Vervoerders moeten actuele OV-reisinformatie aanbieden

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat wil dat ov-reizigers vanaf volgend jaar overal en op ieder moment kunnen beschikken over actuele gratis reisinformatie. Vervoerders worden verplicht deze informatie beschikbaar te stellen aan een nationale databank. Dat heeft staatssecretaris Huizinga gisteren in een overleg met de Tweede Kamer gezegd.

Nationale Databank OV

Om ervoor te zorgen dat reizigers kunnen beschikken over actuele, gratis reisinformatie, worden Rijk, provincie en stadsregio’s (de vervoersautoriteiten) opdrachtgever van de Nationale Databank OV. De uitvoering en beheer van deze databank wordt aanbesteed.

Tarieven en toegankelijkheid

Huizinga wil vervoerders ook verplichten gegevens beschikbaar te stellen over tarieven op basis van de OV-chipkaart en informatie over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mensen met een beperking.

De OV-reiziger met een iPhone kan nu via de  9292ov of de zeer populaire trein applicatie een reisadvies opvragen. Bovenstaand bericht is in ieder geval goed nieuws voor de makers van de applicaties. Zij waren vanmiddag ook de eerste die het persbericht via Twitter bekend maakten.

trein-title2