Verwijzingen naar flitser in iPhone OS 4.0 software

In de code van de iPhone OS 4.0 software heeft AppleInsider verwijzingen gevonden naar een flitser die mogelijk in de nieuwe iPhone zal zitten die deze zomer op de markt komt. In de eerste beta van de iPhone 4.0 software zit de mogelijkheid voor software ontwikkelaars om een aantal nieuwe functies te gebruiken voor de iPhone camera. Naast het handmatig instellen van de witbalans en zoom functies zitten er verwijzingen in het framework met de namen:

AVCaptureDevice.hasFlash

AVCaptureDevice.flashMode

AVCaptureDevice.hasTorch

De eerste functie kijkt of er een camera aanwezig is in de iPhone, de tweede is om de flits functie te activeren en de derde is een referentie naar de flits functie.

Geruchten over een flits functie in de vierde generatie zijn al eerder verschenen maar dit is het eerste tastbare bewijs.

Volgens geruchten heeft Apple de afgelopen maanden componenten gekocht om een iPhone camera te bouwen met een LED flitser. Doel is om in slechte lichtomstandigheden toch superieure foto’s te kunnen maken met een iPhone. Dat er al 3 iPhone generaties geen flits mogelijkheid in de iPhone zit is ten opzichte van de concurrentie niet echt handig. De camera in de iPhone 3GS is in staat om zeer goede foto’s te maken maar bij slechte lichtomstandigheden zijn de foto’s niet best. De overgang van de iPhone 3G naar de iPhone 3GS bracht maar 1.1 megapixel verbetering en een iets betere beeld sensor die ook iets gevoeliger is. De concurentie heeft al enige tijd camera’s met minimaal 5-megapixels en standaard met een LED flitser.

Volgens welingelichte bronnen is Apple op zoek naar een fabrikant die tientallen miljoenen LED flitsers kan leveren voor de volgende generatie iPhone en mogelijk ook voor de iPod touch. Grootste kanshebber schijnt Philips Lumileds Lighting te zijn. Philips staat wereldwijd zeer goed bekend om de LUXEON LED camera flash technologie die zeer heldere beelden kan produceren. Daarbij gaan de gebruikte LEDs ook lang mee en er zijn er wereldwijd al 200 miljoen van verkocht. De LEDs van Philips presteren het best in combinatie met een 5-megapixel camera.  Dat sluit weer mooi aan bij een eerder gerucht dat Apple (45 miljoen) 5-megapixel CMOS image sensoren heeft besteld bij OmniVision.