief te koop was in Amerika voor het AT&T netwerk was het toestel voorzien van een simlock en moest je de iPhone via iTunes en Apple activeren voordat je hem kon gebruiken. Om de iPhone in Nederland te gebruiken moest je hem unlocken en die software kwam op 17 september 2007 gratis beschikbaar via mensen die tegenwoordig nog steeds actief zijn in het jailbreak circuit.

Apple produceerde in 2007 4,8 miljoen iPhones. In eerste instantie dachten ze dat 1,54 miljoen wel genoeg zou zijn maar alleen al in de Verenigde Staten verkocht Apple 1 miljoen iPhones meer dan verwacht. In november 2007 was de iPhone ook te koop in Duitsland, Engeland en Frankrijk.

Op 19 september 2007 verscheen er al een bericht in de Duitse editie van de Financial Times waaruit bleek dat T-Mobile in Nederland de iPhone zou gaan leveren. Dat duurde uiteindelijk nog tot 11 juli 2008. Aardig detail is dat wij als eerste in Nederland konden melden dat de 3G iPhone verkrijgbaar zou zijn met een T-Mobile abonnement vanaf 29,95 euro per maand.

Net als met de huidige iPhone 4S, de iPhone 4 en de iPhone 3GS en de iPhone 3G lekken iPhones voor de introductie altijd uit. Probleem is dat je vaak niet weet of het om het echte toestel gaat, een grap of een imitatie. In het onderstaande voorbeeld zie je een iPhone 3G die al een week voor de keynote van 2008 te zien was. Destijds afgedaan als nep totdat Steve Jobs het linker toestel liet zien op het WWDC in 2008. Uiteindelijk bleek dat we zelf op 1 juli 2008 ook al één van de eerste foto’s konden laten zien van de iPhone 3G.

Dit jaar, volgens geruchten in september of ik oktober gaat Apple de zesde generatie iPhone lanceren. Die nieuwe iPhone zou er wel eens uit kunnen zien zoals de onderstaande mockup. Naast de iPhone is er binnen vier jaar ook een geheel nieuw ecosysteem ontstaan van apps, accessoires en vooral de manier hoe mensen media consumeren. De eerste vijf jaar waren een goede basis en de opkomst van de iPhone, wij noemen het liever een revolutie zal alleen nog maar toenemen. Op naar de volgende vijf jaar!