Verhagen is tegen de App belasting en past wet aan maar weet nog niet of dat wel mag

Na afloop van een commissievergadering in de Tweede Kamer liet Verhagen vandaag weten dat telecomproviders in Nederland geen extra geld mogen vragen voor het gebruik van apps op hun smartphone zoals de iPhone en dat hij op verzoek van de Tweede Kamer de wet gaat aanpassen:

Het gaat er niet om providers het onmogelijk te maken om geld te vragen voor diensten die ze moeten verlenen, maar als providers geld gaan vragen voor het gebruik van een specifieke App dan gaat dat te ver.

Dat klinkt mooi maar of dat ook van Europa mag is niet duidelijk. Verhagen moet dat eerst nog uitzoeken. Kortom Verhagen kan providers wel verbieden om extra geld te vragen voor het gebruik van apps maar mag dat ook volgens de Europese wetgeving? Nog even geduld dus.

Aanleiding is de App belasting die KPN wil invoeren voor het gebruik van specifieke applicaties op smartphones zoals de iPhone. Vodafone en KPN gebruiken DPI om het netwerkverkeer te monitoren. Naast het bewaken van de capaciteit van het netwerk gebruiken de providers het ook om te kijken of abonnees gebruik maken van diensten die niet zijn toegestaan op het netwerk. T-Mobile maakt geen gebruik van DPI. KPN maakte eerder deze maand bekend dat ze het gebruik van WhatsApp applicaties extra wil gaan belasten ter compensatie van het dalende SMS-verkeer.

Vorige week bleek al tijdens het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer dat de OPTA momenteel op verzoek van Maxime Verhagen onderzoek doet naar mogelijk misbruik van DPI door de telecomproviders.

Meer over DPI kan je hier lezen en quote Verhagen via NOS.