Vijf jaar iPhone (r)evolutie

Vijf jaar geleden introduceerde Steve Jobs de iPhone op het MacWorld congres: “Apple Reinvents the Phone with iPhone”, de start van de smartphone revolutie met een iPhone waar nog geen apps op zaten maar waar je mee kon browsen op het web, mailen, sms’en, bellen, foto’s kon maken en muziek mee kon beluisteren. De geschiedenis van de iPhone is begonnen toen Steve Jobs in 2003 opdracht gaf aan technici om touch screen technologie te onderzoeken in combinatie met een gsm. Eerder had Apple al de Newton en veel Apple fans hoopten al jaren op een nieuwe Newton met bel functie. In april 2003 gaf Steve Jobs aan dat mobiele telefoons de toekomst hebben in combinatie met PDA functies. probleem was alleen dat Apple op dat moment stopte alle energie in de iPod en iTunes stopte en minder in de nieuwe “Newton GSM”.  Vanwege dat gebrek aan tijd verscheen in 2005 de Motorola ROKR E1. Een smartphone die niet smart was maar waar je wel je iTunes muziek mee kon synchroniseren. De samenwerking stopte al in 2006 omdat Jobs niet blij was met de ROKR. In iTunes doken vervolgens verwijzingen op naar een nieuwe mobiele telefoon waar je naast muziek ook video en foto’s mee kon synchroniseren.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=6Bvfs4ai5XU’]

Op 9 januari 2007 lanceerde Jobs de iPhone en de verkoop startte op 29 juni 2007 in de Verenigde Staten. Bij de start van de verkoop stonden toen ook al lange rijen voor de Amerikaanse Apple Stores. De iPhone was standaard voorzien van een AT&T simlock en ook alleen in combinatie met dat netwerk in de VS te koop. Amerikaanse hackers en knutselaars begonnen meteen met pogingen om de simlock + activatie te kraken. De 4GB iphone ging over de toonbank voor $499 en voor de 8GB versie betaalde je  $599. Twee maanden na de introductie verlaagde Apple de prijs van het 8GB model ineens met $100 en stopte met de productie van de 4GB iPhone. De prijsverlaging veroorzaakte een golf van boze reacties en mensen die kort voor de prijsverlaging een iPhone hadden gekocht kregen een giftcard van Apple ter compensatie van het leed.

Veel city hoppende Nederlanders pronkten ook al gauw met een nieuwe iPhone in Nederland, maar in eerste instantie kon je daar niet mee bellen omdat de simlock en activatie nog gekraakt moest worden. Op 24 augustus 2007 kraakte de inmiddels beroemde 17 jarige hacker George Hotz de simlock van de iPhone. Hotz en vier mede hackers zijn in totaal 500 uur bezig geweest om de simlock te kraken. Nadeel van deze hack was dat je, je iPhone moest open maken. Op 10 september kwam “iPhoneSimFree” uit een betaalde manier om de simlock van de iPhone te verwijderen en twee dagen later op 12 september 2007 kwam er ook een gratis tool om de activatie en de simlock te verwijderen via het Wiki Team wat inmiddels beter bekend is onder het iPhone Dev Team. Hierna kwam er wereldwijde interesse in de iPhone en dat was ook de start van de Nederlandse luchtbrug naar de VS om iPhones te importeren. Dat gebeurde vanaf september 2007 op grote schaal en sommige stewardessen verdienden daar een aardig tweede maandsalaris mee.  Zelf kocht ik mijn eerste iPhone op 17 september 2007 via MacHouse in Woerden wat inmiddels is opgekocht door iAm Store. Voor de kenners MacHouse was in Nederland het oerbedrijf waar je in Nederland de allereerste Mac kon kopen, zeg maar de allereerste Apple Premium Reseller in Nederland.

In november 2007 kwam de iPhone ook naar Europa naar Engeland en Duitsland. In Engeland viel de introductie wat tegen maar in Duitsland was het meteen een hit. In december 2007 was er nog wat opschudding doordat een Slowaakse telecom provider iPhones ging verkopen die simlock vrij waren gemaakt zonder contract met Appple. In Februari 2008 kwam de 16GB iPhone op de markt.

Op 9 juni 2008 introduceerde Steve Jobs tijdens een keynote de iPhone 3G: “This is the phone that have changed phones forever.” De keynote ging geheel over de iPhone 3G en er was grote vreugde toen Steve Jobs ook Nederland noemde tussen de 70 landen waar de iPhone 3G in 2008 te koop zou zijn. Klapper van de keynote was de prijs van de nieuwe iPhone 3G met $199 maar die prijs bleek enkele dagen na de keynote niet realistisch. In combinatie met een contract in Amerika kost het toestel meer dan het eerste toestel. De iPhone 3G zal vanaf 11 juli te koop zijn o.a. in Nederland in combinatie met een contract via T-Mobile. Op 19 september 2007 verscheen het eerste gerucht dat T-Mobile de iPhone zou gaan leveren in Nederland.

Op 8 juni 2009 introduceerde Apple de iPhone 3G S die een dag later ineens iPhone 3GS heette, de S staat voor speed en die snelheid konden we in de Benelux vanaf 26 juni 2009 ervaren. Een jaar later op 7 juni 2010 verscheen de iPhone 4, het broertje of zusje van de huidige iPhone 4S die pas op 4 oktober vorig jaar door Apple is geïntroduceerd. De iPhone 4S was vanaf 28 oktober 2011 ook in Nederland en België te koop. Dit jaar verwachten we de iPhone 5 en het is op dit moment geheel onduidelijk of die in juni of in oktober zal worden geïntroduceerd.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=WnLjujMlPxE’]